Perşembe , Mayıs 2 2024

Fethiye Tarım Fuarı İlgi Gördü

Fethiye Turistik İşletmeler Villa Ekipmanları ve Dekorasyon Fuarı açıldı. Bu yıl 12.’si düzenlenen fuara ilgi yoğun oldu. Fuar; Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş,  Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli, Muğla İl Tarım Müdürü Barış Saylak, Marfo Organizasyon Başkanı Volkan Gülcan, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Fethiye İlçe Emniyet Müdürü Kayhan Dadaşoğlu, Jandarma Yarbay Mustafa Çiçek’in katılım sağladığı açılış töreni ile ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bu yıl 12’incisi açılan Fethiye Tarım ve Turizm Fuarı ziyaretçilerini ağırlıyor.

Fuara tüm vatandaşları davet eden Marfo Organizasyon Başkanı Volkan Gülcan, “12’sini açtığımız Fethiye fuarlarımızın açılışına hoş geldiniz daDha önce ayrı ayrı yaptığımız fuarları bugün birleştirerek daha fazla ekonomiye katkımız olsun daha değişik bir organizasyon yapalım diye birleştirdik.Şehir merkezine aldık. Burada da Fethiye belediyemizin çok güzel ev sahipliği ile beraber sorunsuz bir şekilde organizasyonumuz devam ediyor. Yaklaşık 100 firmanın katıldığı organizasyonda İstanbul’dan Muğla dan İzmir’den Ankara’dan Antalya’dan bir sürü katılımcımız var. 12 tane farklı traktör markamız var .Tarım makinası firmalarımız var fide markalarımız var. Turizm ekipmanları kısmında mobilyacı havuz firmalarımız hatta portatif havuzlarımız var. Bütün halkımızı 4 gündür açık olacak bu organizasyonumuzda ziyarete bekliyoruz teşekkür ederim .”dedi.

“BU FUAR ÇOK ÖNEMLİ”

Fuarda konuşan Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş,”  Biliyorsunuz turizm haftamız başladı. turizm haftamızın da hayırlı olmasını diliyorum bol kazançlar ve bereketli kazançlar diliyorum. Turizmcilerin aynı zamanda tarım dünyada önemli olduğu gibi ülkemizde de çok önemli bir yeri var. Fethiye ve Seydikemer ilçemiz örtü altı tarımcılıkta çok ileri bir seviyeye üreticileri teşekkür ediyoruz. Üretimi arttırmasını diliyoruz. Tarım il müdürlüğümüzün çok destekleri var. Tarımda çalışan arkadaşlarımızın biraz daha çalışarak üreticilerimize yardımcı olacaktır. İl müdürlüğü tarafından benimde çok şaşırdığım destekler var. Geçenlerde enerji konusunda  şahit oldum. Tarım bakanlığına çok teşekkür ediyorum. Bu fuarda üretici ile tüketiciyi bir araya getirmek çok önemlidir. Özellikle odalarımız yurt dışında bunu çok iyi yapıyor. Onlara da teşekkür ediyorum.  Bu fuara katılan ve destekleyip emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”dedi.

“FETHİYEMİZE FUAR VE KONGRE MERKEZİ PROJEMİZ VAR”

Fethiye Belediye Başkan Vekili Oğuz Bolelli, “Bu yılın 12.sini düzenlediğimiz tarım fuarına hoş geldiniz. Ben bugün sayın başkanımız Alim Karaca adına da buradayım. Fethiyemiz sadece turizmle değil tarımla da anılıyor. Sayın oda başkanımızın söylediği gibi tarım çok önemli. Fethiyemiz de bunun farkında. Fethiye 12 ay yaşanan bir memleket fuarlar da kentlerde tedarikçilerle tüketiciyi ve üreticiyi buluşturan kent.  Ülke ekonomisine katkıda bulunan etkinlikler olarak görüyoruz bu nedenle Fethiye belediyesi olarak görev aldığımız süreç boyunca fuar etkinliklerimizle elimizden gelen desteği veriyoruz. Gerçekten Fethiye’nin fuar ve kongre merkezine ihtiyacı var. Bizim ticaret odasıyla daha önce görüşmemiz vardı. Bu konuda uygun bir yer arayışımız devam ediyoruz. Fethiye de, fuar ve kongre merkezi yapma projemizin içinde yer alıyor. Umarım önümüzdeki süre içerisinde bunu hayata geçiririz. Bu fuarı üreticimize tedarikçi firmalara tarım ve turizme fuarında yer alan  kurumlara faydalı olmasını temenni ediyorum.”diye konuştu.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak,” Herkesi kurumum ve kendi adıma saygıyla selamlıyorum. 12.sini düzenlediğimiz Fethiye tarım fuarına hepiniz hoş geldiniz . Fuarın firmalarımıza ve üreticimize hayırlı olmasını diliyorum. Bugün tarımsal anlamda bir kaç gerçeğin altını çizmek isterim. Tarımsal üretim girdileri son derece yüksek küresel iklim felaketini ortaya koyduğu sonuçlar; gerek tarımsal kuraklık gerek petolojik kuraklık ve doğa olayları gün geçtikçe tarımsal üretimi zorlaştırmakta. Özellikle açık alandaki yetiştiricilik sebze ve meyve de ciddi sıkıntılar ile uğraştırıyor. Hal böyleyken dünya nüfusu bir taraftan artıyor bir taraftan konuk ettiğimiz turistlerin sayısı artıyor. Dolayısıyla üretim daha çok örtü altına doğru dönüyor. Muğla’daki örtü altındaki üretim miktarının %90 ı  Fethiye ve Seydikemer ilçemizde bulunuyor. Ekonomi sıkıntılar yeni teknolojik gelişmelere ayak uyduramamak son yıllarda katma değeri yüksek ürün üretememek ve benzeri nedenlerle benim köylümün elde ettiği gelir düşüyor. Yurt dışında ki savaşların pandemilerin bölgesel çalışmaların ihracatımızı da olumsuz etkilediği ortada. Özellikle örtü altı tarımın başkenti olan bu iki ilçemiz de 2024 döneminde  kırsal kalkınma yatırımı destekleme programında seralarını yenilemek isteyen üreticilerimize 2 milyon liraya kadar yatırımın yüzde 50’sini biz devlet olarak Tarım Orman Bakanlığı olarak hibe ediyoruz.”dedi.

ÇİFTÇİMİZ ZOR DURUMDA

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit,” Hepiniz hoş geldiniz. Her fırsatta fuarların önemini vurguluyorum vurgulamaya da devam edeceğim.Dünyada ve ülkemizde yapılan tarım fuarları tarımdaki yeni gelişmeleri üretimimize sunarak teknoloji üreten ile kullanan  arasında bir köprü  vazifesi görmektedir. Alın teri ile akıl terini buluşturan  fırsatlarını sunduğu yerler fuarlardır. Katılımlarınızla  Fethiye’nin ekonomisine canlandırmak adına büyük katkı, sağlayacağınızı  düşünüyorum. Ülkemizdeki tarım yıllarca siyasi iktidarlar tarafından üvey evlat muamelesi yapılmıştır. Sanayileşme çabaları içinde tarım unutulmuş gereken önem maalesef verilmemiştir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün  dediği çiftçimiz efendi gibi yaşamanın çok ötesinde hayatta kalma mücadelesi vermektedir . Sektörde ki girdi ve işçi maliyetlerinin pazarlanma sorunlarından dolayı çiftçimiz emeklerinin karşılığını almamaktadır üreten ürettiği ile ülkesini hatta dünyayı besleyen Türk çiftçisi hak ettiği değeri görememektedir. Unutmayalım ki hepimiz aynı gemideyiz. Bu nedenle çiftçi ile el ele tek yürek olmalıyız ki çiftçi üretsin ve Türkiye hatta dünya aç kalmasın bu sebeple çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz fuara katılıp desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ederim hoş geldiniz  diyorum.” diye konuştu.

FTSO OLARAK DESTEK OLMAYA DEVAM EDİYORUZ

FTSO Başkanı Osman Çıralı, “Belediye başkan vekilim odalarımızın temsilcileri değerli katılımcılar değerli basın mensupları tarım turizm bölgemizin en önemli geçim kaynaklarından biridir. Bu fuarda iki sektörü bir araya getirerek açılışını yapıyoruz. Odamızda bu fuarlara her zaman destek veriyoruz bu fuarların başarılı olmasını diliyorum burası daha önce yapılan fuar alanından daha güzel olmuş belediyemize de teşekkür ediyorum .FTSO olarak tarım ve turizm sektörünün yeni gelişmelerde katılımcılarla buluşması için destek olmaya devam ediyoruz belediyemizle  beraber bu yıl tanıtım anlamında Hollanda ve Almanya fuarına katıldık Aralık ayında da İngiltere ye katılmıştık belediyemizle beraber yine İngiltere’nin bir firmasıyla anlaşma yaptık anlaşma neticesinde 4.7million kişiye ulaştık bu yüzden belediyemizde bu yönden teşekkür ediyorum çalışmaya devam edeceğiz Fethiye tarhanası, incir, halı, kilim ,dastar, bu konuda coğrafi işaretlerimi aldık bundan sonra da bölgemizin tanıtımı için elimizden geleni yapacağız il tarım müdürümüz de burada onunda çok katkısı olmuştur. Organize sanayi bölgemizin kurulmasıyla alakalı yine çalışmalarımız devam ediyor. Bu ayın sonuna kadar başvuruları alacağız ben buradan tekrar duyurmak isterim umarım bölgemize hayırlı olur.”dedi.

 

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.