Perşembe , Nisan 25 2024

Süt Üreticileri Altın Yılını Yaşayacak

Fethiye- Seydikemer İlçeleri Süt Üreticileri Birliğinin 2017 yılı Mali Olağan Genel Kurul Toplantısında konuşan birlik başkanı Turgut Tokmak,  süt üreticilerinin altın yılını yaşayacağını bildirerek,2018 yılı projelerini  de sıraladı. Tokmak, “2018 yılında ticari hacmimizi 60-70 Milyon TL’ye çıkartmayı hedefliyoruz. 2017 yılındaki ticari hacmimiz 39 Milyon 423 Bin TL’dir” ifadelerini kullandı.

Fethiye- Seydikemer İlçeleri Süt Üreticileri Birliğinin 2017 yılı Mali Olağan Genel Kurul Toplantısı  Seydikemer İlçesi Esinti Restaurantta gerçekleştirildi. Toplantıya Seydikemer Kaymakamı  Haktan Gökçekuyu, Seydikemer Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Karakuş, Merkez Birlik Temsilcisi Kahraman Arlı, Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı ve Merkez Birlik Başkan Yardımcısı Ali İhsan Gezgin,FTSO Başkanı Akif Arıcan, FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, İlçe Tarım Müdürü Engin Maraşlı, Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Güven, MHP İlçe Başkanı Yusuf Bağırcı, CHP İlçe Başkanı Nalan Büyükçoban’ın yanı sıra birlik üyeleri ve diğer davetliler katıldı. Çeşitli ikramların yapılmasının ardından başlayan mali kongrede divan başkanlığını Merkez Birlik Temsilcisi Kahraman Arlı, Başkan yardımcılığını Turhan Kahraman, katip üyelikleri de Bilal Kurt ve Ayşe Metreş gerçekleştirdi. Saygı Duruşunda bulunulup, İstiklal Marşımızın söylenmesinin ardından 2017 yılı  faaliyet raporu birlik başkanı Turgut Tokmak tarafından anlatıldı.

Tokmak, 2017 yılında ticaret hacmimiz 39 Milyon 423 Bin TL’ydi. 2018 yılında bu rakamın 60-70 Milyon TL’ye çıkarılmasını bekliyoruz. Seydikemer’in yüzde 92’si ile Fethiye’nin yüzde 8’inden süt topluyoruz. Geçtiğimiz yıl 23 Bin 500 ton pazarlama yaptık. Bölgemizde 150 Bin ton civarında süt bulunmaktadır” dedi.

Ticari barıştan yana çalıştıklarını söyleyen Turgut Tokmak, Çevrede mahalli mandıra ile rekabet içine girmediklerini, kar amacı gütmediklerini, konseyin belirlediği fiyatlar üzerinden işlem yaptıklarını, buzağı desteği için çaba gösterdiklerini söyledi.

Seydikemer’de FTSO’nun öncülüğünde hayvancılık üzerine OSB kurulması çabalarının bulunduğunu anlatan Tokmak, “OSB kurulunca bölgenin sür üretim kapasitesi 150 tondan en az 1000 tona çıkacaktır. 2018 yılı projelerimiz arasında organize sanayi bölgesi hayvancılığın kalbi olarak ilk sırada bulunmaktadır. 2-3 bin dekar alanda kurulacak OSB içerisinde değişik kapasiteli pek çok işletme yer alacaktır.Bizim projelerimiz arasında süt analiz laboratuarı, süt ve süt ürünleri için sütmatik projesi, damızlık düve projesi gibi projeler yer almaktadır” dedi.

Mali tablo hakkında bilgiler de aktaran Turgut Tokmak, “2017 hesaplarımız denetlenmiş ve 20 bin 598 TL gelir  sağlanmıştır. 792 Bin TL kar edilmiştir. 29 Milyon 423 Bin ticari hacmimiz bulunmaktadır. 2018 yılında ticari hacmimizin 60-70 Milyon TL’ye çıkartmak istiyoruz” diye konuştu.

Toplantıda birliğin bilanço ve gider tabloları  görüşülüp, oy birliği ile kabul edilirken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan birlik tüzüğü de okunup, kabul edildi.

Üyeler arasında özellikle tüzel kişilikler yani kooperatifler arasında süt toplama disiplinine uyulması da görüşülüp kabul edilirken, Güney Ege Kalkınma Ajansınca 2018 yılı kooperatif ve birliklerin güçlendirilmesi, mali destek programından çiği sütte kalitenin arttırılması, pazarlama imkanlarının geliştirilmesi, ve kapasite artırımına ilişkin Güney Ege Kalkınma Ajansına da müracaat edilmesi oy birliği ile kabul edildi.

Mali Genel Kurulda gündemdeki 20 madde oy birliği ile kabul edildi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …