Cumartesi , Nisan 27 2024

Tlos İçin Protokolü İmzalandı

Muğla’da yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, İlimizin tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacı ile Tlos Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.

Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanları Özgen Uysal – Suat Esin – Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan,  Fethiye Müze Müdürü Emel Özkan ile Kazı Başkanlığını Prof. Dr.Taner Korkut’un yürüttüğü Seydikemer ilçesine bağlı Tlos Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü taraflar arasında imzalandı.

Likya Bölgesi’nin önemli yerleşimlerinden biri olan Tlos Antik Kenti, Seydikemer İlçesi’nin yaklaşık 15 km güneydoğusundaki Yakaköy Mahallesi sınırlarındadır. Bölgenin en yüksek dağları olan Akdağlar’ın batı yamaçlarında başlayan antik yerleşim, Eşen Nehri’nin getirdiği alüvyonlarla oluşmuş vadi düzlüğüne kadar ulaşır. Tlos kent adı Likçe bir ifade olan “Tlawa” kelimesinden türetilmiştir. Tlawa ismi ise MÖ 15. yüzyıldan itibaren Hitit metinlerinde karşılaşılan “Dalawa” yerleşimi ile özdeştir.

Yazılı belgelerde Tlos için belirleyici olan Hitit Dönemi yerleşim antik kentte ele geçen arkeolojik buluntularla da desteklenmektedir. Diğer yandan Tlos’da yaşayan ilk insanların geçmişi hem kent merkezinde gerçekleştirilen kazılarda ele geçen arkeolojik veriler hem de Arsa ve Girmeler mağara/ höyük buluntuları ışığında Hititler zamanından çok daha öncesine geri gitmektedir.

Tlos Antik Kenti’nde yürütülen ilk kapsamlı ve bilimsel araştırmalar 1994 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde başlatılan yüzey araştırmalarıdır. 2005 yılında kazı izninin verilmesi ile birlikte kazılar başlamış ve 2009 yılında kentin anıtsal yapılarının kazısı, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Korkut ile devam etmiştir.

Kentin zengin kültürel mirasının anlaşılması amacıyla Akropol, Nekropol, Meclis Binası, Stadyum Alanı, Tiyatro, Büyük Hamam, Kronos Tapınağı ve Kent Bazilikası gibi alanlarda kazılara öncelik verilmiştir. Bunlardan başka bölgenin prehistorik tarihini şekillendiren Girmeler ve Tavabaşı Mağaralarında da kazı çalışmaları yürütülmektedir. Turistik gezi rotasındaki anıtsal yapıların dışında Tlos Antik Kenti ve çevresinde keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda yapı grubu bulunmaktadır. Bu amaçla antik kentte sürdürülen sistemli kazı çalışmaları dışında teritoryumunda yüzey araştırmaları da yapılmaktadır.

Vali Orhan Tavlı, Muğla’daki antik kentlerin önemine vurgu yaparak, bu protokol ile Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğün ilgilendiği antik kentlerin diğer kurumlarla da iş birliği içinde sahip çıkarak daha aktif hale gelmesi için uğraş verdiklerini söyledi.

Toplantının sonunda Kazı Başkanları da yaptıkları kazılarla ilgili kısa bilgiler sunarak bilgilendirme yaptı.

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …