Cuma , Nisan 26 2024

Mermere Şekil Veren Kadınlar

Seydikemer’de bir mermer fabrikasında çalışan 25 kadın, iş makinelerinde mermer kesip ekmeğini taştan çıkartıyor. Kadın eli değen mermerler Seydikemer’den dünyaya açılarak Amerika, İngiltere, Hindistan, Libya, Japonya, Kanada gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Seydikemer’in Zorlar Mahallesindeki bir mermer fabrikasında çalışan kadınlar erkeklere taş çıkartıyor.  Fabrikada her gün sabah 08.00 akşam 18.00 arası çalışan kadın işçiler mermer yıkama, ayıklama, temizleme ve paketleme gibi alanlarda, erkeklerle beraber çalışıyor. Kimi kadın devmakinelerin tezgah ayarını yaparken kimi kadın mozaiklerle çeşitli desenler oluşturuyor. Mermer tozuna aldırmadın kendilerine verilen işi severek yapan kadınlar, sert mermeri işleyerek adeta ezber bozuyor.

Mermer fabrikasında mozaik bölümünde çalışan ve taşlara şekil veren Hacer Ece, bu işi yapmaktan çok mutlu olduğunu söyleyerek, “Yaptığımız işin zor yanları var ama çalıştığımız için mutluyuz. 2 yıldır bu işte çalışıyorum. Bana modeller veriliyor ben de o modellerle mermere şekil veriyorum. Herkesin kadınlar gününü kutlarım” dedi.

Fabrika Müdürü Ümmet Menderes 18 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu belirterek, “Fethiye’de ve Türkiye’de ekonomiye katkı sağlayarak geri dönüşümü yapılan malzemelerden mozaikler yapıyoruz. Bu mozaiklere kadın eli değerek üretiliyor. Akademi Marbilede 6 yıldır çalışıyorum. Fabrikamızda çalışan 25 kadın var. Kadınların eli değerek üretilen mermerler Amerika, İngiltere, Libya, Kanada gibi 12 ülkeye gönderiyoruz. ABD Başkanı Trump’da Fethiye mermerini kullanıyordur çünkü dünyanın birçok ülkesine buradan ihraç ediyoruz. Türk kadınların elinin değdiği mermerler ve mermer ürünleri dünyanın her yerinde” diye konuştu.

Mermer sektöründe genelde makinelerin başında erkek personelin çalıştığından dolayı fabrikaya gelenlerin kendilerini görünce şaşırdığını söyleyen Hatice Kaçar, “Burada 5 aydır çalışıyorum. Bu iş ağır bir iş ama ben kendime göre ağır görmüyorum. Ağır olduğunu düşünseydik çalışamazdık. Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar günü. Bütün kadınların günü kutlu olsun” dedi.

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …