Cumartesi , Nisan 27 2024

Başarılı Ameliyatla Yeniden Sağlığına Kavuştu

Fethiye Letoon Hastanesi’nde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Levent Fırat, 1895 yılından bu yana 5 hastada görülen ‘Kümmer hastalığı’ teşhisini koyduğu 67 yaşındaki Makbule Karlık’ı başarılı bir ameliyatla yeniden sağlığına kavuşturdu.

8 ay önce düşüp belini kıran ve hastane hastane dolaşarak bir türlü iyileşemeyen 67 yaşındaki Makbule Karlık, fizik tedavi için geldiği Fethiye Özel Letoon Hastanesi’nde de bir süre Fizik Tedavi gördü ancak bir sonuç alamadı. Daha sonra hastane doktorlarından Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı  Operatör Doktor Levent Fırat, hastayı emar çektirdi. Ermar sonucunda Makbule Karlık’ta ‘Kümmel Hastalığı’ (Omurganın Avasküler Nekrozu) teşhisini koyan Dr. Fırat, hastayı hemen ameliyata alıp, başarılı bir ameliyat sonrası hastayı iyileştirdi.

TÜRKİYE’DE İLK YAPILAN AMELİYATLARDAN BİRİ

Dünyada ilk defa 1895 yılında Alman bir Cerrah olan Kümmel tarafından tespit edilen ve hastalığı cerrahın ismi verilen ‘Kümmel Hastalığı’ Türkiye’de ilk defa Fethiye’de görüldü. Dünyada 5 hastada görülen Kümer Hastalığının düşme sonrası belde kırılmanın olduğunu ancak hastanın bir şey hissetmediğini, zamanla kırık bölgedeki kemiğin beslenmede zorluk çekip parça parça olduğunu anlatan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Levent Fırat, bu hastalığın ameliyatının Türkiye’de de ilk yapılan ameliyatlardan biri olduğunu söyledi.

AMELİYAT BAŞARIYLA GEÇTİ

Makbule Karlık’ın eşi İdris Karlık, ameliyat sonrası doktorlara çok teşekkür ederek, “Çok nadir görülen bel kırıklığı vardı. Doktor hemen ameliyata aldı. Ameliyat olmasaydı sol tarafından felce uğrayabilirmiş. Bende ne gerekiyorsa yapalım dedim. Güzel bir ameliyat gerçekleşti. Ameliyatı yapan doktor annemizi iyileştirdi. Onun başarısı ölçülmez. Bel fıtığı için Devlet Hastanesine gittik. Devletteki doktorlarda işini yaptı ama asıl teşhisi koyamadılar.  Daha sonra bel fıtığı diye Letoon’da Fizik Tedaviye girdik. Oradan da sonuç alamayınca Doktor Levent Fırat eşimi kontrol etti. Emar çektiler. Emarda rahatsızlığı ortaya çıkınca acil ameliyata aldılar. Ameliyat başarıyla geçti. Doktorumuza çok teşekkür ediyorum. Şimdi hastamızın iyileşmesini bekliyoruz” dedi.

HASTA BİR ŞEY HİSSETMİYOR

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Levent Fırat, “Bu çok nadir görülen bir rahatsızlık. Kümer hastalığı adında 1895 yılında Alman bir cerrah tarafından tespit ediliyor. Hasta düşüyor,  bu hastamızda 8 ay önce düşmüş. Hastamızın kemiği kırılıyor ama hasta bir şey hissetmiyor. Çekilen röntgende de bu gözükmüyor. Zaman içinde o kemiğin beslenmesi bozuluyor, yavaş yavaş parça parça oluyor.” Dedi.

1895 YILINDAN BERİ ŞİMDİYE KADAR BİLDİRİLMİŞ 5 TANE HASTA VAR

Hasta Makbule Karlık’ın 8 ay önce düştüğünü kaydeden Dr. Fırat, “Ocak ayında çekilen emarı vardı. Orada kırık görülmüyordu. En son çektiğimiz emarda kemik tuzla buz olmuş ve omuriliğe baskı yapıyordu. Bunun üzerine ameliyatı gerçekleştirdik. Kırılan kemiği çıkarttık. Hastanın omurgasını düzelttik. Şuanda da gayet iyi. Hastamızın şuanda ameliyata bağlı sadece ameliyat ağrıları var. Ameliyattan ertesi günü hastamızı ayağa kaldırdık. Şimdi Fizik Tedavi bölümünde tedavi görüyor. Bu kemiğin beslenmesinin bozulması sonucu kırılması kalça ekleminde çok görülüyor. Ama omurgada çok nadirdir. 1895 yılından beri şimdiye kadar bildirilmiş 5 tane hasta var. Türkiye’de de bu ameliyat ilk yapılanlardan” diye konuştu.

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …