Perşembe , Nisan 25 2024

METE AY TURİZM SEZONUNU DEĞERLENDİRDİ

Çalış-Der Başkanı Mete Ay, mayıs ayının ilk haftalarında Çalış bölgesindeki turizm sezonunu değerlendirdi. Çalış bölgesi olarak bakıldığında yabancı turist sayısında artış olduğuna dikkati çeken Ay, erken rezervasyonların da geçen seneye oranla yüksek olduğunu söyledi.

Çalış-Der Başkanı Ay; “Ben bu seneden geçen seneyle mukayese ettiğim zaman çok daha umutluyum. Çünkü Ramazan ayı daha öne geldi. Temmuz Ağustos’u dolu dolu yaşayacağız. İnşallah siyasi konjonktürde dışarıya yansıyan ve dışarıdan insanların gelmesini engelleyen çok büyük dalgalanmalar olmaz. Geçen sene 15 Temmuz Darbe girişimi, turizme de darbe vurdu. Bu sene Türk müşterilerimize güveniyoruz” dedi.

Çalış bölgesindeki otellerin hepsinin açıldığını ve yaz sezonuna hazır olduğunu belirten Ay, mayıs ayının ilk haftalarında otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 40’ı olduğunu söyledi. Çalış bölgesinde otellerin hala yüzde 60’ının boş olduğuna dikkati çeken Ay; “3-4 sene önceki yoğunluğumuzu önümüzdeki 2 yıl sonra yakalayabileceğiz. Şu anda İngiltere ile siyasi bir problemimizin olmamasından dolayı şanslıyız. İngilizler bizi bırakmadı ve devam ediyorlar” dedi.

Geçen sene turizmin kötü gitmesinden dolayı personel istihdamında daralmaya gittiklerine dikkati çeken Ay, bu sene de personel istihdamında temkinli yaklaşacaklarını ifade ederek; “Geçen sene kendimiz 12 kişilik bir personel sayımı olan otelde 6 kişiyle bir sezonu bitirdik. Yazık 6 kişi işsiz kaldı. 400 personel çalıştıran büyük otelleri düşündüğünüzde onlarda yarı yarıya personel çalıştırdı. Ve bu insanlar ekmek bulmak için çalışıyorlar. Turizmin mutlaka iyi olması gerekiyor ki istihdam artsın. Bizler kazanmalıyız ki işçi alabilelim, işveren olabilelim” diye konuştu.

Ay, otel fiyatlarının geçen seneye göre biraz daha yüksek olduğunu belirterek; “Geçen sene fiyatlar tabandı. Geçen sene 2 yıl önce sattığımız fiyatın yüzde 30 daha ucuzuna sattık. Tabi ki daha az para kazandık. Daha az para kazandığımız için de istihdam yaratamadık. Bu sene geçen seneye göre biraz daha iyi olacak. Fiyatlar makul ama zamlar ve yeni yeni kanunlar var. Bütün otellerin uyması gereken Avrupa standardı var. Bunların hepsi de fiyatları etkileyecektir” şeklinde konuştu.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …