Perşembe , Nisan 25 2024

Büyük Yörük Yarenine Bayrağını Alan Gelsin

 

Türkiye’deki Yörük derneklerinin temsilcileri, Fethiye’de düzenlenecek Yörük Yareni programında bir araya gelecek. Fethiye Yörük Türkmen Kültür Derneği Ramazan Kıvrak ile Seydikemer Yörük Türkmen Derneği İsmail Uzunoğlu, Türk bayrağını alan herkesi Büyük Yörük yarenine bekliyorlar.

Fethiye ve Seydikemer Yörük Türkmen Dernekleri işbirliğiyle düzenlenecek Büyük Yörük Yareni 18 Şubat Pazar günü yapılacak. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi’nde organize edilen etkinliğe, Muğla, Antalya, Denizli, İzmir, Bilecik, Isparta, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Manisa’daki derneklerin temsilcilerinin katılması bekleniyor.

Fethiye Ve Seydikemer Yörük Türkmen Dernekleri Tarafından Gerçekleştirilecek Olan Büyük Yörük Yareni Saat 11.00’da açılışı gerçekleşecek olan Yörük el sanatları sergisi ile başlayacak.  Yörük Kültürüne ait çarık, çorap, körüklü çizme, kilim, dastar, sipsi, saz, cura, gork,  kabak, golan ve bin yıllık giysi ve başlıklar gibi el sanatları ve resim sergisinin açılışından sonra saat 14.00 İle 16.00 Arasında konferans düzenlenecek. Konferansa Doç. Dr. Ramazan Kurdoglu, Gazeteci ve Yazar Banu Avar ile Prf. Dr. Necati Demir konuşmacı olarak katılacaklar.

Aynı günün akşamı saat 19.00’da başlayacak olan yaren gecesinde; Sipsi, Kaval, Keman, Saz,  Delbek, Davul, Zurna gibi çalgı çalanlar, türkü söyleyenler, ata oyunları oynayanlardan oluşan programda;  onlarca sanatçı yörük yarenini izleyenlere yaşatacak.

Seydikemer Yörük Türkmen Derneği İsmail Uzunoğlu, “Yıllardır geleneksel olarak yaptığımız Yörük yarenimizi, kültürel etkinliğimizi Seydikemer ve Fethiye Yörük Dernekleri olarak FKM’de gerçekleştireceğiz. Yörük sergimiz olacak. Ayrıca şehitlerimiz için lokma döktüreceğiz. Çevre illerimizden Yörük dernekleri gelecek. Bizde herkesi bu buluşmaya davet ediyoruz. Türk bayrağını alan herkes Büyük Yörük Yareni programına bekliyoruz” dedi.

Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak,  “Büyük Yörük Yareni 18 Şubat Pazar günü saat 11.00’da sergi açılışıyla başlayacak. Bu sergi açılışında 30’e yakın el sanatları, cura, sipsi, kaval gibi aletleri yapanlar gelecek ve bunun sergisi olacak. Ayrıca saat 14.00’da konferansımız var. Konferansta Doç. Dr. Ramazan Kurdoglu, Gazeteci ve Yazar Banu Avar ile Prf. Dr. Necati Demir hem dünya düzenini anlatacaklar hem de Oğuz Kağan’dan beri Türk’ün soyunun Anadoluya nasıl geldiğini anlatacaklar. Akşamda 35’e yakın sanatçımız 100’e yakın oyuncumuzun olduğu Atamızdan bize gelen müzik aletleri çalınacak ve ata oyunları oynanacak. Burada amaç Yörük yareni geleneğini yüzlerce yıldan beri olduğu gibi sürdürmek. Salonumuz dardır. Önce gelen önce oturur. Tüm halkımızı 18 Şubat Pazar günü FKM’ye bekliyoruz. Halkımız ellerinde Türk bayrağını alıp gelsinler. Ayrıca şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim tilaveti okutup lokma döktüreceğiz” diye konuştu.

Fethiye Yörük Türkmen Derneği Kadın Kolları Başkanı Halime Karagöz “Üzümlü dastarımız, Kaya halısı ve kilimleri bu günde sergilenecek. El sanatlarımızın tümü bu günde sergilenecek. Tüm dostlarımızı bekliyoruz” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …