Cumartesi , Nisan 27 2024

Fethiye’de 70 Dosya Başvurusu Yapıldı

 

İşçi ve işverene dava açmadan önce arabuluculuk şartı getiren yasanın zorunlu hale getirilmesinin ardından vatandaşlar arabuluculuk merkezlerine başvurmaya başladı. Uygulamanın 1 Ocak 2018’de başlamasıyla birlikte Fethiye Adliyesi’nde bulunan Arabuluculuk merkezine 70 dosya başvurusu yapıldığı öğrenildi.

İşçi ve işverene dava açmadan önce arabuluculuk şartı getiren yasanın zorunlu hale getirilmesinin ardından vatandaşlar arabuluculuk merkezlerine başvurmaya başladı. Uygulamanın 1 Ocak 2018’de başlamasıyla birlikte Fethiye Adliyesi’nde bulunan Arabuluculuk  merkezine ilk planda 70 dosya başvurusu yapıldığı öğrenildi.

Fethiye Adliyesi’nde arabuluculuk dışında uzlaştırma bürosu da kurulurken uzlaştırma bürosuna da çok sayıda başvuru yapılmaya başladı. Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, Fethiye Adalet Komisyonu Başkanı ve Ağır Ceza Reisi Mesut Şengönül ile ara bulucu Av. Sabire Sanem Yılmaz, yasallaşan arabuluculuk hizmetleri hakkında bilgiler aktardılar.

Arabuluculuk görevi yapan ve iş mahkemelerinin kuruluşu kanununda yapılan değişikliğe bağlı olarak zorunlu ara buluculuk kurumunun tanıtımını yapmak amacıyla Av. Sabire Sanem Yılmaz, Fethiye’de 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle uygulanmaya başlandığını hatırlatıp, ‘’ Fethiye Adliyesi’nde zorunlu ara buluculuğun yapıldığı merkezimize başvurular 2018 itibariyle başladı. 2017’de ihtiyati ara buluculuk 2018’de de zorunlu ara buluculuk şeklinde şu anda toplamda 70 dosyalık ara buluculukla çözülmek üzere ara buluculara sevk edildi. Fethiye’de sicile kayıtlı 30 tane ara bulucumuz var. Hangi ihtilafla zorunlu ara buluculuk kapsamında işçi ve işveren uyuşmazlıkları, ihbar tazminatı, fazla çalışmaya ilişkin haklar, kıdem tazminatı, işe iade davaları, sendikal haklarla ilgili tüm uyuşmazlıklar olmak üzere zorunlu arabuluculukları değerlendirilecek ‘’ ifadelerinde bulundu.

2 SAATTE ÇÖZÜMLENEBİLECEK

Arabulucu Av. Sabire Sanem Yılmaz, ‘’ Zorunlu ara buluculuk kapsamasına giren konularda taraflar medeni bir şekilde ara bulucu önderliğinde yaklaşık 2 saatlik bir görüşme sonunda çözüme kavuşturmak için bir araya gelecekler. Normalde iş uyuşmazlıklarının mahkemelerde ortalama dava süreci 434 gün sürüyor. Dolayısıyla ortalama günü, alternatif bir yöntem olarak çok daha hızlı çözüme gidilebilmesi açısından yaklaşık 2 saatlik bir zaman dilimine indirerek, çözmek suretiyle kavuşturmayı amaçlayan bir sistem olması taraflar açısından da daha iyi olacak. Bu bir dava şartı bunu hatırlatmak isterim. Yani taraflar arabuluculuğa başvurmazlarsa ve davayı bu suretle yargıya taşıyıp dava açarlarsa da mahkeme, usulden davayı dava şartı olması nedeniyle ret edecek. Dolayısıyla herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için vatandaşları ve avukatları davalarını çözüme kavuşturmak için zorunlu arabuluculuk merkezimize davet ediyorum ‘’diye konuştu.

ÜCRET HAZİNEDEN KARŞILANACAK

Arabuluculuk sisteminin ücretli olup olmadığına dair vatandaşların kafasında oluşan soruişaretlerine açıklama getiren Yılmaz, ‘’ Tabi ki tamamen ücretsiz bir kurum değil. Ara buluculukücrete tabi. Ancak  iş uyuşmazlıklarındaki ara buluculukta taraflara ilk 2 saatlik ücret hazinetarafından karşılanacak. 2 saatten uzun süren arabuluculuklar da ise taraflarca eşit olarak ücret tahsil edilecek. Arabuluculuk adına ilk davete herhangi bir mazeret olmaksızın gelmeyen tarafta dava açıldığında haklı çıksa dahi arabuluculuk hizmetlerini karşılamak zorunda kalacak. Dolayısıyla tarafların ilk oturuma gelmeleri kendi açılarından çok önemli. Anlaşmayacaklarsa bir uzlaşmazlık tutanağı tutulacak. Ücretler içeriğine tanık, yargılama, keşif, gider avansı gibi konular tabi değil ‘’ ifadelerini kullandı.

DAHA HIZLI SONUÇ ALINACAK

Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, sistem hakkında kısa bir bilgi vererek daha hızlı sonuç alınacaktır dedi. Eker,  ‘’ Zorunlu ara buluculuk sistemi, iş ve ticari hukuk uyuşmazlıklarında tarafları ara bulucularımızla bir araya getirerek olayların adliyeye yargıya yansımadan ve daha hızlı sonuç elde edilmesini amaçladığı için hem vatandaşların kısa zamanda sonuç alarak zaman ve maddi kaybını hem de adliyelerin iş yükünün azalacağını düşünüyorum ‘’ diye konuştu.

ŞİRKETLE ANLAŞMAK İSTİYORUM

İşten çıkarılan arkadaşlarının zorunlu ara buluculuk merkezine başvurduğunu öğrenip merkeze müracaat ettiğini kaydeden Tevfik Tufan Günlü ise; ‘’ Zorunlu ara buluculuktaki ara bulucu yetkilileri beni şirketle anlaştıracaklarını söylediler ve bunun üzerine bende buraya başvuruya  geldim ‘’ dedi.

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …