Cuma , Mart 29 2024

Suudi Arabistanda mahsur kaldılar

Suudi Arabistanda Mahsur Kaldılar

Muğla’nın Seydikemer İlçesi’nden Suudi Arabistan’a çalışmaya giden 3 inşaat işçilerden birinin elektrik çarpması sonucu ölmesi nedeniyle 2 işçinin pasaportlarına el konuldu. Pasaportlarına el konulan 2 işçi 1 yıldır Türkiye’ye dönemiyorlar.

Seydikemer’in Çaykenarı Mahallesi’nde yaşayan inşaat işçisi Ramazan Koç, Ramazan Başkara ve İlyas Dargın, 5 Şubat 2015’te, Türk inşaat firması aracılığıyla Suudi Arabistan’ın ikinci büyük şehri Cidde’ye gitti. İşçiler, Cidde’ye 80 kilometre mesafedeki Thuwai bölgesinde, Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin tadilatında çalışmaya başladı. İşçilerden evli ve 2 çocuk babası İlyas Dargın, 28 Mayıs 2015’te internet bağlantısı yapmak için girdiği konteynerin altında can çekişirken bulundu. Elektrik akımına kapıldığı sanılan Dargın, ambulansla götürüldüğü hastanede yaşamını yitirdi. Arabistan polisi inşaat alanında ve işçilerin konakladığı tesiste inceleme yaptı.

VÜCUDUNDA ELEKTRİK YANIKLARINA RASTLANDI

Dargın’ın cenazesi, Suudi adli tıp uzmanları tarafından Cidde’de yapılan otopsinin ardından, 17 Haziran 2015’te İzmir Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Burada yapılan otopside Dargın’ın sol kolunda ve sol omzunda elektrik yanığı nedeniyle oluşmuş 2 santimetre çapında 4 ayrı yara izine rastlandı. Kafatasının arka bölümünde çatlak tespit edilen Dargın’ın vücudunda darp-cebir izi, ateşli silah yarası veya kesici alet izine rastlanmadı. Otopsinin ardından Dargın, eşi ve yakınlarının gözyaşları arasında Çaykenarı Mahallesi’nde toprağa verildi.

PASAPORTLARINA EL KONULDUĞU İÇİN 1 YILDIR GERİ DÖNEMİYORLAR

Dargın’ın kafatasında tespit edilen çatlak nedeniyle Cidde’de çalışmaya devam eden işçiler Koç ve Başkara şüpheli sıfatıyla 28 Ekim 2015’te gözaltına alındı. Polisin Arapça sorularına cevap vermekte zorlanan işçiler, çalıştıkları şirketten gelen yetkili aracılığıyla sorgulandı ve Arapça yazılı tutanaklara imza attı. 21 gün gözaltında tutulan işçiler, pasaportlarına el konularak serbest bırakıldı. Sözleşmeleri 5 Şubat 2016’da dolan ve Türkiye’ye dönmek isteyen işçiler, pasaportları geri verilmediği için 1 yıldır Türkiye’ye dönemiyor.

EPİLEPSİ HASTASI OĞLUYLA EŞİNİN DÖNECEĞİ GÜNÜ BEKLİYOR

Suudi Arabistan’da mahsur kalan işçilerden Ramazan Koç’un eşi Zeynep Koç ise Çaykenarı Mahallesi’ndeki 2 katlı müstakil evlerinde, oğulları 15 yaşındaki Oğuzhan, 13 yaşındaki Olcay ve 12 yaşındaki Emirhan ile birlikte eşinin eve döneceği günü bekliyor. Epilepsi hastalığı nedeniyle yatağa mahkum olan ve yüzde 99 engelli raporu verilen Olcay’ı mamayla besleyen talihsiz anne, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek yardım istedi. Eşinin 1 yıl önce eve dönmesi gerektiğini belirten Koç, “Oğlum Olcay hasta olunca tedavi masraflarını karşılamak için eşim Suudi Arabistan’a gitti. Ancak arkadaşlarının ölümü sonrası 1 yıldır Türkiye dönemiyor. Çocuklarım ve ben eşimi göremeyeli 2 yıl oldu. Hasta oğlumu her Salı rehabilitasyon merkezine götürüyorum. Sağa sola dönmesine bile ben yardımcı oluyorum. Eşim yanımda olmadığı için her şey çok zor. Biran önce geri dönmesini bekliyorum.” dedi.

About egegazetesi

Check Also

AKDENİZLİ: “HAZİRAN ATAMALARINDA HAKİM VE SAVCILARIMIZ DA GELECEK”

Seydikemer Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Seydikemer Belediye Başkan Adayı B. Önder Akdenizli, seçim çalışmaları …