Cuma , Nisan 26 2024

‘Geleceğimiz Çocuklarımız’ Adlı Eğitim Toplantısı

Fethiye Sosyal Hizmetler Merkez Müdürlüğünce düzenlenen ‘Geleceğimiz Çocuklarımız’ adlı eğitim toplantısı Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi’nde (FBKM) yapıldı. Toplantıya Kaymakam Muzaffer Şahiner, Cumhuriyet Savcısı Üzeyir Gülsoy, Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İlkay Türkoğlu, MSKÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Prof. Dr. Ümit Ünüvar Göçeoğlu, Fethiye Sosyal Hizmetler Müdürü İsa Eseoğlu, emniyet ve jandarmada görevli güvenlik güçleri, okul öğretmenleri ve vatandaşlar katıldı. Toplantı saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından başladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İlkay Türkoğlu, “Bu alan çok önemli. Özellikle Fethiye’de son dönemlerde daha önemli. Sizlerde basından takip ediyorsunuz. Son dönemde istismar vakaları ile ilgili Fethiye’den yansıyan haberler çıktı. Bu tür haberlerin bazıları asılsız oluyor. Ama biz Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak baktığımız zaman evet, burada son dönemlerde istismar vakalarında bir artış var. Bu tüm Türkiye’de böyle. Ama bizler bunları nasıl önleyebiliriz? Nasıl yapabiliriz? Çünkü burada önemli olan bizim için çocuk. Merkezde hep çocuk var. Onun için bu toplantı faydalı olur. Bir tane çocuğumuzun kurtarabilirsek bizim için kardır” diye konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Üzeyir Gülsoy ve MSKÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Prof. Dr. Ümit Ünüvar Göçeoğlu cinsel, fiziksel ve duygusal istismar ile ihmal konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

MSKÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Prof. Dr. Ümit Ünüvar Göçeoğlu, “Çocuklar her şeyimiz. Keşke hep yaşamaları gerektiği gibi oynasınlar. Ama her zaman maalesef karşımıza böyle çıkmıyorlar. Anlam veremediğimiz şekilde çok mutsuz ya da çok öfkeli, kızgın, çok az konuşan ya da sürekli ağlayan, içine kapanan biri olarak karşımıza çıkabiliyorlar. Ama biz biraz daha ileri boyutunu görebiliyoruz. Çocuklar karşımıza yaralarla, berelerle de çıkabiliyor. Hatta bazen iç organ kanamalarıyla, kafa travmalarıyla gelebiliyorlar. Çocuğun annesi istismar yaptığını bile bilmiyor” dedi.

Göçeoğlu, çocuk istismarının belirtilerini, fiziksel ve ruhsal bulgularını slayt gösterisiyle anlattı. Hangi durumlarda istismardan şüphelenmesi gerektiğini sırayla ifade eden Göçeoğlu, “Ebeveynlerin tepkisinin yaralanmanın şiddeti ile uyumsuzluğu, Yani hekimlere az ya da aşırı tepki vermesi, düşmanca ya da aşırı sevecenle yaklaşması halinde biz şüpheleniyoruz. Tek tek ebeveynlerin öykülerinde farklılıklar. Sağlık kuruluşlarına başvurmada gecikmeler. Fiziksel bulguların verilen öykü ile açıklanamaması, Sağlık kuruluşlarına farklı zamanlarda ve yerlerde birden fazla başvuru, öyküdeki tutarsızlıklar, yaralanmada çocuğun ya da bir başka çocuğun suçlanması. Çocuk koruma birimlerine daha önceden başvuruda bulunmuş olmak. Görüşmede çocuğun anne babayı suçlaması ya da aşırı derecede koruması ve kaza mekanizması ile çocuğun yaşı ve mevcut gelişim düzeyinin uyumsuz olması” diye konuştu.

Fiziksel ve duygusal istismar ile ihmal konusunda nasıl şüphelenilmesi gerektiğini ve neler yapılması gerektiğini de anlatan Göçeoğlu, son yıllarda artan cinsel istismar ile ilgili de şunları söyledi: “Bazı mitler vardır. Cinsel istismar yalnızca çocuğun hayal gücünde var olan bir şeydir. Çocuklar hikayeler uydururlar. Hayal etmiyorsa bile yakın zamanda unutur, bir önemi yoktur. Güzel kızlar, kendine güvensiz çocuklar, yaramaz çocuklar daha çok istismar edilir. Uslu, akıllı, açıkgöz olmaları istenilirse korunmuş olurlar, şüpheli yabancılardan uzak durmalılar. Parklar, umumi tuvaletler, boş sokaklar hele karanlıksa tehlikelidir. Kadınlar çocuklara cinsel istismarda bulunmazlar. Bu gibi söylemlerin hepsi gerçeği yansıtmıyor. Çocuklar nasıl cinsel olaylarla hayal kurabilirler? Bu mümkün değil. Ya da çocuk bu unutur demeyin çünkü unutmazlar. İstismara uğrayan çocuklar yardım istemeli. İstismarcıların yüzde 80-95’i çocuğun tanıdığı kişiler. Olay genellikle çocuğun çevresinde ve bildiği mekanlarda gerçekleştir ” ifadelerini kullandı

Göçeoğlu, “Cinsel istismarla ilgili yapılması gereken en önemli şeylerden biri, önleyici tedbirler almak. Çocuklara yönelik geliştirilecek bu programlarda, olası istismar durumlarını tanımalarını, uygun tepki göstermelerini ve bu durumla karşılaştıklarında hemen güvendikleri bir yetişkine anlatmaları öğretilmelidir” dedi.

Cumhuriyet Savcısı Üzeyir Gülsoy da, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında Mağdur ve Suça Sürüklenen Çocuklar İle Çocukların Cinsel İstismarını katılımcılara anlattı.

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …