Perşembe , Nisan 25 2024

Bülent Uysal “bayram tatilini 9 güne çıkarılmasını talep ediyoruz”

FETOB Başkanı Bülent Uysal, 4 günlük Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması için iktidara çağrıda bulundu. Turizmcilerin ve esnafın zor günler geçirdiklerini belirten Uysal; “Maalesef 4 günlük tatili yerli misafirde beklediğimiz patlamayı yaratmadı. Biz buradan yetkililere dedi.

FETOB Başkanı Bülent Uysal; “Bölgemize gelen yabancı sayısında yüzde 20 civarında artış var. Artıştaki en büyük etken Rus, Ukrayna ve İsrail pazarlarındaki artış. Bu bölgemiz adına güzel haber çünkü Hollanda, Almanya’da yüzde 40’lara varan düşüşlerimizi var. Ana pazarımız olan İngiltere’de Mayıs sonu itibariyle yüzde 4 civarında düşüş var. Ancak toplamda bölgemize havayoluyla gelen misafirlerimizde yüzde 20’lik artışımız var. Bu da diğer pazarlardaki düşüşü bertaraf edecek bir sayı. Ukrayna pazarında vizesiz geçiş ve kimlikle geçiş olayı başladı. Bu çok ciddi artış sağlayacak. Önümüzdeki rakamlarda Ukrayna pazarında yüzde 80 artış var. Geçen sene Dalaman’a hiçbir tane Rus inmemiş bu sene 33 bin Rus misafirimiz gelmiş. Rusya pazarında 100’de 100 artışımız var. Almanya’da geçen seneye göre yüzde 40, Belçika’da yüzde 44, Hollanda’da yüzde 42 düşüşümüz var. Orta Avrupa ülkelerinden yüzde 40’ın üzerinde düşüşlerimiz var. İngiltere’de geçen sene 115 bin misafirimiz gelmiş bu sene 110 bine düşmüş. Ancak bu İngiltere’den beklediğimiz bir rakamdı. İsrail’dan geçen sene 700 kişi gelmiş bu sene 8 bin 500 kişi gelmiş. Bu da olumlu bir rakam. Dalaman Havaalanı yerli turistlerde mayıs ayı sonu itibariyle yüzde 13’lük artış var. Ancak Türkiye’deki en pahalı iç hatlar uçuşu Dalaman’da. Türk Hava Yolları Yönetiminin turizmcilerinin sesini duymasını istiyoruz. Lütfen uçak bilet fiyatlarını düşürsünler. Yerli misafirlerimizi burada daha güzel ağırlayalım. Almanya, Hollanda, Belçika ile yaşadığımız siyasi krizler aşılmadıkça biz bu 3 ülkeden beklediğimiz sayıları yakalayamayacak gibi görünüyoruz.” Dedi.

Fethiye’deki otellerin yüzde 80’ininin dolduğunu belirten Uysal, doluluk oranlarının Ramazan Bayramına kadar 100’de yüze ulaşacağını ifade etti. Turizmciler olarak hükümetten 4 günlük bayram tatilini 9 güne çıkarılmasını istediklerinin altını çizen Uysal şunları söyledi:

“Maalesef 4 günlük tatili yerli misafirde beklediğimiz patlamayı yaratmadı. Biz buradan yetkililere bayram tatilini 9 güne çıkarılmasını talep ediyoruz. İnşallah hükümet yetkilileri bu kararı alırlar. Biz turizmcileri böyle kötü giden bir sezonda mutlu ederler.”

İç pazarda Ramazan ayı dolayısıyla durgunluk yaşadıklarını kaydeden Uysal, okulların kapanması ve Ramazan ayından sonra yerli pazarda artış beklediklerini söyledi. Türkiye’nin 2016 yılında çok zor badireler atlattığını hatırlatan Uysal, 2017 yaz sezonunda her hangi bir olumsuz olay yaşanmadığı takdirde yerli turizmin katlanarak artacağını ifade etti.

Uysal, Fethiye olarak dış Pazarda beklentilerin gerçekleşmediğine dikkati çekerek;  “Dış pazardan beklenen rezervasyonların gelmeyişi Fethiye ve Türkiye turizmi için belirleyici olan iç pazar ve son dakika rezervasyonları olacak. Bölgemizde belirleyici olan unsur yerli turizm olacak” dedi.

Booking.com’un küçük otelciler için çok büyük bir rezervasyon kaynağı olduğunu vurgulayan Uysal; “Booking.com’u sadece bir acente olarak değerlendirirsek yanlış olur. Bu otelcilerin reklam verdiği bir site olarak değerlendirirsek daha doğru bir mantık elde etmiş oluruz. Booking.com’u küçük otelleri dünyaya açan bir pencereydi. Küçük otele ulaşacak başka bir alternatifi yok. Booking.com’un kapanmasından dolayı özellikle küçük tesislerimiz, butik otellerimiz çok etkilendi. Sadece Fethiye’de değil tüm Türkiye’de etkilendi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …