Cumartesi , Nisan 20 2024

Şehit Fethi Bey Törenle Anıldı

Türk havacılık tarihinin ilk pilotlarından olan ve Fethiye’ye ismi verilen Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey ölümünün 105. yılında anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı. Fethiye Belediyesi ve Türk Hava Kurumu işbirliğiyle düzenlenen törende THK tarafından akrobasi gösterileri yapıldı.

Fethi Bey’in 105. yıl anma törenine Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, 27. dönem Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Kürşat Atılgan, Garnizon Komutanı Personel Binbaşı Sedat Karabay, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yarbay Yılmaz Demirelli, TCSG-65 Bot Komutanı Yüzbaşı Ahmet Yakın, askeri erkân, Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odası Üst Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız ve yönetimi,  STK temsilci ve üyeleri, siyasi parti adayları ve temsilcileri, daire amirleri, THK genç kanatlar üyeleri, öğrenciler, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şehit Fethi Bey’in Türk tarihindeki önemine değinen 27. dönem THK Genel Başkanı Atılgan, emperyalist güçlerin emellerini tarihi bir anekdotla anlattı.  Atılgan, “ Şehit Fethi Bey’in şu anki mekânı Selahattin Eyyubi’nin Şam’daki Emevi Camii’nin yanındadır. Bugün de bu topraklarda, bu memlekette, bu coğrafyada bir takım emperyalist güçlerin emellerinden vazgeçtiğini zannedersek sükûtu hayale uğrarız. Emin olun ki, bu coğrafyada emelleri olanın ne çevirdiğini hep birlikte görüyoruz. Bu coğrafyanın bir parçasını koparmak için kimlere nasıl destek verdiklerini görüyoruz. Dolayısıyla halka moral vermek için düzenlenen, hava seyahatinde şehit olan Fethi Bey’i minnet ve şükranla anıyoruz. Bugün havacılığımızın temelinde binlerce şehidin ilki olan Fethi Bey’in mekânı cennet olsun” diye konuştu.

THK GENEL BAŞKANI ATILGAN; “BEHÇET SAATCI, FETHİYE’NİN DE MUĞLA’NIN DA SEMBOL İSMİDİR. VİZYONU SINIRLARI AŞMIŞTIR.”

Fethiye Belediye Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı Behçet Saatcı ile ilgili övgü dolu sözler söyleyen Atılgan, kendisinin siyasi parti olmaksızın bağımsız aday olduğu için bu törende rahatlıkla şahsı hakkında konuştuğunu ifade etti.

Atılgan, “Bugün burada ilçeye adını veren ilk hava şehidimiz Fethi Bey’i, şehadet mertebesine erişinin 105. Yılın’da anmak amacıyla toplandık. Bizleri bu vesileyle burada toplayan çok kıymetli başkanım Behçet Saatcı’ya şükranlarımı sunuyorum. Aşağı yukarı 4-5 yıldır bu toplantıya katılıyorum. Bugün havacılığımızın temelinde şehit olan Fethi Bey’in mekânı cennet olsun. Kıymetli Belediye Başkanımız Behçet Saatcı’yı Fethi Bey’i anma törenleri vesilesiyle, güzel Fethiye’ye gelişlerimde tanıdım. Her ne kadar bir dönem aynı siyasi hareket içinde bulunsak da kendisini sadece ismen duyuyordum. Ancak fiziki olarak bu tören vesilesiyle tanıdım. Bu törenler esnasında Behçet Başkan’ın kuşatıcı, birleştirici, heyecan verici ve geniş vizyonunu fark etmem geç olmadı. Fevkalade bir insan olarak her ziyaretimizde bizlere gösterdiği nazik misafirperverliğe ve arkadaşlığa minnettar kaldık. Değerli Fethiyeliler, dünyada şehirler vardır, ülkeler vardır ve sembol isimlerle özdeşleşmiştir. Mustafa Kemal’siz bir Türkiye, Fatih Sultan Mehmet’siz bir Osmanlı, Nene Hatun’suz bir Erzurum hayal edilemez. Bu tezden hareketle söyleyebilirim ki, bu şirin ilçeye 20 yıldır aşk ile gayret ile hizmet veren ve siluetini değiştiren Behçet Başkanım, Fethiye’nin sembol ismi olarak kalacaktır ve her daim minnetle anılacaktır. Siyasette ve devlette gelinen makamlar geçicidir. Tıpkı ömrümüz gibi… Baki olan yalnızca Allah’tır. Kalıcı olan erdemdir, hoş sedadır, eserlerdir, dostluklardır ve vefadır. Türk Hava Kurumu’nun eski Genel Başkanı olarak görevi bırakmış olmama rağmen Behçet Bey’in davetine bugün de bir ibadet aşkı ile icabet ediyorum. Nitelik sahibi insana önem veriyor, kıymet-i takdire önem veriyorum. Tecrübeyle biliyorum ki bir mıh bir nal, bir nal bir at, bir at bir yiğit ve bir yiğit de bir ülkeyi, bir şehri kurtarır. Behçet Başkan bu şehrin siluetini değiştiren, büyük hizmetler vermiş, bu şehirle özdeşleşmiş çok önemli bir belediye başkanıdır. İçimizden biri olan Behçet Bey kardeşim, hiçbir siyasi harekete istinat etmeden Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne hizmete talip olmuştur. Allah yolunu açık etsin. Bir partiden aday olsaydı kendisini bu anmada, bu şekilde övmem takdir edersiniz ki, hoş karşılanmazdı. Fakat doğrudan Türk Milleti’ne iltica ettiği için, bu milletin ferdi ve yıllarca başarılarının bir şahidi olarak hakkını teslim etmek üzere bana bu törene katılıp, onun hakkında iki kelime etmek vecibe oldu. Çıktığı yolda kendisine başarılar diliyorum. Allah yolunu açık etsin. Gayret Behçet Bey’den, teşvik şüphesiz Allah’tandır. Makamlar geçici, hizmetler ve dostluklar ebedidir” diye konuştu.

Fethiye Belediye Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı Behçet Saatcı ise, “Tarihten ders alırsanız, tarih sizi doğru yola götürür.

Ama tarihi ciddiye almazsanız da hüsranla karşılaşırsınız! Kahramanlar milletlerin tarih

yolculuğunda deniz fenerleridir. Yol göstericileridir. Adını bir şehitten alan şehirde yaşamak

bizler için onurların en büyüğüdür. Saygıdeğer Fethiyeliler çok vefalı insanlardır. Fethiyeliler

1930’lu yıllarda kendi aralarında topladıkları parayla bir uçak alarak Türk Hava Kuvvetlerine

uçak hediye etmişlerdir. Burada devletle millet arasında kaynaşmayı sağlayabilirsek; bu

milletin o yoklukta bile neler yapabileceğini en güzel göstergesidir. Kahramanlık atılıp bir dahageri dönmemektir. Aynı Çin Sarayını basan Kürşat gibi, Bağdat’ın kapısındaki Genç Osman gibi, İstanbul Surlarında Ulubatlı Hasan gibi. En sonda 2016’da 15 Temmuz’da Ömer Halis gibi… Kahramanlarla aslında bu millet tarih yolculuğuna devam etmiş. Hollywood’a bakıyoruz ama Afganistan, ama Irak işgallerindeki sözde kahramanları filmleştirip bütün dünyaya bir şeyler izletmek istiyorlar. Hâlbuki bizim bir kahramanımızın yaptığı, onların bu anlamda ortaya koymak istediği bütün değerlerden çok daha fazla. Bu törenin ısrarcı olarak 2004 yılından itibaren devam etmesinin sebebi; işte bu göstergedir, bu vefa örneğidir. Bizler vefalı davranmak, tarihimize sahip çıkmamız gerekir” diye konuştu.

Fethiye Belediye Başkanı olarak Şehit Fethi Bey anma töreninde son konuşması olduğunu belirten Saatcı, “Allah bize bir makam verir vermez ama burada Fethiye Belediye Başkanı

olarak son konuşmam. Her şeyin bir sonu oluyor. Hayat arkada hoş bir seda. Ben bu şehre

ihanet etmedim. 20 yıldır çalışma arkadaşlarımla gecemizi gündüzüme kattık. Fethiye’yi

yaşamaktan keyif alınacak bir mekâna dönüştürmek için gerçekten çabaladık. Bunun karşılığını saygıdeğer Fethiyelilerden görmek gerçekten bizi mutlu ediyor. Atatürk’ün ‘Bu millete hizmet eden, bu milletin efendisi olur’ diye bir sözü var ya biz bu millete hep hizmetkârlık yapmaya gayret gösterdik. Ola ki önümüzdeki süreçte sorumluluk alırsak bu hizmetkârlık görevini yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …