Cuma , Nisan 19 2024

2. Fethiye Belgesel Günleri Başlıyor

Ortaklar Öğretmen Okulluları-Adabelenliler Derneği  Fethiye temsilciliği tarafından Fethiye’de düzenlenen  Fethiye Belgesel Günleri’nin ikincisi Fethiye Kültür Merkezinde 20 ve 21 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirilecek.

20 Nisan 2018, Cuma günü saat 13.30’da “Kadın Yüzlerinden Hayatlar” fotoğraf sergisi ile başlayacak Fethiye Belgesel Günleri  etkinliği hakkında bilgi veren Adabelenliler  Fethiye temsilcisi Abdullah Taşcıoğlu yapmış olduğu açıklamaya;

Kurtarıcımız, kurucumuz, her şeyimizi borçlu olduğumuz Büyük Atatürk’ün “Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” özdeyişi ile başladı.

Taşcıoğlu yaptığı açıklamada:

Paylaşmak, birlikte üretip birlikte tüketmek ve dostluğu yeni kuşaklara aktarmak için başlattıkları yolculuğun  önemli bir durağına daha geldiklerini ifade etti.

Doğduğumuz topraklara elimizden geldiğince bir katkı sunmayı, yediğimiz ekmeği, içtiğimiz suyu ve soluduğumuz havayı hak etmeyi bir borç ve görev bildiklerini belirten Taşcıoğlu, birlikte olurlarsa çok şeyler başarabileceklerini, daha fazlasını da yapabileceklerini, hayal denilen şeyi gerçekleştirebileceklerini, hayatı ve ülkemizi yeniden örgütleyebileceklerini ve geleceği bambaşka biçimde yeniden kurabileceklerine  inandıklarını belirtmiştir.

Etkinliği teması:

-Sadece ülkemizde değil, dünyanın hemen her yerinde güçlü bir başkaldırı ve devrimin sembolü olan Che Guevara  için  “Che denen eşkıya benim gencimin yakasında, göğsünde olmamalı!” dendiği,

-Büyük önderin kurduğu Türkiye Büyük Millet Meclisinde kadınların sahnede istenmediği,

-Dinen ve örf’en  uygun olmadığı için belediye başkan yardımcılığına ve belediye başkan vekilliğine bayanları getirmenin düşünülmediği,

-Cinsel taciz vakalarında % 450, çocuklara yönelik cinsel istismarlarda % 434, kadına yönelik şiddet olaylarında % 1500 dolayında artış olacağını

bilmedikleri ama tüm bunların olacağını öngördüklerini belirten Taşcıoğlu, 2017 yılının ilk aylarında etkinliklerini “kadın sorunlarına” ayırdıklarını ifade etti.

Gençliğin katılımı:

Geçen yıl izleyiciler arasındaki genç sayısının azlığına üzüldüklerini belirten Taşcıoğlu, gençleri kültür ve sanata yönelmek, bu alanlarda etkin olmalarını sağlamak amacıyla liseliler arasında belgesel yarışması düzenlediklerini ifade etti.

Kültür ve sanat alanındaki etkinliklerde gençlerin yer almasının sağlanmasını ulusal bir görev olarak değerlendirdiğini belirten Taşcıoğlu, ülkemizin kitap okuma, sinema ve tiyatroya gitme gibi istatistiklerde çok gerilerde olmamıza üzüldüklerini belirtmiştir.

Öğrencilerimizin çektiği belgesellerin 20 Nisan 2018, Cuma günü saat 18.30’dan itibaren ilk gösterimlerinin yapılacağını ve jüri tarafından yapılacak değerlendirmeye bağlı olarak 3 belgeseli çam sakızı çoban armağanı misali ödüllendirileceklerini, emek veren tüm öğrencilerimize de katılım belgesi verileceğini, belgesellerin ikinci gösteriminin 21 Nisan 2018, Cumartesi  günü saat 12.00’de başlayacağını ifade etti.

Gösterilecek belgeseller:

Kadın sorunlarını işleyen belgesellerin gösterimine 21 Nisan 2018, Cumartesi günü saat13.30’da başlayacağını belirten Taşcıoğlu belgeseller hakkında bilgi de vermiştir.

-İlk belgeselimiz, günümüzde de çok can yakan erken evlilik sorununu ele alan Yönetmen Sayın Bingöl Elmas’ın “Evcilik” belgeselidir.

-Kimseye boyun eğmeden, doğanın içinde  ve doğayla barışık yaşayan  üç kadının öyküsünün anlatıldığı ikinci belgeselimiz, Yönetmen Sayın Emel Çelebi’nin “Lilitin Kızkardeşleri”dir.

Üçüncü belgeselimiz, Makedonya’da ailesi ile birlikte tütüncülük yapan “başlık parası” ile “ “okuma” seçenekleri arasında kalan  bir yörük kızının öyküsünü konu alan Makedonyalı Yönetmen Biljana Garvanlieva’nın “Tobacco Gırl/Tütüncü Kız”dır.

Sayın Taşcıoğlu, kadınlarımız dertle, acıyla anıldığı sürece çağdaş uygarlık düzeyinden söz edilemeyeceğini de ifade ederek, sorunları bir an, bir nebze olsa da gündeme getirdiklerini belirtmiştir.

Hedefleri:

Hayallerinin bu etkinliği önce ulusal, sonra da uluslararası bir festivale dönüştürme olduğunu ifade eden Taşcıoğlu, iddialı bir şekilde,  Antalya’nın “Altın Portakalı” var ise Fethiye’mizin de “Belgesel Günleri” olacaktır dedi.

Açıklamasına devam eden Fethiyeli Adabelenliler  Fethiye temsilcisi Taşcıoğlu:

Etkinlik kapsamında

-Aydın Ortaklar Öğretmen Okulluların gururu Türk Halk Müziği Sanatçısı Makbule Kaya,

-Televizyon kanallarında izlediğimiz  dizilerinden tanıyacağımız Semra Dinçer,

-Kadın Yüzlerinden Hayatlar” fotoğraf sergisiyle Neslihan Yazıcılar,

-Tiyatro uyuncusu İdil Talu

 

Fethiyemize gelerek etkinliğimize renk katacaklarıdır.

 

Ekinliğimize renk katacaklar bunlarla sınırlı değildir.

 

-Fethiye Güzel Sanatlar Kültür Derneği ses ve saz sanatçıları,

-7 çocuk doğurup, kendisi okuyamadığı halde 7 çocuğunu da üniversitelerde okutan, okutmakla kalmayıp 90 yaşında Fethiyeli Adabelenliler Halk Oyunları Ekibine katılacak annem Ayşe Taşcıoğlu ile

-ADABELENLİ bir annenin kızı, halamın torunu, müzik öğretmeni Aslı Özabalı Gökçeaslan ile  Gökçeaslan’a sazlarıyla eşlik edecek Ahmet Ali Sümbül, Gaffar Çit ve Veli Pabuşcu’nun da

etkinliğimize renk katacaklar arasında olduğunu belirtmiştir.

Taşcıoğlu; “Antalya’nın “Altın Portakalı” var ise Fethiye’nin de “Belgesel Günleri” olacaktır” hayalllerini gerçekleştirmek üzere çıktıkları bu yolculuklarında Fethiyelilerin kendilerini yalnız bırakmayarak Kültür  Merkezini doldurmalarını beklediklerini ifade etmiştir.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …