Cuma , Nisan 26 2024

Ünlü İsimler Fethiye’yi Keşfetti

Yunus Emre Enstitüsü’nün Türkiye’yi Çin’de tanıtmak ve Çin-Türkiye turizm ilişkilerini geliştirmek amacıyla başlattığı “Misafirimiz Olun” projesi kapsamında Türkiye’ye gelen, Çinli iş adamı, medya mensubu ve sosyal medya fenomenlerinden oluşan heyet 30 Haziran-3 Temmuz tarihlerinde Fethiye’deydi. Fethiye’nin turistik yerlerini gezen ve yamaç paraşütü yapan Çinli konuklar Fethiye’de kaldıkları son gün Fethiye Belediyesi tarafından verilen yemekte Fethiye’nin idari ve mülki amirleri, meslek kuruluşlarının yöneticileri ile bir araya geldiler. Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Mete Atay ile Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı Çin devlet televizyonu CCTV’ye verdikleri röportajda Fethiye’nin turistik değerlerini anlattı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığının ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin mütevelli heyeti üyesi olduğu Yunus Emre Enstitüsü tarafından Çin Halk Cumhuriyeti ile kültürel ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalardan biri 26 Haziran-3 Temmuz tarihlerinde yapıldı. Çin’in Facebook’u olarak Yidian-Zixun sosyal medya platformu temsilcisi Lu Fei, Çin Devlet televizyonu çalışanları, yazar ve sosyal medya fenomenlerinden oluşan bir heyet Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen “Misafirimiz Olun” projesi kapsamında Türkiye’nin tarihi, kültürel ve doğal turistik değerlerini yakından tanıma fırsatı buldu. Türkiye gezisine 26 Haziran’da İstanbul’dan başlayan heyet Kuşadası ve Fethiye’yi gezdi.

FTSO EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Yunus Emre Enstitüsü arasında Fethiye’nin alternatif turizmle öne çıkan bir destinasyon olarak dünyada tanıtılması, ayrıca Fethiye’nin mevcut turizm pazarlarının yanı sıra Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere yeni pazarlara açılması amacıyla 2017 yılında yapılan protokolle birlikte Fethiye de Çinli konukların gezi rotasında yer aldı.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ YAPTILAR, TARİHİ YERLERİ GEZDİLER

30 Haziran Cumartesi günü Fethiye’ye gelen Çinli grup, Fethiye Kaymakamlığı, Fethiye Belediyesi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası işbirliği ile Fethiye’de misafir edildi. Çinli misafirler Fethiye’de tekne turu yaptı, ardından Kaya Köy’ü gezip bol bol fotoğraf çekti. Kelebekler vadisini de gezen konuklar, Babadağ’da yamaç paraşütü yapmayı da ihmal etmedi. Sabahın erken saatlerinde Babadağ’a çıkan konuklar Babadağ’da ve uçuş sırasında bol bol fotoğraf çekti. Türkiye gezilerinin son gününü Fethiye’de geçiren konuklar bir Çin restoranından Fethiye Belediyesi tarafından verilen yemekte Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Mete Atay, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir ve yardımcısı Veli Demir, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, TÜRSAB Batı Akdeniz BYK Başkanı Süleyman Kaya, Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal ve Yavuz Torunoğulları, THK Fethiye Şubesi Başkanı Mustafa Özkaya ile bir araya geldi.

Yemekte ekip lideri olan Yidian-Zixun sosyal medya platformu temsilcisi Lu Fei tarafından katılımcılar hakkında Fethiye protokolüne bilgi verildi. İlk kez Fethiye Babadağ dan yamaç paraşütü yaptığını söyleyen sosyal medya platformu temsilcisi Lu Fei burasının dünyanın güzel yeri ve yamaç paraşütü ile güzellikleri daha net görebildiğini, buraya gelen gelen herkesin mutlaka yamaç paraşütü deneyimi yaşamasını tavsiye etti.

Tanıtımın ardından Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Mete Atay kendilerini ve diğer protokol üyelerini tanıttılar.

FETHİYELİ YÖNETİCİLER ÇİN DEVLET TELEVİZYONUNA AÇIKLAMA YAPTI

Yemeğin ardından Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Mete Atay ile Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Çin devlet televizyonu CCTV’ye demeç verdiler.

ÇİNLİ TURİST SAYISI HER YIL ARTIYOR

Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Çin heyetini Fethiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “187 km deniz kıyımız var. Yamaç paraşütü var. Geçtiğimiz yıl 120 bin atlayış oldu. 2020 yılında Dünya Hava Oyunları bu bölgede yapılacak ve bölge cazip hale gelecek. Geçtiğimiz aylarda Çin’de yayın yapan bir televizyon kanalında yayımlanan yarışma programı Fethiye’de çekimler yaptı. Öncesinde de yine Çinli medya mensuplarından oluşan bir ekibi Fethiye’de ağırlamıştık. Bu çalışmaların etkisini gördük. Her yıl özellikle kış aylarında yamaç paraşütü yapmak için gelen turist sayıları dikkat çekiyor. Elimizde net sayılar olmasa da Çinli turist sayısında artış olduğunu gözlemliyoruz. Çinlileri Fethiye’ye bekliyoruz.” dedi.

FETHİYE ALTERNATİF TURİZMİN ÇEKİM MERKEZİ

Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Mete Atay, TV kanalının Çinliler Neden Fethiye’ye gelmeli sorusuna Fethiye’nin alternatif turizm ile öne çıkan bir turizm destinasyon olduğunu vurgulayarak cevap vermeye başladı. Atay, “Fethiye çok yönlü bir turizm merkezi. Deniziyle, hava oyunlarıyla, tarihiyle, doğal güzellikleri ile sadece Çinliler için değil tüm dünya için çekim merkezi. Son yıllarda, Avrupa’daki değişik krizlerden sonra Türkiye ve Fethiye değişik turist arayışlarına girdi. O anlamda Uzak Doğuda Çinlilerle çok yakın irtibat halindeyiz. Daha çok yakınlaşmak, kardeşçe ilişkilerimizi sürdürmek istiyoruz. Son zamanlarda Fethiye Çin’de çok önde olan bir şehir haline geldi. Fethiye’ye gelen Çinli bir turist aradığı her şeyi bulabilir. Başka bir şehre gitmesine gerek yok. Biz Çinlileri burada görmekten memnuniyet duyuyoruz. Çinli sayısında yüzde 300-400lere varan artış var. Özellikle de 2018 yılının Çin’de turizm yılı olarak kutlanıyor olmasını fırsat olarak görüyorum. O anlamda biz Türk-Çin ilişkilerinin geliştirilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çinlileri Türkiye’ye bekliyoruz.” diye konuştu.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı da yamaç paraşütü ve Babadağ hakkında bilgi verdi. “Oda olarak turizme yönelik çalışmaların içerisindeyiz. İdari ve mülki amirlerimiz ile birlikte çalışıyoruz. 2011 yılında aldığımız bir Babadağ Teleferik Projemiz var. Birkaç yıl içerisinde bitecek ve Babadağ’a ulaşım daha kolay olacak. 2020 yılında da Türkiye’de yapılacak Dünya Hava Oyunların bir ayağı burada yapılacak. Fethiye turizm açısından geniş alana sahip, çok sayıda koy var. Tarihi yerler bakımından zenginiz. Oda olarak Babadağ bizim için çok önemli. İşletmecisi biziz. Sizleri de orada görmekten mutluluk duyacağız.” dedi.

12 AY BOYUNCA YAMAÇ PARAŞÜTÜ YAPILIYOR

Babadağ’ın dünyada önemli bir hava sporları merkezi olduğunu belirten Osman Çıralı, “Babadağ, denizin üzerinde uçmaya imkân tanıyan dünyanın önemli hava sporları merkezlerinden bir tanesi. 1960 metre yükseklikte olan Babadağ’dan yamaç paraşütü ile uçtuğunuz zaman dünyanın en uzun plajlarından biri olan Patara Plajını, tarihi Kaya Köyü ve dünyanın ender lagunlarından birisi olan Ölüdeniz’i havadan seyrediyorsunuz. Dünyanın pek çok yerinde yamaç paraşütü yapabilirsiniz ama bu manzarayı sadece Babadağ’dan izleyebilirsiniz. Üstelik bunun için sadece yaz aylarında Fethiye’ye gelmenize gerek yok. 12 ay boyunca bu keyfi yaşayabilirsiniz.

Burada çok deneyimli pilotlar var. Babadağ’da her yıl yüzlerce yamaç paraşütü uçuşu yapılıyor. Pilotlar tecrübeli ve güvenilirdir. Teleferik tamamlandıktan sonra uçuş sayılarında artış bekliyoruz.” ifadelerini kaydetti.

HEYET KİMLERDEN OLUŞUYOR

Çinli heyet şu isimlerden oluşuyor:

Lu Fei: Gazeteci. Yüksek yapay zeka teknolojisine dayanan haber ve bilgi hizmeti sunan bir mobil aplikasyon şirketi Yidian-Zixun’ın temsilciliğini yapıyor. Toplam kullanıcı sayısı 560 milyon olan şirket, günlük 59 milyon aktif kullanıcısı ile Çin’in en büyük ikinci mobil bilgi platformu konumunda.

NI Leichu: SOHU’nun yazarı, Weibo’da 490 milyon hayranı var. Belgesel, manzara, yiyecek ve hava fotoğrafçılığında uzman.

Zhang Nan: Yidian-Zixun Medya’da çalışıyor. Yidian-Zixun, okuyucu yorumları ve anketlerine göre 2018 yılının ilk çeyreğinde en başarılı medya grubu seçildi.

Gejia: İnternet medyasının gelişim tarihi konusunda araştırmaları var. Araştırmacı ve gözlemci. Haber yayıncılığı ile internet araştırması ve kamuoyu analizleri yapıyor. İnternet Sorunları adında bir kitabı var.

Wang Guanxiong: İnternet yatırımları ve teknoloji endüstrisinde profesyonel deneyimleri var. Alibaba yazılım pazarının eski müdürü. Wanda elektrik şirketinde üst düzey yönetici. 2015 yılında Şangay İnternet Profesyonel Komitesi tarafından uzman grubunun bir üyesi olarak atandı. Pekin Üniversitesi ve Şangay Jiaotong Üniversitesi’nde uzun yıllar ders veriyor. Çin mobil ve l’oreal gibi ünlü firmalarda eğitimler verdi.

Lan Xi: İnceleme ve çeşitli web sitelerine sahip, www.zhulu.com’un kurucusu ve We Weibo adlı sosyal medya platformunda 816 bin hayranı var.

Lu Thomas Luo T: San Francisco’da CBNweekly’nin baş muhabiri olarak Tsinghua Üniversitesi’nden mezun oldu. (Çin İş Haberleri) Ping PingWest’in kurucusu ve baş editörüdür.

Yang Miao: 10 yıl gazetecilik yaptı. 2014 yılından bu yana yeni medya gazetecilerinin ‘Shanzhai Basın Toplantısı’nı yürütüyor ve bu süre boyunca medya iletişimi organizasyonunun ilk başkanı seçildi. 4 Temmuz 2015’te, medya eğitimi üzerine odaklanan ve gazetecilere ve uygulayıcılara iş öğrenme ve çevrimdışı iletişim hizmetleriyle profesyonel, interaktif ve hızlı yinelemeli iletişim konseptleri sunan bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Shi Yilong: Çevrimiçi yıldız ve fotoğrafçı

Miao Lu: Eski CCTV programı editörü, kısa video çekimi, hava drone, kaykay, video post-düzenlemede çok iyi. Shi Yilong & Miao LuOnline’nın Weibo’da 440 bin takipçisi var.

Hu Yuan: Uluslararası Finansal Raporu Direktörü olan Hu Yuan, CCTV Channel 2’de kapsamlı bir finans programı yapıyor. Bu program, Çin’deki en yetkili ve profesyonel finansal raporları temsil eden ‘küresel vizyon, küresel pazar, küresel kaynaklar ve küresel bilgelik’ üzerinde duruyor.

Li Wei: Gazeteci. People.cn, Kişiler’in günlük resmi web sitesi. Çin Komünist Partisi’nin bu sayfadaki yazarı.

Li Yiqing: Orta Doğu muhabiri. Çin’deki en etkili haber merkezlerinden biri olan PAPER’da çalışıyor.”

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …