Cuma , Nisan 19 2024

Sanat ve Eğitim Merkezi Açıldı

Fethiye Belediyesi tarafından engelli bireylerin sosyal hayata kazandırılması amacıyla yapılan Fethiye Engelliler Sanat ve Eğitim Merkezi, düzenlenen törenle hizmete girdi. İş-Uğraş Atölyesi olarak da tabir edilen merkezde, engelli vatandaşlarımız hem eğitim alacak hem de yaptıkları el becerilerini sergileyerek kazanç elde edecek.

Fethiye Belediyesi ve Fethiye Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği arasında imzalanan protokol ile Fethiye Engelliler Sanat ve Eğitim Merkezi açıldı. Atölyede geri dönüşüm atıklarından ev süsleri, çeşitli maketler, su kabağından lamba, ahşap el sanatları gibi ürünler sergilenecek. Engelli vatandaşlarımız, İş-Uğraş Atölyesi olarak da anılan merkezde, Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi hocalarından alacakları eğitimlerle, hem kendilerini geliştirme hem de yaptıkları el işlerini satarak maddi kazanç imkanı bulacaklar.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı açılış konuşmasında Bu yaptığımız binayla Fethiye’de engelli kardeşlerimizin sosyal hayatına bir nebze katkı sağlayabilirsek, kendimizi mutlu hissedeceğiz. Başta Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz olmak üzere, binanın yapımında katkısı olan Avcı Peyzaj’dan Kadri kardeşime ve diğer tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yapımı safhasında da bakmıştım, biraz önce de atölyeyi dolaştım. Gerçekten sizlere layıkıyla hizmet edebilecek bir bina olmuş. Bu binayla büyük bir eksikliğin giderildiğini daha önce ifade etmiştim. Sizlerin evlerinizde, atölyelerinizde yapmış olduğunuz, eserlerinizin, el ürünlerinizin hem yapılması hem de satışa sunulmasıyla ilgili burada bir imkan sağlanacak. Ekonomik imkanın dışında da en önemlisi bence, sosyalleşmenize katkı sağlayacak olmasıdır. Burası, sizin yeriniz. Sizinle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

“Fethiye Evi Gönüllüleri’nin yaptığı çalışmalar ortada…”

Başkan Saatcı; “Bir hakkı teslim etmek lazım. 2004 yılından itibaren, özellikle eski sahil sıhhiye binasını Fethiye Evi olarak tanzim ettiğimiz günden itibaren, Fethiye Evi Gönüllülerinin, Fethiye’deki engelli kardeşlerimiz, Down Sendromlu çocuklarımızla ilgili yapmış oldukları her türlü sosyal faaliyeti biliyoruz. Her sene de üzerine koyarak gidiyorlar. Bence bu binayla da ciddi bir eksiklik giderildi. Burası artık bizim evimiz ve toplanma merkezimiz olacak. Denize 10 metre mesafede, böyle bir mekanda çalışacaksınız, sosyalleşeceksiniz, yaptığınız ürünleri satacaksınız, hem de birlikte olacağız. Bu anlamda çok doğru bir iş yapıldığı kanaatindeyim.”

Oraya Down Kafe yazmakla olmuyor.

Ayrımız gayrımız yok, etle tırnak gibiyiz. Klasik belki ama biz de sizler gibi engelli adayıyız. Sizler bizim için çok özel insanlarsınız. Sizlere hep özel evlatlarımız, kardeşlerimiz, büyüklerimiz gibi bakıyoruz. Sizin hayatınızın iyileşmesine yönelik her türlü çabaya şimdiye kadar hiç hayır demedik. Görev süremiz devam ettiği müddetçe, sizlerin her türlü talebini yerine getirmek çalışma arkadaşlarımla birlikte boynumuzun borcudur. Bu binanın hayırlı olması ve gerektiği gibi hizmet etmesi en büyük temennimdir. Biz burayı Down Kafe olarak yaptık. Denizli Belediyesi’nin işlettiği bir Down Kafe var. Belediyemiz Engelsiz İleşitim Masası temsilcimiz Kader Bozbaş hanımı Denizli’ye gönderdik. İncelemeler sonucunda genel görüşümüz olumsuzdu. Oraya Down Kafe yazmakla olmuyor. Bir şeyler yapmak gerekiyor. Biz konsept değişikliğine gittik ve böyle çok daha doğru oldu. Amacımız, bu binanın yapılıp teslim edilmesi değil, layıkıyla hizmet edecek noktaya taşınmasıdır. Bu anlamda burası, sadece bizlerin değil, el becerisi ve yeteneği olan kardeşlerimin ikinci evidir. Burayı işler hale getirecek olan sizlersiniz. Her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Siz burayı toplanma, sosyalleşme, kendinize ekonomik olarak katkı sağlama merkezi haline getirirseniz, biz o zaman görevimizi yerine getirmiş oluruz ve kendimizi çok daha mutlu hissederiz. Bu binanın sizlere ilelebet hizmet etmesi en büyük temennim. Önümüzde hep iyi günler olsun inşallah. Birlik beraberlik içerisinde, hayatımızı Fethiye’de devam ettirelim. Fethiye, Türkiye ölçeğinde baz alındığında, asayiş, ekonomik, sosyalleşme yönüyle ve ayrım gözetmeksizin bir yönetim anlayışıyla örnek kentlerden bir tanesidir. İşin bu noktaya gelmesinde burada bulunan herkesin ve çalışma arkadaşlarımın çok büyük katkısı var. Emek veren herkese teşekkür ediyorum.

Nesrin Saatcı; “En büyük hayalim ‘Engelsiz Bir Şehir”

Engellilere ve eğitime verdikleri desteklerle bilinen Fethiye Evi Gönüllüleri’nin Kurucusu Nesrin Saatcı, “Bugün bir hayalimiz daha gerçekleşiyor. Bizler Fethiye Evi Gönüllüleri olarak başından beri özellerimiz için ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Engelli demeye dilim varmıyor. Çünkü onlar bizim özellerimiz.  Başkan bey burayı Down Kafe olarak yapalım demişti. Diğer şehirlerdeki Down Kafe’leri dolaştık. Anladık ki, işler göründüğü gibi olmuyor. Gelir elde edemediklerini, işlerin o kadar iyi olmadığını, sadece isim olduğunu gördük. Halk olarak bizler ilk açılışta rağbet ediyoruz ama daha sonra gitmiyoruz, onları yalnız bırakıyoruz. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi’ne bir eğitmenimiz gelmişti. O eğitmenimizle görüştüğümüzde bize dedi ki, ‘Engellileri ayrıştırmayın.’ Ülkemiz zaten ayrışmış durumdayken biz neden bu özel insanlarımızı ayrıştıralım’ dedik ve tüm özel insanlarımızı bir merkezde topladık. Bu merkez tüm özel insanların, el ve sanat işleriyle uğraşan kişilerin uygulama merkezi olacak. Tüm özel insanlarımız el becerilerini burada ya da evlerinde yapabilirler. Gönüllü olan kişiler burada bazı el işlerini öğretebilirler. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi’mizde gönüllü hocalarımız var. Elimizde kaynaklarımız var. Birinci amacımız onların sosyal hayatın içinde olması, ikinci amaç ise bir şeyler kazanmaları. Fethiye Evi’nde bunu başardık. Evine hiçbir zaman gelir getirmemiş bir kadının, kendi yapmış olduğu yiyecekleri satarak, onlara bir gelir verdik. O gelirle evine bir ekmek aldı. Bir insanın kendi kazancını harcaması, onu evine götürmesi kadar güzel bir şey yok. İşte burada bu özel insanlarımız yapmış oldukları, öğrendikleri işleri sergileyecekler. Bunların satışlarıyla kendilerine küçük de olsa birikim yapacaklar. Belediye Başkanımıza, Belediyemizde çalışan arkadaşlarımıza ve bu binanın yapımında emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. Biz özel insanlarımızla hayallerimizi gerçekleştiriyoruz. Ben ömrüm boyunca ‘engelsiz bir şehir’ hayal ettim. İnşallah bunu başarabiliriz. Lütfen hiçbir şeye engel olmayalım.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …