Perşembe , Nisan 18 2024

Fethiyeli Çiftçi Bilinçli Üretim Yapıyor

 

Ulusal basında domates başta olmak üzere örtü altı tarım yöntemleri kullanılarak üretilen sebze ve meyvelerde hormon kullanıldığı yönündeki haberlere Fethiye ve Seydikemerli üreticiler tepki gösterdi. Üreticilerin yanı sıra komisyoncuların, ihracatçıların ve zirai ilaç bayilerinin de katıldığı basın açıklaması 13 Şubat Salı günü sabah saat 08.00’de Karaçulha Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde yapıldı. Asılsız haberlerin üretici ve tüketiciyi olumsuz etkilediğini belirten tarımcılar bu haberleri yapan kişileri Fethiye ve Seydikemer’deki seralara davet etti.

Geçtiğimiz günlerde seralarda üretilen tarım ürünlerinde döllenmenin sağlanması için hormon kullanıldığı ve zirai ilaç kalıntısı bulunduğu yönündeki haberlerin asılsız olduğunu belirten çiftçiler 13 Şubat Salı günü saat 08.00’de buhaberlere tepki göstermek için bir araya geldi. “Soframıza Koymadığımızı, Sofranıza Koymuyoruz” afişi altında toplanan Fethiyeli çiftçi, komisyoncu, ihracatçı ve zirai ilaç bayileri adına Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Gürsu Özdemir, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit basın açıklaması yaptı.Yapılan haberlerin tarım sektörüne zarar verdiğini vurgulayan Özdemir, üretimin doğal yöntemlerle yapıldığını kaydetti. Almanya’nın başkenti Berlin’de hali gezdiğinizi söyleyen A.Gürsu Özdemir, Fethiye domatesi kadar kaliteli ürün olmadığını ifade etti.

Fethiyeli çiftçi bilinçli üretim yapıyor

Özdemir, “Ulusal basında yer alan, domates ve biber gibi örtü altı sebzecilik teknikleri kullanılarak üretilen ürünlerde, hormon ve zararlı ilaç kullanıldığına dair asılsız haberler hem üreticimize, hem tüketicimize en önemlisi ülkemizin tarım sektörüne zarar vermektedir.Fethiye ve Seydikemer olarak ülkemizin örtü altı sebzecilikte en gelişmiş bölgesiyiz.Her yıl Fethiye ve Seydikemer’de üretilen yüzbinlerce ton sebze ve meyve yurt içinde ve yurt dışında satılmaktadır.Yıllardır örtü altı üretim yapan ve evini geçindiren çiftçilerimiz var.Bilgili ve deneyimli üreticilere sahibiz.” dedi.

Ürünler doğal gün ışığında yetişiyor

Seralarda üretimin doğal sürecinde olduğunun altını çizen Ahmet Gürsu Özdemir, “Ürünlerimiz hormonla değil; bombus arısı ile döllenmekte ve gün ışında, doğal sürecinde yetiştirilmektedir.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2011 yılından buyana 183 adet etken maddeyi, insan çevre ve hayvanlara çok zehirli ve sebze ve meyvelere yapışarak kalıntı bıraktığı için yasaklamıştır. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından gerekli denetimler yapılmaktadır.Üretilen yaş sebze ve meyvelerin tamamı da laboratuvar testlerinden geçmektedir.” Diye konuştu.

Üretici de sattığı ürünü tüketiyor

Ahmet Gürsu Özdemir, üreticinin de kendi sattığı ürünü yediğini belirterek şu sözleri kaydetti: “Ayrıca üreticimizin kendisi de sattığı ürünü tüketmektedir. Yani üreticimiz kendi sofrasına koymadığı bir ürünü başkasına satmamaktadır.Burada soframıza koymadığımızı sofranıza koymuyoruz mantığı ile üretim yapılıyor.Bölgemizde yetişen ürünlerde kesinlikle zirai ilaç kalıntısına rastlanmamaktadır.Haberlerde denildiği gibi olsa burada ne üretici kalır, ne komisyoncu ne de ihracatçı.Bu haberler; şehirde yaşayan, doğrudan üreticiye ulaşamayan vatandaşlarımızın paniğe kapılmalarına sebep oluyor. Bu durumdan en çok üretici ve tüketici zarar görüyor. Bu haberlerin, tarım sektöründe asılsız söylemlerle kar elde etmek isteyen kişi veya kişilerce ortaya atıldığına inanıyoruz.Muhabirleri bölgemize davet ediyoruz. Gelsinler üretimin hangi şartlarda yapıldığını görsünler ve halkı doğru bilgilendirsinler.”

Karayiğit, “Dünyayı çiftçiler, üretim kurtaracak”

Basın açıklamasına katılarak destek veren Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit “Çiftçiler üretmezse Türkiye değil; dünya aç kalır. Bu asılsız haberler çiftçiden çok ülke ekonomisine zarar veriyor. Dünyayı savaşarak topla, tüfekle değil; tarımla, üreterek kurtaracağız.” dedi.

Açıklamaya katılan üreticiler, atadan kalma yöntemlerle tarım yaptıklarını ifade etti. Zirai ilaç yerine biyolojik mücadelenin kullanıldığını belirten çiftçiler, basında yer alan haberlerde ifade edildiği gibi hiçbir ürünün 3-5 günde yetiştirilemeyeceğini, tüm bitkilerin yetişmesi için ortalama 100 güne ihtiyaç olduğunu söyledi.

Açıklamaya katılan tüm çiftçi, komisyoncu, ihracatçı ve zirai ilaç bayileri halde satılan domates ve salatalıktan yiyerek asılsız haberlere tepki gösterdi.

About egegazetesi

Check Also

BAŞKAN AKDENİZLİ’Yİ DUYGULANDIRAN HEDİYE

Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Seydikemer İlçe Nüfus Müdürü Yılmaz …