Cuma , Nisan 26 2024

FETHİYE’NİN YENİ TADI SORBE

Dededen gelen dondurmacılık mesleğini, değişen ve gelişen teknolojiyle birlikte ‘sorbe’ şeklinde üreterek sürdüren Tolga Avşar ve eşi Deniz Avşar, Fethiyelilere farklı lezzetleri tattırıyor.

Kelime kökü itibariyle şerbetten gelen ‘sorbe’ yurt dışında bilinen ve sevilerek tüketilen bir ürün olmasına rağmen, Türkiye’de çok bilinmiyor. Tamamen meyveden yapılan ve içine kimyasal her hangi bir ürünün girmediği ‘Sorbe’yi Fethiye’ye getiren Tolga Avşar ve eşi Deniz Avşar, kendilerinin bulduğu marka adı altında satışını gerçekleştiriyor.

Dondurmacılığın dede mesleği olduğunu ifade eden Tolga Avşar, “Dedemin zamanında yapılan dondurmalar ile şu an benim yaptığım ürünler arasında büyük fark var. Dedemin gerçek sütten ve maksimum iki çeşit yaptığı ürünlerden ben sorbeye geçiş yaptım. Sorbeyi mevsiminde meyvelerle yapıyoruz. Şuana kadar 23 çeşit ürün denedik. Domates, salatalık, biber, gelincik çiçeğinden ürün yaptık. Yapım aşaması biraz uzun sürse de gayet keyifli güzel bir üründü. Dünyada sadece 2 noktada üretilen siyah sorbeyi biz Türkiye’de ilk defa yaptık. Yeni lezzetler peşinde de sürekli koşturuyoruz. Çünkü bazen çok saçma tariflerde ve denemelerden sonra çok enteresan lezzetler çıkıyor” diye konuştu.

Sorbe üretimini markalaşıp Türkiye geneline yayılmak yerine butik kalıp lezzeti korumak istediklerini kaydeden Avşar; “Endüstriyel alanda gelişen bütün gıda ürünleri bir zaman sonra tadından ve kalitesinden ödün verdiğini düşündüğümüz için biz sadece Fethiye bölgesinde yerel olarak kalmayı düşünüyoruz” dedi.

Tamamen yerel ürünler kullanılıyor

Sorbenin, pazarda bulunan ürünlerin en taze halini yerel üreticilerden alarak yaptıkları bir ürün olduğunu kaydeden Deniz Avşar; “Herkes evde kendisi hazırlayabilir. Sobe kelime kökü itibariye şerbetten gelmekte olup, meyvelerin kaynatılarak daha sonrasında dondurulması süreci uygulamaktır. Şerbet Osmanlı zamanında yurt dışına götürülmüştür ve Fransızlar, İngilizler çok beğenerek bunu kelime kökünü korumak şartıyla sorbeye dönüştürmüşlerdir. Sorbe tamamen meyveden oluşan bir üründür. İçerisine çok az miktarda pancar şekeri konuluyor. Yerel meyve olarak Kayaköy’ün susuz kavunu, buraya özgü kırmızı erikler, portakallar kullanıyoruz. Bizim ürettiğimiz olarak siyah sorbemiz var. Siyah sorbede yine aktif kömür kullanılarak hem diyet ürünü hem de mideyi rahatlatan bir üründür. Türk damak tadına en uygun yerel meyvelerdir. Bu yüzden sadece yerel ürünleri kullanıyoruz. Hem çocuklar için hem yetişkinler için çok sağlıklı bir serinleme yöntemidir.

Kömürden yapılan sorbe çok sevildi

Görüntü itibariyle çimentoyu andıran, kömürden yapılan sorbenin çok dikkat çektiğini belirten Deniz Avşar; “Hindistan cevizinin kabuğunun kömürleştirilmesiyle oluşturuluyor. Hindistan cevizi kabuğu ilaç yapımında, kozmetik ürünleri yapımında kullanılıyor. Hindistan cevizi kabuğu yüksek dereceli fırında ısıtılarak kömürleştiriliyor. Kömürleştirildikten sonra toz haline getiriliyor. Renk siyah popülaritesi dilinizi boyamasından kaynaklanıyor. Ama aynı zamanda dilinizi siyah yapmasına rağmen dişlerinizi beyazlatıyor. Yurt dışında çok tüketiliyor, Türkiye’ye de ilk defa bizimle geldi” dedi.

Domates, kırmızı biber, salatalıktan sorbe yapıyorlar

Ürettikleri değişik lezzetlerin arasında domates, kırmızıbiber, salatalıktan ürettikleri sorbelerin de belirten Deniz Avşar;  “Bu ürünler farklı lezzet arayanlar için başvurabilecekleri, her hafta değiştirdiğimiz ürün yelpazemizde yer alıyor” dedi.

Fethiye’de 4 noktada sorbe satış noktalarının olduğunu ifade eden Deniz Avşar; “Paspatur içerisinde, sahil bandında, Kayaköy’de ve Likya yolu üzerinde standımız mevcut” dedi.

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …