Perşembe , Nisan 25 2024

Dünya Kadınlar Günü Törenlerle Kutlandı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Fethiye’de de çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Fethiye’de ilk tören Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Fethiye Belediye Kadın Meclisi ve Türk Kadınlar Birliği Fethiye Şubesi öncülüğünde gerçekleşen törene kadın platformları ile dernekler, siyasi partilerin kadın kolları başkan ve üyeleri ile yoğun bir katılım oldu. Törende yapılan konuşmalarda 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün anlam ve önemi anlatılıp kadınların sorunları da gündeme taşındı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeni ile Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önünde yapılan çelenk törenine Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mete Atay, eşi Bilge Atay ile katılırken; törene Türk Kadınlar Birliği Fethiye Şube Başkanı Zeynep Tuncel, Fethiye Belediye Kadın Meclisi Başkanı Deniz Şarlak, Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Dr. Nalan Ünal’ın yanı sıra kadın platformları başkan ve üyeleri, sivil toplum kuruluşları başkan ve üyeleri ile yoğun bir katılım oldu.

Törende Fethiye Rötary Kulüp Başkanı Tufan Koca, törene katılan kadınlara kırmızı karanfiller dağıtırken; Türk Kadınlar Birliği Fethiye Şubesi çelengi yönetim kurulu üyeleri tarafından anıta sunulurken; Fethiye Belediye Kadın Meclisi Başkanı Deniz Şarlak ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Dr. Nalan Ünal da Atatürk Anıtı’na çelenk sundular. Kadınlarımıza hak ettikleri değeri gelişmiş birçok ülkeden önce veren milletimizin kurtarıcısı, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşımız söylendi.

BAŞARILI VE VEFAKAR İŞ KADINLARINA PLAKET

Törende Fethiye Rötary Kulüp tarafından ilçedeki girişimci ve başarılı kadınlara plaket ve çiçekler sunuldu. 23 yıldır geleneksel odun ateşi fırını çalıştıran 3 çocuk yetiştiren, halen organik tam buğday ekmeği üretimi yapan Emine Özdemir’e Rötary kurucusu Mehmet Yılmaz tarafından plaketi sunulurken, yine Fethiye’de ortaokul ve liseyi bitirdikten sonra öğretmenlik yaşamında bulunan, Almanya’da yaşadıktan sonra Fethiye’ye dönüp pansiyonculuk ve güzellik salonu ile işe atılan, daha sonra 41 odalı 13 apartlı turistik tesis sahibi olan başarılı iş kadını Münire Uysal’a Rötary Kulüp dönem Başkanı Tufan Koca plaket ve çiçek sunarken, Fethiye Ticaret Lisesi mezunu olan ve eşini kaybettikten sonra hem çalışıp hem de iki çocuğunu yetiştiren, çeşitli kurumlarda yöneticilik yapan, iki yıl önce de anne, baba ve kız kardeşlerini trafik kazasında kaybeden, bu yüzden iki yeğenini de vesayeti altına alıp eğitim-öğretimlerini, yetişmelerini sağlamaya devam eden Ayşe Karal’a Rötary Kulüp üyesi Değer Erdemli tarafından plaket ve çiçeği alkışlar arasında sunuldu.

Türk Kadınlar Birliği Fethiye Şube Başkanı Zeynep Tuncel, günün anlam ve önemini anlatan konuşmasında; kadınların sorunlarını dile getirip kadınların eğitimsiz bırakılmamaları gerektiğini belirtip kadın cinayetlerine ve istismarlara dikkat çekti.

Fethiye Kadın Meclisi Başkanı Deniz Şarlak da 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde dünyada ve Türkiye’de çeşitli etkinlikler yapıldığına dikkat çekip, ”Bugünü ülkemizde ve dünyada kadınların karşı karşıya kaldıkları sorunlara dikkat çekmek için bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ancak temel hak ve özgürlüklerin korunduğu bir ortamda gelişebileceği bilinci içerisindeyiz. Bu nedenle kadının eğitimine önem vermekteyiz. Devletin kadınlara yönelik her türlü şiddet eylemini açık bir şekilde kınamasını, cinsiyet eşitliği ve eşit temsil konusunda yasal düzenlemeler yapılmasını, kadınların ekonomik özgürlüğü için çalışması önündeki engellerin kaldırılmasını, sosyal güvenlik, parasız eğitim ve parasız sağlık haklarından yararlanılmasının sağlanmasını aile içi şiddeti ve genel olarak kadın ve çocuklara yönelik şiddeti önlemek için kampanyalar, ana-baba eğitim programlarının arttırılmasını, medyanın kadın ve çocuklara yönelik şiddeti bir malzeme olarak kullanmaktan vazgeçmesini, evde, sokakta, işyerinde, gözaltında,cezaevinde yaşanan kadına yönelik şiddetin sorumlularının yargılanmasını ve caydırıcı yasal tedbirler alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Cumhuriyet Kadınları Yönetim Kurulu üyesi Ebru Oğuzhan Yeter de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde hemen her il ve ilçede etkinlikler yapıldığına dikkat çekip; ”8 Mart’ta kadınları çiçekle, hediyelerle bir günlük mutluluğa sığdırmaya çalışanlar ne yazık ki yine çoğunlukla kadınlar. Haklarını bilmeyen, kendini savunamayan, özgürce konuşamayan, çoğu kez seçme hakkı olmayan, sokağa çıkmaktan korkan, fikrini söylemekten ürken, en yakınları tarafından öldürülen binlerce kadın. Binlerce kadın hak, hukuk arayışı içinde. Onlarca kadın ve çocuk tacize uğradı. Sadece bir ay geriye baktığımızda 50’ye yakın kadın öldürüldü. Aslında hepimiz biliyoruz ki kadın cinayetlerini durdurmanın, kadına hak ettiği değeri vermenin, kadının kimliğine saygı göstermenin, kadının güçlü olmasının tek yolu layık eğitim ve Cumhuriyet devrimleridir. Kadınların cinsiyet ayrımcılığı için değil, insan hakları için kadın-erkek birlikte mücadele etmesi gerekmektedir. Bugün Cumhuriyet devrimlerinden uzaklaştıkça haklarımızı da kaybediyoruz. Türk kadını egemenliğini, özgürlüğünü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten almıştır. Bu haklarını elinden almaya kimsenin gücü yetmeyecektir” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …