Cumartesi , Mayıs 4 2024

Seydikemer İlçesi Yayla Dont Mahallesinde “6. Yayla Dont Desti Şenliği” yapıldı. Yayla Dont Mahallesi Muhtarı “Mıgırı” lakaplı Mustafa Köse’nin girişimiyle yapılan şenliğe mahalle sakinleri ile çevre mahallelerden yoğun bir katılım oldu.

Buzdolabı ve soğutucular yokken, yıllar önce kadınların su ve benzeri içecek maddelerini koymak için kilden yaptığı destilerin yaşatılması amacıyla Dont Mahallesinde düzenlenen şenliğe Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, Başkan Yardımcısı Ramazan Kaynak, Seydikemer  Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Harun Sağır, Seydikemer Muhtarlar Odası Başkanı Mehmet Güven, AK Partili ve MHP’li Seydikemer Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Desti şenliği, Yörük Kültürü simgelerinden olan “Yörük Göçü” ile başladı. Mahalle Meydanından şenliğin yapıldığı alana kadar yaklaşık 3 kilometrelik  bir mesafede yapılan Yörük Göçü, davul zurna eşliğinde gerçekleştirildi. Deve ve eşekler de göç yürüyüşüne katılırken, vatandaşlar yıllar önce üretimini yaptığı hala da kullandıkları destilerden soğuk sular içtiler.

Şenliğe katılan vatandaşlara teşekkür eden Yayla Dont Mahallesi Muhtarı Mustafa Köse, Desti Şenliğinin bu yıl 6’sını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Her geçen yıl şenliği daha büyük organizasyonlarla devam ettirdiklerini söyleyen Mahalle Muhtarı Mustafa Köse, ”Daha önce şenliği sahil Esenköy Mahallesinde gerçekleştiriyorduk. 6 yıldan bu yana da Yayla Dont Mahallemizde bu şenliği sürdürüyoruz. Ömrüm yettiğince ve muhtarlığım devam ettikçe bu organizasyonu yapacağım. Benden sonraki nesillere aktarmada da çaba sarf edeceğim” dedi.

Seydikemer Belediyesi olarak kültüre ve tarihe önem verdiklerini söyleyen Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz ise “İlçe genelinde tüm mahallelerde yapılan ve geleneksel hale getirilen tüm şenlik ve festivallere katkıda bulunmak, yardımcı olmak bizim görevimiz. Çünkü örf, adet, kültür ve tarihine önemsemeyen, unutan millet, milletler arasına giremez. Açıkçası yozlaşırlar. Onun için biz bu kültürlerimizi unutmayacağız” dedi.

6’ıncı Yayla Dont Mahallesi Desti Şenliğine katılımın da oldukça güzel olduğuna değinen başkan Otgöz, “Seydikemer ve Fethiye İlçelerimiz yaz ayları nedeni ile oldukça sıcak olduğu için vatandaşlarımızın çoğu yaylalarda yaşıyorlar. Bir çoğu da hafta sonu tatillerini geçirmek için yaylalara geliyorlar. Bundan dolayı da şenliğe ilgi ve alaka çok  güzel” ifadelerini kullandı.

Dont Mahallesi bir dönem ismi dolayısıyla tabelasının önünde öz çekim yapanların akınına uğramıştı. Fethiye-Antalya karayolu üzerindeki Dont Mahallesi tabelası önünde bol bol öz çekim yapanlar paylaştıkları fotoğraflarla sosyal medyada ”Dont” mahallesinin tanıtımına destek olmuşlardı.

Şenlikte akşam da yerel sanatçıların konserleri yoğun ilgi gördü.

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …