Perşembe , Nisan 25 2024

Bir Projeye Daha Destek Oldu

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Turizm Tanıtım Eğitim Kültür ve Çevre Vakfı’nın (FETAV) ortak olduğu ve sürdürülebilir turizm ve tarıma katkı yapması hedeflenen Tarladan Tatlar Projesi’ne destek verecek. FETAV’ın sekretaryasını yapacağı TUI Care Foundation’ın, Tarlalardan Tatlar projesiyle, Muğla Bölgesi’nde üretilen tarımsal ve yerel ürünlerin oteller, restoranlar ve hediyelik eşya dükkânlarında satışını kolaylaştırarak, yerel üreticilerin turizmden daha çok yararlanmasına yardımcı olunması amaçlanıyor.

Doğanın ve çevrenin korunmasını ve turizmin dünya çapında destinasyonlardaki insanlar ve yerler üzerindeki olumlu etkilerini teşvik etmek amacıyla İngiltere’de kurulan turizm endüstrisi tarafından desteklenen TUI Care Foundation girişimiyle gerçekleştirilen, Seyahat Vakfı’nın (The Travel Foundation) yürütücülüğünü yaptığı ve FETAV’ın sekretaryasını üstlendiği, Tarladan Tatlar Projesi’nde Fethiye de yer alacak. FETAV Müdürü Dilek Dinçer, FETAV Yönetim Kurulu Üyesi ve Seyahat Vakfı Genel Müdürlüğü Türkiye Proje Koordinatörü Şemsi Toprak ve FETAV Proje koordinatörü Esra Ünsoy, 31 Ağustos 2018 Cuma günü Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı’yı makamında ziyaret ederek, Temmuz ayında başlayan yeni proje hakkında bilgi verdi.

AMAÇ; TURİZM İLE BİRLİKTE YERLİ ÜRETİCİNİN DE DESTEKLENMESİ

FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Süreyya Gürol’un da hazır bulunduğu ziyarette Proje Koordinatörü Şemsi Toprak, Seyahat Vakfı (The Travel Foundation) olarak Fethiye’de daha önce de “Mavi Dalga” ve “Fethiye Lezzeti” adında iki proje yürüttüklerini hatırlattı. Şemsi Toprak, “Seyahat Vakfı (The Travel Foundation) olarak Fethiye’de “Mavi Dalga” ve “Fethiye Lezzeti” adında iki proje yürüttük. Her ikisi de tarım ve turizm işbirliği projesi olan bu projeler başarılı şekilde yürütüldü. Seyahat Vakfı olarak ayrıca Fethiye’de sürdürülebilir turizm alanında farklı projeler de yapmak istedik ve Tarladan Tatlar Projesi’ni başlattık. Proje, Muğla yöresindeki çiftçilerin ve küçük ölçekli üreticilerin geçim kaynaklarını iyileştirmek, otel, restoran ve hediyelik eşya dükkanlarında geleneksel ürünlerin ve lezzetlerin yerel tedarikini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Muğla bölgesi bal, zeytin, narenciye, badem,  taze meyve ve sebzeleri ile ünlüdür. Bu taze ürünlerden yapılan yağ, sirke ve reçel gibi ürünler bölgenin geleneksel lezzetleridir. Bu projenin amacı da bu ürünlerin otellerin mutfaklarında ve hediyelik eşya dükkanlarında daha fazla tercih edilmesini sağlamak. Otellere ve müşterilere hitap edebilecek bir dizi ürün geliştirmek için yerel üreticileri destekleyeceğiz ve bu yerel ürünleri satın almaları için otelleri teşvik edeceğiz bunun yanında bu ürünleri müşterilere tanıtma amaçlı faaliyetler gerçekleştireceğiz. Böylece yeni veya gelişmiş ürünleri üreterek ve yeni alıcılara satış yaparak, Turkuaz Sahili olarak da bilinen Fethiye’deki çiftçiler ve üreticiler daha güvenli ve sürdürülebilir geçim kaynaklarına sahip olabileceklerdir. Ve tabii ki, Muğla’yı ziyaret eden turistler de yöresel tatlarla tatilin tadını daha yoğun çıkarabilecekler. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteği olmadan bu projeyi yürütmemiz mümkün değil bu nedenle Yönetim Kurulu Başkanımızı ziyaret ettik. Başkanımız da bu konularda bize destek sözü verdi. Kendisine teşekkür ediyoruz. 3 yıllık bu projenin sürdürülebilir turizm ve tarım alanlarında Fethiye’ye önemli bir katkı yapacağına inanıyoruz” diye konuştu.

ÇIRALI:”HER ŞEY FETHİYE İÇİN“

FTSO Başkanı Osman Çıralı da sürdürülebilir turizm için tarımı da destekleyecek böyle bir projenin Fethiye’nin potansiyelini ve gücünü katlayacağını vurgulayarak, Oda olarak gerekli desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. FTSO olarak Kayaköy nohutu ve inciri için coğrafi işaret alma girişimi başlattıklarını kaydeden Osman Çıralı, Fethiye’nin zengin bir tarımsal ürün yelpazesi olduğunu dolayısıyla en az iki coğrafi işaret alması gerektiğini kaydetti. Fethiye’de turizmin ve tarımın gelişmesi için FTSO olarak her türlü projeye açık olduklarını ifade eden, Çıralı, şunları söyledi:

“Yerel üreticilere turizm sektörüne uygun ürünler geliştirmelerine yardımcı olacak eğitim desteği verilmesi öngören FETAV’ın da ortağı olduğu Tarladan Tatlar Projesi’nin öncelikle köy kooperatifleri ve küçük işletmeleriyle birlikte çalışmayı planlaması önemli bir yön. Yerel üreticiler ve turizm işletmeleri arasındaki satın alma anlaşmalarına da destek verecek bu projenin Fethiye’de en iyi şekilde uygulanması için üyelerimizi de bilgilendirerek, bölge tarımına ve turizmine katkı sağlamak nihai hedefimiz olacaktır”

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …