Cumartesi , Nisan 20 2024

Fethiye’de Dastarhane Hizmete Girdi

Fethiye Belediyesi’nin Yeşilüzümlü’de yaptığı Dastarhane’nin açılış törenine büyük ilgi oldu. Fethiye Belediyesi’nin yöredeki dokuma ürünü olan dastarın kalitesini arttırıp daha iyi pazarlara ulaşmasını sağlamak yöre halkının unutulmaya yüz tutmuş dokuma ürününü yeniden geliştirmek amacıyla gerçekleştirdiği dastarhanede yöre kadınlarına eğitim veriliyor.  

Yöreye özgü dokumaların yapılmaya başlandığı dastarhane’nin mimari yapısı da bölgeye uygun bir şekilde tasarlandı.2 katlı tasarlanan yapının zemin katında dastar dokuma tezgahları, ikinci katında ise idari bölümler yer aldı. Dastarıyla ünlü Üzümlü beldesinin tanıtımına ve gelişimine katkıda bulunacak özel bir yapı haline gelen dastarhanede, kurslar daha önce başlamıştı. Bölge halkı dastarhanede ücretsiz kurslar alarak, kaybolmaya yüz tutmuş dastarın tekrar hayata geçirilmesi hedefleniyor. Gelecek yıllarda kalitenin artmasıyla dastar birçok ünlü firmaya pazarlanacak.Dastarhanenin açılış törenine Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner , Belediye Başkanı Behçet Saatcı,Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal ve çok sayıda davetli katıldı.Açılışta Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı yanında UNESCO tarafından yaşayan efsane olarak adlandırılan Buldan’lı Selahattin Kaftanoğlu’nuda alarak 10 parmağında 10 marifet;saz,söz ve dastarın ustası. Buldan’dan dastarhanenin dokuma tezgahlarını da gertirdi ve Üzümlü dokumasının kalitesini arttırıp bezin değerini halkımız daha iyi pazarlara daha yüksek fiyata satabilecektir.Burada saat başı eğitimler verilmektedir .Selahattin hocamız yıllarca Halk Eğitim Müdürlüğü yapmış ve şu anda en ünlü firmalara Buldan bezi gönderiliyor dedi.

Selahattin Kaftanoğlu’da Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü sırasında Buldan’da ev ev dolaşıp dokumacılığının gelişmesi konusunda çalışmalar yaptığını anlatarak o dönemde satış noktaları yoktu çok ucuz fiyatlara satılıyordu iyi bir çalışma yaparak bezin kalitesini arttırdık şimdi vakko ve diğer firmalara ürün veriyoruz  sizin ürünlerde neden satılmasın ki ! inanıyorum ki gelip buradan pek çok ürün satın alınacaktır dedi.

Daha sonra açılış kurdelası, Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner’in eşi Semiha Şahiner ve Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın eşi Nesrin Saatcı tarafından kesildi.Açılışa katılan davetliler dastarhaneyi gezip tezgahlarda dokuma yapan kadınlardan dokuma hakkında bilgi aldılar.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …