Cuma , Nisan 26 2024

Taşar, “Şoför Esnafı Uygulamalardan Rahatsız”

Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şaban Taşar sorunların gittikçe arttığı ve çözümsüzlüğe doğru ilerledikleri kaydetti.

Taşar; devlet büyüklerinden acil olarak sorunlara çözüm bulmalarını isteyerek katıldığımız toplantılarda sürekli olarak önerilerimizi ve sorunlarımız iletiyoruz. Lakin uygulamalar belimizi fazlasıyla büküyor.  65 Yaş üzeri vatandaşların ücretsiz taşınması, Şoför esnafının para kazanacağı sabah ve akşam saatlerinde çoğunluğu ücretsiz seyahat kartına sahip yolcuların çok olması,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan gelir desteği rakamının düşük olması, her biniş için destek sağlanması önerimizdir.

Ayrıca istihdam seferberliğinden bir çalışandan fazla elemanı bulunmayan şoför esnafının bu haktan faydalanamaması bu hakkın bir kişi çalıştıranlar şeklinde düzenlenmesi Genç neslin şoförlüğü mecbur kaldığı zaman yapıyor olması, vergi yükünün ağır olmasından dolayı çok büyük sorunlar yaşanmaktadır. Bunların düzeltilmesi gerekmektedir. Diyerek sıkıntılarını dile getirdi. Taşar sorunları daha da açarak, “İlimizin büyükşehir olmasına müteakip ilçemizde faaliyet gösteren ticari minibüslerin dönüşümle halk otobüsüne geçmelerinden sonra tüm Türkiye de olduğu gibi 65 yaş ve üzeri vatandaşların ücretsiz taşınması İlçemizde de büyük bir sorun haline gelmiştir. Kendi araçları ile her türlü ekonomik zorluklara rağmen taşımacılık yapan özel halk otobüsçülerimiz nasıl olsa ücretsiz diyerek ihtiyaç olan haller dışında dahi olsa toplu taşıma kullanılması, özellikle sabah öğrenci ve çalışanların işe gidiş saatlerinde, akşam ise okul çıkışı ve eve dönüş saatlerinde araç içerisindeki yolcuların çoğunluğunun ücretsiz seyahat kartlı olması; bir taşıma israfına yol açtığı gibi ve bunun karşılığı olarak Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı tarafından yapılan gelir desteği miktarı yapılan taşıma miktarının çok altındadır. Gelir desteğinin biniş başına yapılması hem adil hem de şoför esnafını koruyucu olacaktır. Hem diğer taraftan 687 sayılı KHK da yer alan istihdam seferberliği indiriminden ( 31.12.2016) tarihindeki işçi sayısına ek olarak çalıştırılacak işçileri kapsar şartından dolayı bir araçta birden fazla ücretli çalışanı olmayan şoför esnafı yararlanamamıştır. Önümüzdeki yıllar içinde istihdam seferberliği sağlanması halinde şoför esnafımızın da yararlanabileceği şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.  Bunun gibi birçok sorunla uğraşarak evine ekmek götürmeye esnafımızın yorgunluk ya da yaşlanmadan dolayı çalışmayacak duruma geldiğinde ise varislerine aynı sorunlarla karşılaşmaması adına devretmek istememesi, genç neslin ise vergilerin çokluğu ve gelirin azlığı sebebiyle şoförlük mesleğini tercih etmedikleri ancak zorunlu hallerde şoförlük mesleğini kabul ediyor olması da şoförlük mesleğinin çözüm bekleyen ayrı bir sorunudur.  Her şeye rağmen esnafımıza kazasız, belasız kazançlı günler dilerim.” şeklinde konuştu.

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …