Cuma , Mart 29 2024

Mühendis Çalıştırma Zorunluluğu Kaldırıldı

Mevsimlik olarak çalışan zeytin sıkım tesislerinde mühendis çalıştırma zorunluluğu 6 Aralık 2019 tarih ve 30970 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğle kaldırıldı. Oda ve borsalardan gelen talepler dikkate alındı ve söz konusu zorunluluk, mevsimlik çalışan işletmeler için 6 Aralık 2019 tarih ve 30970 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Gıda ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair Tebliğ” ile yürürlükten kaldırıldı. Böylece sadece zeytinin bol olduğu “var yılı” olarak tanımlanan yıllarda bile yılda sadece 3 ila 4 ay çalışan zeytinyağı işletmeleri, mühendis çalıştırmak zorunda kalmayacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile oda ve borsaların 2015 yılından bu yana ısrarla dile getirdiği mevsimlik çalışan zeytin sıkım tesislerinde mühendis çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması talebi cevap buldu. 11 Haziran 2010 tarihinde kabul edilen 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile zorunlu hale getirilen, kurulum gücü 30 HP’yi aşan ve /veya 10 ve daha çok işçi çalıştırmakta olan ve mevsimlik çalışan zeytinyağı fabrikalarında bir gıda veya bir ziraat veya bir kimya mühendisi ya da bir kimyager çalıştırılması zorunluluğu nedeniyle yaşanan sorunlar gerek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği gerekse de oda ve borsalar tarafından müteaddit defalar, farklı toplantı ve raporlarda dile getirildi. Oda ve borsalardan gelen talepler dikkate alındı ve söz konusu zorunluluk, mevsimlik çalışan işletmeler için 6 Aralık 2019 tarih ve 30970 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Gıda ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair Tebliğ” ile yürürlükten kaldırıldı. Böylece sadece zeytinin bol olduğu “var yılı” olarak tanımlanan yıllarda bile yılda sadece 3 ila 4 ay çalışan zeytinyağı işletmeleri, mühendis çalıştırmak zorunda kalmayacak.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Muğla’da sezonluk çalışan, zeytinyağı işletmecilerinin zorunlu personel bulundurma sorunu Resmi Gazetede yayınlanan “Gıda ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair Tebliğ” ile son buldu” denildi. Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin katkılarıyla sezonluk çalışan zeytinyağı işletmelerindeki istihdamı zorunlu personel tutma sorunu ortadan kaldırıldı. Tüm işletmecilerimize ve üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir sezon diliyorum” dedi.

İşletmeler tarafından uygulaması mümkün olmadığı için eleştirilen zorunluluk nedeniyle yapılan denetimlerde, mühendis çalıştırmayan zeytinyağı tesisleri yüksek ceza riskiyle karşı karşıya bulunuyordu.

About egegazetesi

Check Also

AKDENİZLİ: “HAZİRAN ATAMALARINDA HAKİM VE SAVCILARIMIZ DA GELECEK”

Seydikemer Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Seydikemer Belediye Başkan Adayı B. Önder Akdenizli, seçim çalışmaları …