Cuma , Mart 29 2024

Şehit Fethi Bey Ölümünün 103. Yılında Fethiye’de Anıldı

Türk havacılık tarihinin ilk pilotlarından ve Fethiye’ye ismi verilen Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey, ölümünün 103. yılında Fethiye’deki heykeli önünde düzenlenen törenle anıldı.

Türk Hava Kuvvetlerinin ilk şehidi Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey’in ölümünün 103. yılı dolayısıyla düzenlenen törende, paramotor, model uçak ile uçaktan serbest atlayış gösterileri yapıldı.

Fethi Bey’in 103. Yıl anma törenine Tuğgeneral Ergün Kahraman,CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Hüseyin Sak,Fethiye Garnizon Komutanı Personel Yarbay Cem Öztrük, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal, İlçe Jandarma Karakol Komutanı Jandarma Yarbay Yılmaz Demirelli, Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Kürşat Atılgan, daire amirleri, askeri erkan, THK genç kanatlar üyeleri, öğrenciler, sivil toplum kuruluşları başkan ve üyeleri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Çalık ” Söz Sahibi Olmak İstiyorsak Var Olmak Zorundayı”

Şehit Fethi Bey’in 2. cihan harbine girdiği sırada bir güç gösterisi olarak görevlendirildiğini ve Şam yakınlarında şehit olmuş büyük bir kahraman olduğunu ifade eden Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık,“Fethi Bey, tıpkı Ömer Halisdemir ve polis memuru Fethi Sekin gibi Türk milletinin yetiştirdiği ender kahramanlardan birisi. Çok önemli bir dönemden geçiyoruz. Gelecek yüz yılın planları bölgemizde yapılıyor. Eğer gelecek yüzyılda söz sahibi olmak istiyorsak bu bölgede var olmak zorundayız ” Dedi.

Ekrem Çalık, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat Harekatıyla ve El Bab zaferiyle Türk milletinin yeniden şaha kalkışına, dünya sahnesine çıkmasına şahit olduklarını belirtti. Çalık 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini hatırlatarak “İnsanı en hüsrana uğratan tarafı kendi harp okullarımızdan bu derece vatan haini çıkması. Çok şükür yine bu kurumların yetiştirdiği Türk ordusu kendi içerisindeki hainleri temizledi. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Türk milletinin ferasetiyle güvenlik güçlerimizin vatanseverliğiyle Amerikan oyunu olan bu kalkışma bertaraf edilmiştir. Türk milleti ne olursa olsun birlik ve beraberliğini bozmasın. Farklı inançlar olacaktır ve olsun. Bayrak sevgisi, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü hiçbir zaman tartışma konusu olmasın ” dedi.

Atılgan “Emperyalist Güçlerin Oyununu “Fırat Kalkanı Hareketi” Bozdu

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin emperyalist devletler tarafından sarıldığını ve 100 yıl önceki şartlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Türk Hava Kurumu Başkanı Kürşat Atılgan, vatan uğruna şehit düşen askerleri rahmet ve minnetle andı. Osmanlı Devleti’nin havacılığın önemini anladığı için dünyadaki birçok ülkeden önce Türk Hava Kuvvetlerini kurmuş ve bir uçuş okulu açmıştı. 1914 yılında Osmanlı bir sansasyonel itibar getirici bir eylem için İstanbul Kayre seferini düzenledi. Ama çok zor şartlarda Şam’a kadar ulaşıldı. Uçağın adına da ‘Muavenet-i Milliye’ yani ‘Milli Dayanışma’ adı verildi. Çünkü Osmanlının içinde böyle bir dayanışmaya ihtiyaç vardı bugün olduğu gibi. Türk milletinin hiçbir ayrım gözetmeden hiçbir parti farkı gözetmeden gerçekten milli bir dayanışmaya hızla yaklaştığını görüyoruz diyen Atılgan” Tüm milletinin üzerinde oynanan bu oyunlar bozulacak ve Türk milleti ilelebet payidar olacaktır. Havacılığımızın ilk şehidi olan Fethi Bey anma töreni 103 yıldır bizimle veya bizsiz burada yapılıyor. İdealist, vatansever şehit Fethi Bey’i hep birlikte yâd ediyoruz” dedi.

Atılgan” Çok kuvvetli milli dayanışmaya ve silahlı kuvvetlere ihtiyacımız var. Türk Silahlı Kuvvetlerine 15 Temmuz’da yapılan büyük darbe ve fitneden sonra bölgemizi şekillendirmeye çalışan emperyalist güçlerinin oyununu yine bu milletin içinden çıkmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri ‘Fırat Kalkanı Hareketiyle’ bozmuştur. Türkiye’yi güneyinden çevirmeyi planlayan güçlerin oyunu içimizden çıkan TSK, hain darbe girişimine rağmen gereğini yerine koymuştur ” dedi.

 

Saatcı ” Beşkazalılar Para Toplayıp Savaş Uçağı Aldı”

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ” Biz Beşkazalılar, bir anlamda ne kadar övünsek azdır. Şehirler vardır, elmasıyla, saatiyle, pamuk kozasıyla, portakalıyla anılır. Biz de, karanlığa bir ışık yakmak için çıktığı yolculukta, şehadet şerbetini içen Şehit Fethibey ile anılıyoruz. Şu an dünyaya hükmetmeye çalışan ve Hollywood filmleriyle sahte kahramanlar yaratarak dünyayı etkilemeye çalışan emperyalistlere bakınca, her biri hakkında onlarca film yapılabilecek Çin sarayını basan Kürşad’tan, Feto başkaldırısına son veren kurşunu sıkan Ömer Halisdemir’e kadar, kahramanları içinden çıkarmış bu millet, tarihin kendisine yüklediği misyonu, -ki bu misyon, adaleti dünyaya yaymak, açı doyurmak, yoksulu giydirmek ve dünyayı yaşanabilir bir ha
la getirmektir diyen saatcı” Beşkazalılar, yok bir zamanda para toplayarak ülkesinin hava kuvvetlerine, ‘Fethiye’ adında savaş uçağı hediye etmişlerdir. Bu, devlet-millet kaynaşması gerçekleştiği zaman, bu milletin neler yapabileceğinin küçük bir örneğidir. Yeter ki bu coğrafyada, bu kardeşliği, kucaklaşmayı gerçekleştirelim, önümüzde hiç bir güç duramaz dedi. Konuşmaların ardından Beşkaza Meydanı’nda devam eden törende, Türk Hava Kurumu tarafından paramotor, model uçak ile uçaktan serbest atlayış gösterileri yapıldı.

 

About egegazetesi

Check Also

AKDENİZLİ: “HAZİRAN ATAMALARINDA HAKİM VE SAVCILARIMIZ DA GELECEK”

Seydikemer Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Seydikemer Belediye Başkan Adayı B. Önder Akdenizli, seçim çalışmaları …