Perşembe , Nisan 25 2024

YÖRÜK ŞÖLENİ ULUSLARARASI BOYUTA TAŞINDI

Seydikemer Yörük Türkmen Derneği Başkanı İsmail Uzunoğlu ve Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak’ın 22 yıl önce Girdev yaylasında başlattığı Yörük Şöleni, bu yıl uluslararası boyuta taşındı. Türk dünyasından birçok temsilcinin katılacağı 23’üncü Yörük Şöleni 2 gün sürecek. Unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri yeniden yaşatmayı ve Yörük kültürünün dünyaya tanıtılmasını hedefleyen şölen, yeni nesli milli kültürümüzle buluşturacak.

Seki Çayırında yapılacak olan Yörük Şöleninin birinci günü olan 12 Ağustos Cumartesi günü cura 3 telli festivali yapılacak. Yerel ve Türk dünyasından sanatçılar sahneye çıkarak türküler söyleyecekler. Şuan çekimleri devam eden Yörük Ali Efe’nin belgeselinin de ilk gösterimi Yörük Şöleninde yapılacak.

Yörük Şöleninin ikinci günü saat 10.00’da saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşının okunmasıyla başlayacak. Şölenin ikinci gününde tüm şehitlerimiz için dualar edilecek. Ardından büyük Yörük Göçü başlayacak. Seki Çayırında son bulacak göçte, geleneksel kıyafetleri ve deva, at ve koyun kervanı ile Seki yaylasında renkli görüntüler oluşturacak. Seki Çayırında devam edecek Yörük Şöleni’nde protokol konuşmaları gerçekleşecek. Program kapsamında 25 tane Yörük çadırı kurulacak ve her çadırda o kültüre ait eşyalar sergilenecek. Keçe sanatı, ıstarda kilim dokuma, halı dokuma, çan ustası, çancılık, kalaycılık, demirci ustası, çarık ustası gibi birçok el sanatları sergilenecek.

Yörük kültürünü yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Seydikemer Yörük Türkmen Derneği Başkanı İsmail Uzunoğlu; “Biz kültürüne, örfüne, adetine, töresine aşık bir insanız. Bunun için 1989 yılından bu tarafa Fethiye’de Yörük çadırlarımızla, müzemizle bir Yörük köyü kurduk ve halen devam etmekteyiz. Aynı zamanda Türkiye genelinde 500’ün üzerinde Yörük derneklerimiz var. Biz bu derneklerin toylarına, şölenlerine gidiyoruz. Kendimizde Seydikemer ve Fethiye’nin ortak yaylası olan Seki zümrüt Çayırında Uluslararası Yörük Türkmen Şöleni düzenliyoruz. Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak ve ben Kerimoğlu İsmail Uzunoğlu yıllardır bir deneyimimiz var. Bu işlere 25-30 yılımız verdik. Dolayısıyla bu kültürümüzü, örfümüzü, adetimizi gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak istiyoruz. 12-13 Ağustos’ta Seki Çayırında Uluslararası Yörük Şölenimizi yapacağız. Bu şölene tüm halkımızı bekliyoruz” diye konuştu.

Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak; “Türkiye’nin ilk şölenlerinden olan 20 yıl önce yaptığımız Girdev Yörük Türkmen Şölenini bu yıl Seki’de devam ettiriyoruz. Şölenimizde bilgiyi, sevgiyi dağıtan Allah dostu Yunus Emre’yi anacağız. Bütün halkımızı, Türk dünyasını Seki Zümrüt Çayırına bekliyoruz” dedi.

 

 

About egegazetesi

Check Also

Karaca’dan ADD Kermesine Ziyaret

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından eğitim-öğretime katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen …