Cuma , Nisan 26 2024

Muhteşem Yüzyıl, Fethiye Filmi 3

Turunçpınarı koyundaki kaçak yapılaşmadan önce kılıf olarak filim platosu kuracağız diye Muğla Valiliği’nden izin aldıkları da çıktı…  Fethiye Belediyesi tarafından daha önce Mühürlendiği öğrenilirken, şimdi bir kez daha Mühürlendi. Yapı Kayıtlar İptal edildiği beyan edildi.  Yapılan yapıların hepsi yıkılacağı ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurunda bulunacak.  ” Muhteşem başlangıç, Muhteşem bitiş mi olacak?

Turunç Pınarı Koyu olarak bilinen cennet koy betonlaşma ile karşı kaşıya olduğunu gördük. Muğla ili, Fethiye İlçesi, Kaya Mahallesi’nde, Mülga Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın 13.11.1982 tarihli ve A-4020 sayılı kararı ile tescilli 3. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içerisinde yer alan Turunç pınarı koyu 256 ada 2 ve 4 parsel numaralı taşınmazlar üzerindeki izinsiz uygulamalara ilişkin olarak Fethiye belediyesi imar müdürlüğü ekipleri 23.02.2021 günü giderek işlem başlattığı öğrenildi. Koyda toplamda 150m2 inşaat hakkı bulunmasına rağmen devasa yapıların yapıldığı tespit edilmişti. 25.02.2021 günü de tekrar Fethiye Belediyesi tarafından gidilerek 2. Kez mühür vurulduğu beyan edildi. Aylardır süren hukuksuz ve kanunsuz yapılaşma için ikinci kez mühürleme işlemi yapıldığı, Fethiye Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü, Fethiye Çevre ve Şehircilik Şube Müdürlüğü tarafından kaçak ve usulsüz yapıların durdurulması, sonradan yapılan yapıların hepsinin yıkılması için düğmeye bastığı öğrenildi. Ama son günlerde yine kaçak yapılaşma için çalışmaların gece gündüz demeden yapıldığı öğrenildi.

AKILLI UYANIKLARIN FOYASI ORTAYA ÇIKTI

Burasının Kaya köyü sınırları içinde daha önce Turunç Pınarı Restaurant olarak bilinen dünyaca ünlülerin tatillerini geçirdiği bakir cennet koydu. Ne zaman ki akıllı uyanıklar filim çekeceğiz kılıfı altında usulsüz kaçak devasa yapılar yaparak  imar kirliği ile karşı karşıya bırakıldığı  görüldü. Kaçak yapılaşmaya sebep veren işletmeci ve yapanlar  hakkında Fethiye Cumhuriyet Savcılığına suç duyurunda bulunmak üzere harekete geçildiği öğrenildi. Fethiye Kaymakamlığı, Fethiye Belediyesi, Fethiye Çevre ve Şehircilik Şube Müdürlüğü, kaçak ve usulsüz yapıların durdurulması, bir daha devam edilmemesi için ve yıkılması için gerekli tebliğlerin ilgili kurumlara bildirildiği belirtti.

“KOYDAKİ YAPI KAYITLAR İPTAL EDİLECEK”

Ege Gazetesi ve Haber Kanalı olarak takip ettiğimiz Turunç Pınarı Koyundaki kaçak yapılaşma için ilk olarak deniz üstü taşınan kamyonlar ile başlamıştık. Yetkililerden Edinilen bilgilere göre, “İlgili kurumların neler yaptıkları konusundaki araştırmalarımız ve yaklaşık olarak daha önce tutulan tutanakların ve yapı kayıt belgelerinin sonuçlarının ne olacağı konusunda beklemek zorunda kalmıştık. 25.02.2021 günü ikinci kez koya gittiklerini öğrendiğimiz Fethiye Belediyesi İmar ekipleri yapılan tüm kaçak yapılar için mühürleme işlemi yaptığı ve yasa gereği alınan yapı kayıt belgelerinin iptal edileceğini öğrendik. Hak, adaletin yerini bulması kamuoyu vicdanın rahatlaması için yetkililerin yaptığı çalışmaların sonucuna göre değerlendirilir. Koyda yapılan kaçak yapıların boyutları devasa olarak adlandırılıyor.  Bu kaçak yapıların durdurulması için ikinci kez durduruluyor ve mühürleniyor olması artık burada mühür sökülerek inşaata devam edilemez. Mühür kaldırılarak kaçak inşaatta devam edilirse, bu kez suç duyurusu değil direk olarak tutuklanmasıyla sonuçlanacağı vurgulanıyor.

“BU KAMYONLARIN İÇİNDE MÜLTECİ TAŞINMIŞ OLABİLİR Mİ?”

Diğer bir taraftan bakıldığında  Kayaköy’de inşaat yapılmasın diye giriş ve çıkışlarda zabıta nöbet tutarken, Turunç Pınarı Koyuda  Kayaköy sınırları içerisinde olmasına rağmen, bu duba ile taşınan kamyonun içinde ne taşınıyor diye neden bakılmadı?. Adamlar çatır çatır inşaat malzemesini taşıdı diye biliniyor. Ya bu kamyonların içinde Mülteci taşınmışlar  ise bunun hesabını ve oluşan güvenlik açığının  hesabını kim verecek?… Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlikte bu konuda hassasiyetini  ortaya koymamıştır.  Bunun yanında mülteci derken ülkemizde mülteci olarak bunun yerleşik Suriyeli mültecilerin çalıştırıldığı söyleniyor. Hem de hiç durmadan vardiyalı olarak.   Bunu denetleyen oldu mu?. SSK kurumu bu inşaatı yapanlarının SSK kaydı nerede diye sordu mu?. Hangi firma iş yaptı, kaç kişi çalıştı?.  Neden işçi kaydı yok gibi bir şeyleri merak edip soran oldu mu?… Şehir merkezindeki gariban esnafa değil, boynu kalın olan kaçak köçek iş yapanların yakalanması gerekiyor..  Devletin tüy bitmemiş hakları korunması için yetki veriliyor… Lütfen yetkililer masa başından kalkınız ve devletin size verdiği denetim mekanizmasını çalıştırın.

“RESMİ KURUMLARA SAHTE YAPI KAYIT MI VERİLDİ?”

Turun Pınarı Koyunda yapılan Kaçak yapılaşma hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Fethiye Şube Müdürlüğü tarafından 3 Haziran 2020 tarihinde tutanak tutulduğu öğrenildi.                                            3 boyutlu çizimler yapılarak olmayan binalar varmış gibi gösterilerek alınan yapı kayıt belgeleri alınması iddiaları doğru ise, hangi kanunla uyum sağlamaktadır?. Eğer ki hal böyle ise de,  Fethiye Belediyesi, Çevre Şehircilik Şube Müdürlüğü tarafından daha önce tespit edilmiş olacak ki, Belediye tarafından tutanak tutulduğu ve Çevre ve Şehircilik Şube Müdürlüğüne gönderildiği söylenmektedir.  Bu uygulama tespiti netlik kazanmış ise,  kamu kurum ve kuruluşları sahte evrakla kandırılmaya çalışanlar hakkında suç duyurunda bulunulmuş mudur?.. Bulunduysa neden dava açılmadı?…Bu iddiaların detayları ile araştırılması gerektiğine inanıyoruz.  Bunları neden soruyorsunuz diye sorabilirsiniz?… Ben kamu görevimi yerine getiriyorum… Gazetecilik görevi aracılık görevidir.? Kamuoyu adına soruları sormak zorunluğumuz var….

“MUĞLA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK UZMAN RAPORU NE DEMİŞ”

Muğla ili, Fethiye İlçesi, Kaya Mahallesi’nde, Mülga Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın 13.11.1982 tarihli ve A-4020 sayılı kararı ile tescilli 3. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içerisinde yer alan Turunçpınarı Koyu 256 ada 2 ve 4 parsel numaralı taşınmazlar üzerindeki izinsiz uygulamalara ilişkin 27.01.2021 tarihli Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Uzman Raporu okundu, işlem dosyası işlendi, yapılan görüşmeler sonunda;

Muğla İli, Fethiye İlçesi, Kaya Mahallesi, Turunçpınarı Koyu’nda bulunan 256 ada 2 ve 4 parsel numaralı taşınmazlar üzerindeki uygulamaların 2863 sayılı kanunun 9. Maddesi kapsamında izinsiz faaliyetler olduğuna, söz konusu faaliyetleri yapan ve yaptıranlar hakkında 2863 sayılı kanunu 65. Maddesi doğrultusunda yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına, Muğla Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) Yapı Kayıt Belgesi Değerlendirme Komisyonu’nun 09.12.2020 tarihli ve 2940 sayılı kararı ile yapı kayıt belgeleri iptal edilen 256 ada 4 parsel üzerinde bulunan yapıların 2863 sayılı kanunun 16. Maddesi doğrultusunda ilgili belediyesince kaldırılmasına, yasal gereğin ilgili belediyesince yerine getirilmemesi halinde, 5216 sayılı Büyükşehir Kanununun 11. Maddesi kapsamında Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığınca gereğinin yapılarak sonucunda Muğla Valiliği’ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) bilgi verilmesine, 256 ada 2 parsel üzerinde bulunan yapılara ilişkin alınmış olan yapı kayıt belgelerinin ise Muğla Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) Yapı Kayıt Belgesi Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilmesine karar verildi.

“KOYDA, ORMANDA AĞIR TAHRİP EDİLMİŞ”

Buranın daha önce orman arazisi olmasından dolayı ilk sahibi restaurant yaptığından dolayı yıllarca DGM’de yargılanmıştı. Şimdi yeni sahipleri de yeni yaptıkları yapılaşmalar ile yine ormana taşmalar olduğu belirtiliyor.  Bunun yanında Orman sınırlarını ağır tahrip ederek yol ve elektrik geçirmek için çalışma yaptığını duymayan kalmamış. Bölgenin tamamının üçüncü derece sit alanı içerinde olması, ele alınmış bir yasal izin sadece elektrik akımı geçirmek üzere olduğu biliniyor. Ama bu yeni kanun tanımaz işletmeciler, yol  getirmek için orman alanı kazarak veya iş makinası ile düzenleme yapacağını duyuruyormuş,  bu işlem  orman alanın ağır tahrip edilmesi değil midir?.   Burasını merak eden olursa 256 ada 2 parsel 5 bin 487,03 metrekare tarla ve tek katlı kevgir ev olarak kayıt bulunuyor. İkinci parselde 256 ada 4 parsel 7 bin 759,23 metrekare içerisinde bina ve narenciye bahçesi bulunuyor.

TURUNÇ’A, “UYAN KANUN BUNU SÖYLÜYOR”.

Fethiye – Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25000 ölçekli çevre düzeni planı revizyonu plan hükümleri 5.7.3. Maddesi  orman alanları: 5.7.3.1. orman arazileri üzerinde yapılacak her türlü üst ve altyapı (mesire yeri, kamping, orman yolu, yangın emniyet bandı, bekçi kulübesi, gözetleme kulesi, su, elektrik, araç parkı, depo alanı vb.) için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan görüş alınması mecburidir. Bu alanlarda 6831 sayılı orman kanununda belirtilen tesisler dışında hiçbir tesis YAPILAMAZ.                          5.7.3.2. planda orman alanı olarak gösterilen özel mülkiyete konu arazilerde; a. başka bir sınırlama ve koruma kararı yoksa, kadastral yola cephesi olması koşuluyla, e=0.05 dahilinde toplam inşaat alanı 150 m²’yi, yüksekliği 6.50 m’yi (iki kat) geçmeyen, taban alanı 45 m2 den küçük 75 m2 ’den büyük olmayan, barınma amaçlı tek yapı ve tarım, hayvancılıkla ilgili yapılar yapılabilir. bir parsel üzerinde müştemilat ve tarımsal amaçlı yapılar hariç, birden fazla yapı yapılamaz. müştemilatlar inşaat alanına dahil edilir. bu alanlarda, ifrazdan sonra elde edilecek her parsel 20.000 m2 ’den küçük olamaz. yapılacak ifrazlarda 5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu ve ilgili yönetmelik hükümleri uyarınca işlem yapılacaktır. b. Tarım ve orman bakanlığının parsel özelinde tarım arazilerinin sınıflamasına ilişkin değerlendirmesi sonucu marjinal tarım alanı olarak belirlenen ya da 5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı Kanunu’nun tarım dışı amaçla kullanıma izin verilmiş sahalarda kırsal turizm faaliyetlerini desteklemek amacıyla aşağıda belirlenen yapılaşma şartlarını aşmamak ve ilgili kurumların görüşünü almak koşulu ile alt ölçek plan kararları doğrultusunda bu planda değişikliğe gerek olmaksızın kırsal turizm tesisleri yapılabilir. Biz araştırmamızı yaparız. Kamuoyunun takdirine sunarız. Buradaki amacımız tamamıyla gazetecilik mesleğimizin icrasıdır. Hiçbir kimse ve kurum ile kuruşlara karşı bir husumetimiz yoktur. Yeni belge ve bilgiler ile 4’te gelecek.  Haber Mesut BÖLÜK

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …