Perşembe , Nisan 25 2024

Seçmen Şokta;  “Hiç Tanıdık Yok”

24 Haziran seçimlerine az bir zaman kala vatandaşlar milletvekili adaylarının kimler olacağını öğrenmek istiyorlardı.  AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Sadet Partisi Türkiye genelinde  milletvekili aday listesini 21 Mayıs Pazartesi günü saat 17:00 da YSK’ya verdi.  Partilerin 27. Dönem Muğla Milletvekili Genel Seçimi için hazırladıkları aday listeleri seçmeni şok etmiş durumda. Her partinin seçmeni memnun değil. Ama diğer partilerin sıralamasını da beğenmiş değiller. Bu dönem kim kime oy verecek veya vermeyecek çok belli değil. Seçmen resmen şokta, tanımadıkları adaylara oy vermekten korkuyorlar. Bu kısa süreçte tanıtım ön planla çıktı. Eğer adaylar kendini seçmene anlatamaz ise dengeler alt üst olacak gibi görünüyor.

“Hiçbir Partili Sıralamadan Mutlu Değil”

AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP),Milliyetçi hareket Partisi ( MHP), İYİ Parti (İP), Sadet Partisi (SP)  ve Vatan Partisi (VP)   Türkiye genelinde milletvekili aday listesini 21 Mayıs Pazartesi günü saat 17:00 da YSK’ya verdi. Her ilde sıralamaya giren milletvekili adayları coşkuyla il ve ilçelerine dönerken seçmenin sıralamadan memnun olup olmadığını kimse düşünmemiş galiba. 27. Dönem Muğla Milletvekilliği için AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Sadet Partisi listeleri hakkında saat 17:00’dan itibaren telefonlarım hiç durmadı diye biliriz. Siyaset merak işidir. Heyecan  işidir. Gönül bazlı yapılır, eğer ki sizi heyecan duymaz iseniz sadece oy atmaya gidersiniz. Her partide görev almış, gönül bağı ve görevli olan kişiler bile resmen şokta olduklarını vurguladılar. Hangi partinin sıralamasından konu açılsa memnun olan duymadım ve görmedim. Hatta bir çok kişi kendi partisine bu sıralamalardan dolayı oy vermeyeceğini bile söyledi. Fethiye, Seydikemer her ne kadar fizikken  ayrılmış olsa bile bu bölgeyi temsil eden kişi listeye konmadığı beyan edildi. Diğer bir taraftan Fethiye, Seydikemer, Dalaman, Ortaca bölgesini temsil edecek bir milletvekili adayın bile listede yer verilmediğinin altı çiziliyor. Başka bir partiye baktınız da  sakar altı ve sakar üstü olarak ayrılmış sakar altı hiç dikkate alınmamış şekilde sıralama yapılmış durumda. Her partiye mensup kişiler ile yaptığımız telefon görüşmeleri sonucunda olsun, sosyal medya hesaplarından paylaşılan paylaşımları incelediğimiz seçmen resmen bu seçim için şok şokta. Ne iktidar partisi, Nede ana muhalefet partisi, Ne muhalefet partisi, nede iddialı olan hiçbir şekilde seçmeni memnun etmiş görünmüyor.

“CHP Dahil Tanıtımda Sıkıntılı”

AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP),Milliyetçi hareket Partisi ( MHP), İYİ Parti (İP), Sadet Partisi (SP)  ve Vatan Partisi (VP)   şöyle partilerin sıralanasını bir değerlendirelim. Muğla İlinde yıllardır en çok oyu alan CHP ile başlayalım. Geçen dönem  3 milletvekili ile ilde en fazla oyu alan parti CHP, sil baştan der gibi hiç birini sıralamaya koymaması  bile şok etkisi yaratmış. Emekli Savcı Ömer Süha Aldan, 2 dönemdir Muğla ilinden kontenjan adayı idi. Ne oldu da sıralamaya konulmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu’nun gözdesi olarak biliniyordu. Hatta CHP iktidar olsa Adalet bakanı olarak düşünülen kişi olduğu belirtiliyordu. Nurettin Demir’de 2 dönem  milletvekilliği yapmış ama bu dönem sıralamada esemesi bile yok. Akın Üstündağ Milas’ta Avukatlık mesleğinden dolayı sevilen biri olarak biliniyor. Ama oda bu dönem yok.  Gelelim sıralamaya, İl Başkanı Mürsel Alban birinci sıraya konulması bazı kesimleri memnun etmiş. Muğla genelinde bir çok ilçede şok etkisi yapmış durumda. 2. Sıra Suat Özcan bu kısa sürede nasıl bir tanıtım uygulaması yapacak çok merak ediliyor. Çünkü Muğla’da 13 ilçe ve bunun yanında çok dağ köyü var. Bu seçmene nasıl ulaşılacak merak konusu. 3. Sıra Burak Erbay, babası Eski Köyceğiz Belediye Başkanı kendisi Avukat. Köyceğiz için bir sorun yok gibi görünse de diğer ilçe ve köylerde sorun mutlaka yaşanacak gibi görünüyor. 4. Sıra adayı Süleyman Girgin, CHP daha 4 milletvekili çıkartmamış ama ortam o kadar karma karışık ki daha önce DSP gibi olabilir mi ? sorusu akla geliyor. 5. Sıra Kerim Cangır, 6. Sıra Emine Yılmaz Aydemir ve eski savcı Yamaç Kaya yedinci sırada bulunuyor.

“AK Partinin İşi Daha Zor”

Ak parti Muğla Milletvekilliği seçiminde çok daha zorlanacak gibi görünüyor. Muğla ili çok geniş bir kilometre içinde olması ve dağ köylerinin fazla olmasından dolayı birde Muğla’nın seçmeni sol eksenli olmasıyla Ak Parti bu seçimde zorlanacak gibi görünüyor. Neden mi?, Eski milletvekillerinden hiç biri yok. Sıralamadaki adaylar yeni. Dolayısıyla zaman kısa köy, kent, kasaba, ilçe ilçe dolaşılacak. Birde bunun daha televizyonu, gazetesi , düğünü, sünneti, nişanı, cenazesi, afişi, broşürü, müdürü, amiri, kaymakamı ve belediyesi   gibi sırala sıralaya bildiğin kadar. Yeni yüzler zaman kısa sadece Fethiye ve Seydikemer’in köylerini dolaşmakla bitiremezler. Orada ki seçmenin yanına gitmeden olmaz. Mehmet Yavuz Demir  Ak Parti 1. Sıra milletvekili adayı Ak parti seçmeni tarafından çok tanılan bir kişi değil. Daha çok genel merkez odaklı olduğu düşünülüyor. Kimdir kısaca 1953’te Muğla’da doğdu. Eğitimci; Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’ni bitirdi. Milli Eğitim Bakanlığı müfettişliği kadrosuyla Bakan Danışmanlığı ve Meclis Danışmanlığı görevlerinde bulundu. Kemerköy Yönetim Kurulu üyeliği ve 1999-2002 yılları arasında AK Parti Güllük Belediye Başkanlığı görevlerinde bulundu. Devlet Liman Okulu Almanca Bölümü’nden sertifika aldı. Almanca bilen Yavuz Demir, evli ve 2 çocuk babasıdır. Yelda  Erol Gökcan 2. Sıra adayı aslında adının başlangıcında  Özben olan uzun süredir AK parti kadrolarında  Yelda Erol Gökcan  Kimdir ? 1976 Muğla doğumlu. Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kamu Yönetimi Dalında Yüksek Lisansını tamamladı. Muğla’nın ilk yerel televizyonu olan ŞAH TV’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı 2002 yılından beri yürütüyor. 2002 yılında yayın hayatına başlayan gazetede Şah’ın imtiyaz sahibi, sarı basın kartına sahip gazeteci. Ayrıca ticari hayatına eğitim-iş kolunda da Muğla’nın ilk sürücü kursu olan ŞAH Sürücü Kursu’yla devam ediyor. Siyasi hayatıma ilk olarak 2003 yılında AK PARTİ’ de başladı.  3 sıra Fethiyeli daha öncede milletvekili adayı olmuştu. Geçmişi farklı parti ama uzun süredir Ak Partide MUHİTTİN KAYABAŞ.   Kısa kimdir 1964 yılında Makedonya Üsküp muhaciri bir anne ile, Altınyayla yörüklerinden bir babanın oğlu olarak Muğla’nın Fethiye ilçesinde doğdu. Fethiye İmam Hatip Lisesini 1. bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Ziraat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Refah Partisi ilçe başkanlığı, 1998 yılı Fazilet Partisi Muğla 1. Sıra Milletvekili adaylığı, Ak partide 2 dönem belediye meclis üyeliği yaptı ve ilçe yönetiminde bulundu. 28 yıldan bu yana Kayabaşlar Tarım LTD. ŞTİ. adı altında zirai ilaç, tohum, gübre ve fide satışı ticaretine devam etmekte.     4 – Hüseyin Zafer Alkaya Doktor, 5 – Eylem Tan Yönetici – Özel Sektör, – 6  Kadir Dağlı  Avukat , 7 – Arif Sert Öğrenci olarak kayıtlara geçti.

 “İYİ’lerde Zorlanacak”

Türkiye genelinde ve Muğla ilinde de ilk defa seçime girecek olan İyi Parti yaptığı sırala ile beklenen sonucu veremediği vurgulanıyor. Çok aktif  Muğla’nın bütün ilçelerini kapsayacak şekilde bir sıralama beklendiği belirtilirken, daha mikro bir sıralama yapıldığı için umutların ve beklentilerin altında kaldığı söyleniyor. 1. Sıra Metin Ergun, 23 Şubat 1963’te Muğla ili Milas ilçesi Kargıcak köyünde doğdu. Babasının adı Tevfik, annesinin adı Nazife’dir. Öğretim Üyesi; Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. Yüksek Lisansını Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, Doktorasını Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladı. Erzurum Atatürk ve Konya Selçuk Üniversiteleri Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak ders verdi. 1996’da doçent, 2006’da profesör unvanını aldı.

  1. Sıra Ertan Küçükay son dakika olarak sıralamaya girdiği Demokrat partinin kontenjanından aday gösterildiği öğrenildi. Artvin nere Muğla nere. Burada bu kısa dönemde nasıl bir çalışma yöntemi izleyecekler hep birlikte göreceğiz.  Küçükay  kimdir.  1965 Yılında Artvin Merkezde doğdu. Cumhuriyet Üniversitesi Ziraat Fakültesini bitirdi.1990 yılında Doğru Yol Partisi’ne katıldı. Her kademedeki parti görevlerinde bulundu. 8 Ekim 2008’de Demokrat Parti Artvin İl başkanlığına seçildi. 6 Mayıs 2012’ye kadar bu görevi yürüttü. Evli ve İliyas Gökberk ve Alp adında iki oğlu vardır.
  2. Sıra milletvekili adayı Fethiyeli Avukat Koray Ayvacı , Genç olması ve daha önce siyasette yüzünün eskimemiş olması bir avantaj olduğu gibi zamanın kısıtlı olmasından dolayı da bir o kadar tanıtım için sıkıntılı olacağa benziyor. Seçim döneminde bu adaylar evlerinin yolunu unutacağa benziyor.

Diğer adaylar ise   4 – PEYAMİ CİNAZ, 5 – NESRİN AŞTI,6- CAHİT KARAÖZ ve 7 – İZEL KUŞKUN olarak listede yer buldular.

Sadet Partisi Muğla Milletvekili sıralaması şöyle; 1. Ömer Uludağ 2. İlhan Özler 3. Furkan Duman 4. Muhammed Necip Gencer  5. Saliha Güzel  6. Musa Ergin 7. Sait Aydın  olduğu öğrenildi.

Vatan partisinden Muğla Milletvekili adayı olan 1. Sıra Günal Dal 2. Nahide Tekinçay, 3. Anıl Coşkun, 4. Hüseyin Türkay, 5. Mehmet Tiryaki, 6 . Hasan Ortatepe ve 7. Vedat Yemiş olduğu bildirildi.

(MESUT BÖLÜK)

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …