Pazartesi , Ekim 7 2024

Yerel Tohum Merkezi’ni İnceledi

 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli projelerinden olan Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi’nde incelemelerde bulundu.

“Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganı ile 29 Ekim 2016’da Cumhuriyet Bayramı’nda açılan Büyükşehir Yerel Tohum Merkezi 4.700 metrekarelik yeni alanına taşınarak Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı Yerel Tohum Merkezi olma yolunda ilerliyor. Menteşe İlçesi Bağlarbaşı mevkiinde hazırlanan yeni merkezde 4700 metrekare alan içinde yerel tohum deneme parselleri, eğitim alanları, Tohum test laboratuvarı ve Kriyoprezervasyon(Dondurarak koruma) ve Doku Kültürü Laboratuvarı bulunuyor. Ayrıca Yerel Tohum Merkezi’ne dahil olan Tıbbi-Aromatik Bitkiler Merkezi’nde de ilimiz genelinde doğal yetişen tıbbi-aromatik bitkilerin tespiti, eterik yağ ve etken madde tespitleri ve Muğla tarımında tıbbi-aromatik bitkiler yetiştiriciliği alanlarının arttırılması amacına da hizmet verecek. Bunun için bir Tıbbi-Aromatik Bitkiler AR-GE Laboratuvarı, Distilasyon Tesisi ve Tıbbi-Aromatik Bitki Deneme Parsellerini de bünyesinde barındırıyor.

Yerel Tohumlar İlk Meyvelerini Verdi

Yerel Tohum Merkezi yeni alanını ziyaret eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün vatandaşlar tarafından merkeze bağışlanan 527 tohumdan dikimi yapılarak meyve veren ürünleri de yerinde inceledi. Muğla’da tarıma, üreten köylüye büyük önem verdiklerini ve Türkiye’ye örnek projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün yerel tohum merkezinde Muğla’ya özgü, unutulan, azalan ürünlerin yeniden toprakla buluşacağını, çoğaltılarak gelecek nesillere aktarılacağını belirtti. Başkan Gürün; “Muğlamız doğal güzellikleri, zengin bitki örtüsü, başat ürünleri ile Türkiye’nin turizmde ve tarımda en önemli kentlerinden biri. Ülkemizde izlenen yanlış tarım politikalarının tam aksine Muğlamızda bilimsel ve profesyonel çalışmalarla üreticilerimizin katma değeri yüksek ürünler üretmesi, toprak çeşidine göre doğru ürünü dikmesi, gübresi, sulaması ve en önemlisi de atalarımızın, ninelerimizin sakladığı yerel tohumlarımızın korunması için Büyükşehir Belediyesi olarak projeler ürettik ve üretmeye devam ediyoruz. Toprak, Sulama Suyu, bitki laboratuvarımız ile üreticilerimizin hangi toprak çeşidinde hangi ürünü üreterek daha fazla verim alabileceğini belirliyor, toprağımızın datasını çıkarıyoruz.

Duyusal Analiz Laboratuvarımız ile Muğlamızın en kaliteli zeytinyağını üretmesini, uzman tadımcılar yetişmesini sağlıyoruz. Alım garantili çiçek üretimi ile üreticilerimizle birlikte Muğlamızı çiçek merkezi haline getiriyoruz. Mera projemizle hayvancılıkla uğraşan çiftçimize destek oluyoruz. Yem bitkisi, fidan desteği ile üreticilerimizin toprağını satmamasını ürününü satmasını istiyoruz. Ninelerimizin, büyüklerimizin sakladığı yerel tohumlarımızı toplayarak tekrar toprakla buluşmasını ve gelecek nesillere doğru aktarılmasını istiyoruz. Yerel tohum merkezimiz deneme parsellerinde tohumlarımız toprakla buluşarak ürün vermeye başladı. Bu tesisimiz farklı özellikteki laboratuvarları, eğitim alanları ile ülkemizin en büyük ve kapsamlı yerel tohum merkezi olacak. Atamızın dediği gibi “Üreten köylü milletin efendisidir” anlayışı ile Muğlamız ve ülkemiz için projeler üretmeye devam edeceğiz.” dedi.

About egegazetesi

Check Also

GOL DÜELLOSUNDA KAZANAN OLMADI 3-3

Nesine 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Fethiyespor deplasmanda karşılaştığı Altay ile 3-3 berabere kaldı. …