Cumartesi , Ekim 12 2024

“BORRUM KALESİ YIKIMLA KARŞI KARŞIYA”

Muğla Basını, kahvaltıda bir araya gelen Muğla Mimarlar Odası yöneticileri yaptıkları açıklamalarla Muğla’nın korunmasının giderek güçleştiğini ortaya koydular. Muğla’nın doğal ve tarihi çevresinin korunması için kamuoyunu Muğla’nın geleneğinde olan duyarlılığı göstermeye çağırdılar.

Muğla 2. Etap TOKİ Evleri ile ilgili hukuksuzluğun ve hukuk mücadelesinin devam ettiğini belirten Mimarlar Odası yöneticileri, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bodrum Kalesi’nin yıkımla karşı karşıya olduğuna dikkat çektiler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmak istenen proje ile içinde Muğla’nın en önemli eserlerinden Cam Batığı ve Uluburun Batığı sergilemelerinin de bulunduğu 30 eserin zarar göreceğini öne sürdüler.

Muğla Basını kahvaltıda bir araya gelen Muğla Mimarlar Odası yöneticileri yaptıkları açıklamalarla Muğla’nın korunmasının giderek güçleştiğini ortaya koydular. Muğla’nın doğal ve tarihi çevresinin korunması için kamuoyunu Muğla’nın geleneğinde olan duyarlılığı göstermeye çağırdılar.

Muğla 2. Etap TOKİ Evleri ile ilgili hukuksuzluğun ve hukuk mücadelesinin devam ettiğini belirten Mimarlar Odası yöneticileri, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bodrum Kalesi’nin yıkımla karşı karşıya olduğuna dikkat çektiler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmak istenen proje ile içinde Muğla’nın en önemli eserlerinden Cam Batığı ve Uluburun Batığı sergilemeleri’nin de bulunduğu 30 eserin zarar göreceğini öne sürdüler.

TMMOB Mimarlar Odası Muğla Şubesi tarafından Altınkalp’te düzenlenen basın kahvaltısında Oda Başkanı Osman Köseoğlu, Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği Şube Başkanı Cevat Kalfa, Oda’nın eski başkanlarından Mehmet Yenisu ve Oda Avukatı Suat Özbek tarafından kenti bekleyen tehlikeler ve il genelinde sürdürülen hukuki mücadeleler anlatıldı.

“BORRUM KALESİ YIKIMLA KARŞI KARŞIYA”

Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği Şube Başkanı Cevat Kalfa Bodrum Kalesi’nin tehdit altında olduğuna dikkat çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Muğla Anıtlar Kurulu’nun onayladığı proje ile Bodrum Kalesi’nin adeta “yeniden yapılacağını” belirten Kalfa şunları söyledi:

“UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve Birinci Derece de korunması gereken bir anıt olan Bodrum Kalesi’nin bir bölümünü yıkmak ya da inşaat yapmak yasaktır. Ayrıca 1985 yılında Bodrum Kalesi’nin içinde bulunan Su Altı Arkeoloji Müzesi dünyada Özel Müze Ödülü almıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kalenin içinde bulunan bir ibadethaneyi ki bu bir Şapel, bunu Cami yapabilmek için bu proje hazırlandı. Sadece cami yapımı için proje geliştirseydi tepki toplardı. Bu nedenle Kale’nin bir çok yerinde yenileme çalışması yapmayı uygun gördüler. Bu proje Muğla Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı. Proje ile birçok yer yıkılacak ve bunun yerine yeni binalar yapılacak. Bu arada 30’a yakın sergileme alanı ve eser tahrip olacak”

MİMARLAR HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATIYOR

Gerçekleştirilecek proje ile dünyada Özel Müze Ödülü almış olan Bodrum Kalesi Su Altı Arkeoloji Müzesi’nin içindeki eserlerin de büyük ölçüde zarar göreceği tahmin ediliyor. Şube Başkanı  şu ifadelerde bulundu:

“Özellikle Cam Batığı ve Uluburun Batığı küçük küçük parçalar toplanarak uzun uğraşlar sonucu bir araya getirildi. Ahşap eserler. Restorasyon ve inşaat çalışmaları yapılırken bu eserlerin nereye, nasıl taşınacakları ve nasıl korunacakları belli değil. Bu çalışma ile zarar görmemeleri imkansız. 4-5 yıl sürmesi planlanan bu çalışma sırasında kale kapalı kalacak. Bodrum’un simgesi ortadan kalkmış olacak. Sessiz kalmayacağız. Mücadele başlatacağız. Bir eylem planı hazırladık. İlk olarak alınan bu proje kararı ile ilgili dava açacağız. Zaten konuyla ilgili sivil toplum örgütleri ve arkeologlar tespitlerini yaptı. Kamuoyunun bunu bilmesinin ardından oda olarak Bodrum’da yürüyüş düzenleyeceğiz”

KALEDE YIKILACAK YERLERİN LİSTESİ

Kalfa, kalede yıkılması planlanan yerlerin listesini şu şekilde sıraladı: “Kuzey Hendeği Gösteri Alanı, Kafeterya ve satış dükkanı, Geçit kule önündeki köprü ve denizin tahribatından koruyan dükkan,

İç kalede ise; Amphora sergilemesi, Cam Batığı Salonu, laboratuvar, müdür odası ve sikke mücevherat deposu, Karyalı Prenses Salonu, Tunç Çağı Batıkları Salonu, Uluburun, Şeytanderesi, Gelidonya Batıkları Salonu, Zindan Sergilemesi, Osmanlı tuvaletleri, Alman Kulesi önündeki havuz, Komutan Kulesi, Türk Hamamı, Külhanı, bekçi odası.”

“TOKİ EVLERİ HUKUKSUZLUK ANITI”

Burada Muğla 2. Etap TOKİ Evleri’nin imar yasalarına uygun yapılmadığı anlatıldı. Muğla Mimarlar Odası Başkanı Osman Köseoğlu, “Biz kamunun yararı ve kamunun zararı konularında kamuoyunu aydınlatıyoruz.” derken şöyle devam etti:

“2. Etap TOKİ Evleri bir hukuksuzluk anıtıdır. Burada hukuk mücadelesi verdik. İmar Planı ile ilgili yürütmeyi durdurma aldık. Ancak revize plan hazırlayıp, aynı planı uygulamaya koydular. Oradaki uygulama yasal olmadığı gibi insani de değil. Biz TOKİ’ye karşı değiliz. Orada yapılan evlerin insani olmamalarına karşıyız. Evler bitti ama yargı süreci hala devam ediyor. Bu arada koruma altındaki Gökova Körfezi Okluk Koyu’ndaki Devlet Konuk Evi yıkılarak yeniden yapılıyor. Biz Cumhurbaşkanımızın ve konuklarının orada tatil yapmalarından memnun oluruz. Ancak koruma kararları ihlal edilerek yapılaşmaya gidilmesine karşı çıkmak zorundayız. Kale için olduğu gibi Okluk Koyu içinde hukuk mücadelesi başlatacağız. Okluk Koyu’nda ciddi bir tahribat yaşanacak. Şehir Plancıları Odası dava açtı. Yeni planlama yapıldı. Onu da biz reddettik.”

About egegazetesi

Check Also

DİSLEKSİ FARKINDALIK HAFTASI ETKİNLİKLERİ YAPILDI

Fethiye Akran Akademi özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin akademik eğitim aldığı ve bilimsel çalışmalara dayanan …