Perşembe , Nisan 25 2024

Burası Yetkililer İçin Kör Noktamı?

 

Fethiye’nin Belceğiz Mahallesinde en çok gezilen yerinde kaçak yapılar üzerinde işyerlerinin yasalara ve kanunlara aykırı bir şekilde işletildiği öğrenildi. Geçen sene 13 işletmeyi barındıran arazi üzerinde her yıl bir yenisi eklenen kaçak işletmelere göstermelik kira kontratları yapıldığı, aldıkları milyonlarca kira gelirlerini düşük gösterdikleri, bu dükkanlara mevzuatlara aykırı süzme sayaç üzerinden elektrik sattıkları, otopark işletme ruhsatı olmadığı halde işletmeye kiraya verdikleri, kaçak yapıdan dolayı defalarca mühürlenmesine rağmen işyerlerini hiç kapatmadan işlettirdikleri bölge halkı tarafından iddia ediyor ve her sezon öncesi konuşuluyor. Bölgedeki halk ve vatandaş bize mühür vurulunca savcılığa gitmek zorunda bırakılıyoruz. Bu işletme sahipleri bir yerden gidiyor bu yıl 30 işyeri oldu ama minareyi çalan kılıfına uyduruyor şeklinde tepkilerini dile getiriyorlar.

Kanunsuzluklara neden göz yumuluyor?

Çetin Kamp olarak bilinen Ölüdeniz jandarma yanındaki arazi üzerindeki tüm işletmeler bir çok yasa dışı yollar ile yapılmış olduğu her fırsatta dile getiriliyor. Resmi kurumlar tarafından yasalara uygun işleyişte olmadığı için çeşitli tutanaklar tutulmuş ama bir türlü mühürleme yapılmasına rağmen kapatılamamıştır. Bu arazi üzerinde yapılan yapıların içinde geçen sene 13 adet işletme, bu yıl yaklaşık 30 yakın işletme kanuna ve yasaya aykırılık göstermesine rağmen milyonlarca kira alıp, resmiyete döküldüğünde ise çok düşük miktarlar bildirildiği iddia ediliyor. Sadece resmiyette bildirilen miktarların düşük gösterilmesiyle bile devleti çok yüksek derecede zarara uğrattıkları iddia ediyor. Bu işletmeler bir çok kez kaçak olarak faaliyet gösterdiğinden dolayı tutanak tutulmasına rağmen nasıl işletme ruhsatı alabiliyor? Bu işletmelerin birçoğunda ise kendine ait elektrik aboneliği bile yok. Halk arasında resmi abone olan saatten süzme sayaç olarak kullanıldığı, böyle bir uygulamanın Aydem tarafından mümkün olmadığı ama bu işletme bu yöntem ile kiracılarına elektrik sattıkları iddialar arasında beyan ediyor.

Otopark ruhsatı Yok                                                                                                                                                     

Ölüdeniz’e gelen vatandaşlar tarafından bir çok kez şikayet edilmesine rağmen bu otopark halen hizmet vermekte olduğu vurgulanıyor. Giriş ve çıkışta otopark tabelaları mevcut olan yerde otopark kullarına ve mevzuatına uygun olmadığı, bu konuda bölgeye gelen yerli yabancı turistlerden çok sayıda şikayet olmasına rağmen ilgili birimlerin yasal işlem yapmadığı vurgulanıyor. Bu otopark sahası içinde birde kaçak acente hizmetleri yürütüldüğü iddiaları bölgede vatandaşlar tarafından konuşuluyor.  Otopark işletmesinin yasalara uygun olmaması ve içeride verilen hizmet kalitesinin çok çok düşük şekilde olduğu da beyan ediliyor. Başka işletmeciler kendilerine ait alanlarda otopark işi yapmak istediklerinde izin verilmediği, oysa bu işletmeciler kural, yasa tanımadan otopark yerini birde otopark yerini başkasına kiraya veriyorlar. Bu arazi üzerinde yürütülen otopark ve bir çok işyerinde eksiği olan bazılarında işletme ruhsatı bile olmayan, işletmeleri kim, neden, koruyor, göz yumuyor.  Bir çıkar ilişkisi mi var? Bölge halkı bu durumlardan rahatsız olduğunu üste konuştukları konuların ve iddialarının araştırılarak gereğinin yapılmasını istiyorlar.                                                                                            

Kaçak Yapı Nedir?                                                                                                                                                                 

 3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesinde, “Bu kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının ilgili idarece tespiti, fenni mesulce tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılır. Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını ister. Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonucunda anlaşılırsa, mühür belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir. Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.” hükmü yer almaktadır.

2- Ruhsata Aykırı Yapılaşma                                                                                                                                                

 İnşaat faaliyetlerinin yapı ruhsatı ve eklerine aykırı biçimde yapılması durumunda ruhsata aykırı yapılaşmadan bahsedilir. Ruhsata aykırı yapılaşma da, ruhsatsız yapılaşma gibi, hukuka aykırı yapılaşmadır. Ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapılması durumunda yapının yasal olarak iskân alması ve kullanım fonksiyonuna uygun olarak faaliyete konu olmasına izin verilmez. Zafer Belci ve Çetin Kuyucak’ın Fethiye 2.Asliye Ceza Mahkemesinde halen devam eden 2006 / 207 nolu dosyası 18.07.2017 güne verilmiş.  Ama kişiler bir dava olmasına rağmen yeni işyerleri yapmaya devem ettiği mühürlere aldırmadan çalışmalarına devam ettiği vurgulanıyor. Yetkili birimlerdeki bazı kişiler tarafından görmezden gelindiği iddia ediyor. Ege Gazetesi olarak hiç bir kimse ile kurum ve kuruluşla bir husumet içerinde olmadığımızı beyan ederiz. Bölgeden gelen bilgileri kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ege Gazetesini arayan kişilerin bize aktardıkları bilgilerin doğruluk oranın araştırılması için yetkili birimlere ve kişilere aracılık görevimizi yerine getiriyoruz. Kamuoyuna saygılarımızla…

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …