Cuma , Nisan 26 2024

BAŞOĞLU “55-60 MİLYONA ÇIKACAĞIZ”

Fethiye esnafı 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde 52 milyon TL’lik kredi kullandı.

Fethiye Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu; ”Krediyi alan esnaflar krediyi kredi ile kapatma yoluna gidiyorlar. Kullandırılan kredi maalesef yatırıma dönüşmüyor. 2016 yılında 45 milyon kredi kullandırdık. 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde 52 milyon TL’lik kredi kullandırıldı. Bu rakam yılsonuna kadar 55-60 milyon TL’yi bulacaktır” dedi. Fethiye’de kredi kullananların daha çok araçlarını yenileyen dolmuş sürücüleri olduğu da ifade edildi.

Fethiye Esnaf Kefalet Kooperatifi Ege ve Akdeniz bölgesinde en çok kredi kullandıran kooperatifler arasında bulunuyor. Fethiye’de kredi kullanan esnafların genellikle daha önceki krediyi veya başka bir bankadaki kredi borcunu kapatmak için yeni kredi ile kapatma yoluna gittiği bildirildi. Fethiye Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada; ”Fethiye Esnaf Kefalet Kooperatifi yine en çok kredi kullandıran bölgemizin birinci sırasında yer alan kooperatif olmaya devam ediyor. Ama tabi kredi kullanan insan sayısında, meslek sayılarında, meslek çeşitliliklerinde değişiklikler var. Son zamanlarda artık krediyi alan insanlar, genellikle daha önceki krediyi veya bankadaki bir krediyi kapatmak için yani krediyi kredi ile kapatma yoluna giden bir trend var. Bu da bizi üzüyor” dedi. ”Plasman olarak 2015’de 35 milyon kredi kullandırırken, 2016’da 45 milyon, 2017’nin ilk 6 ayında da 52 milyon kredi kullandırdık. Bu sene biz tabi 2016 ve 2017 yılları arasında büyükşehrin ulaşım ve dönüşüm kararından sonra birçok şoför esnafımız araçlarını değiştirmek veya yeni almak zorunda kaldılar” diyen Başoğlu; ”Biz de bu verdiğimiz kredinin yaklaşık 10 milyonunu bu esnaflarımızın yeni araçlarını alması için kullandırdık. Dolayısıyla 2016 ve 2017’de kullandırılan kredilerin birçoğu ulaşımdaki dönüşüme gitti. Kredi kullanan insan sayısında yatırıma dönen, üretime dönenden çok hizmet üreten esnaflarımız kredi kullanmaya başladı. Üretime yönelik kredi kullanımlarında azalmalar var. İş yerlerini kapatan esnaflarımız var. Örneğin; şoför esnafımızda şoförlüğü veya taşımacılığı bırakan insan sayısı 10 ise iş yerlerini kapatan insan sayısı 30. Fethiye’de Esnaf Kefalet Kooperatifinden alınan kredilerin çok iyi değerlendirilmesini beklerken son zamanlarda dediğim gibi krediyi kredi ile kapatma yöntemine gidildiği için krediler bence amacına uygun olarak çok kullanılmıyor” dedi.  İsmail Başoğlu; yeni projeleri olan yaşlı bakım merkezi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek; ”Esnaf Kefalet Kooperatifimiz Türkiye genelinde yine de birikimini kendi sosyal hayatında kullanmaya devam ediyor. Hastanemiz olsun, yaşlı bakım merkezi ile ilgili yeni çalışmamız var. Bu esnaf grubumuz yakında onu da başaracak. Onunla ilgili de yeni bir sosyal tesis yapmayı planlıyoruz. Kredi talebi çok ancak yatırım yetersiz. Ama kredi kullanan insanlarımızın mutlu olduğunu söyleyemem” dedi.

Yılsonuna kadar kullandırılan kredinin 55-60 milyona ulaşacağını bildiren İsmail Başoğlu; ”Mesela bizim her ay 1 buçuk milyon gibi bir talebimiz var. 1 buçuk milyon lira beklerken 750 bin lira geliyor. Her ay 1 buçuk 2 milyon arasında kredi kullandırıyoruz ama talep 3 milyon. Şu yaz günün de şu anda bütün esnaflarımızın harıl harıl bize krediyi geri ödemesi lazımken hala kredi isteyen insanlar var. Bu da demek ki yazın da bu para kazanılmıyor. Demek ki tarım da düzgün kazanamamışız, turizmden yeterince kazanamıyoruz demektir. Bu da tabi Türkiye ekonomisinin gidişatı ile ilgili bir durum. Bunun zaten küçük aynası da burası. Her şey burada görülüyor. Bir uçak düşüyor, sıkıntıyı bizim kredilerde görüyoruz. Almanya ile aramız bozuldu, Alman turist gelmedi yansıması direk bizim kredilere vuruyor. Bir bize değil herkese yansıyor bu durum. Ama bizde net olarak görülüyor. Onun için bizi idare edenlerin de konuşurken bu insanların ekonomik gidişatını, kredi kullanacak insanların yaşam biçimini çok iyi hesap etmeleri ona göre tartmaları lazım. Her şey dostluğa bağlı; düşmanlıktan hiç bir şey çıkmıyor. Ülkenin içinde dostluğu kardeşliği geliştirirsek biz de esnaf olarak mutlu olacağız, kazanacağız ve daha çok vergi vereceğiz. Böylece ülkemize daha çok yararlı olacağız” diye konuştu.

 

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …