Cuma , Mart 29 2024

Balıkesir Sındırgı El Dokuma Halıları Fethiye’de

 

Balıkesir’in Yağcıbedir halıları Fethiye’de sergileniyor. Adını Balıkesir’in, Sındırgı ilçesindeki Yağcıbedir yörüklerinden alan Yağcıbedir halıları FBKM sergi salonunda halı severleri bekliyor.

Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi sergi salonunda sergilenen Balıkesir’in ünlü Yağcıbedir Halıları büyük ilgi görüyor. Tarihi, Türklerin İslamiyeti kabul etmesinin öncesine kadar uzanan ve halen orijinaline bağlı kalınarak dokunan Yağcıbedir Halıları, Fethiye’de sergilenmeye başladı.

FBKM sergi salonunda açılan sergide el dokuması Yağcıbedir halılarına vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Halı sergisini açan firma sahibi Süleyman Erbaş, “13 yıldır Mayıs ayının ilk haftası Fethiye’ye geliyoruz. Balıkesir Sındırgıda bu ürünlerin tamamını kendimiz imalatını yapıyoruz. Ürünlerimiz yüzde yüz kök boya ve yündür. Bazı halılarımızda yün, ipekte kullanıyoruz ama genellikle bu gölgede de kaya halısı olarak bilinen kültürde yapılır. Fethiye’nin kültürüyle Balıkesir Sındırgı’nın kültürü de aynıdır. İkisi de yörük aşireti olduğu için o yörede kadınlarımızın evlerinde ve atölyede yaptığı ürünlerdir. Burada amacımız Türk kadınının el halısını hem tanıtmak hem de satışa sunmaktır” diye konuştu.

Fethiye’de 15 Mayıs Pazartesi’ye kadar halıları sergileyeceklerini belirten Erbaş, halıların metre karesinde kullanılan ilmek sayısına ve malzemeye göre fiyatlarının değiştiğini söyledi. 500 lira ile 2 bin lira arası metrekareye göre halıların satıldığını ifade eden Erbaş, “Kilimler de ise metre kare başı 200 lira ile bin lira arası değişiyor. Onlarda da ilmek sayısı ve kullanılan malzeme sıklığına göre fiyatları değişiyor” dedi.

 

About egegazetesi

Check Also

Karaçulha Parkı ve Taziye Evi Açıldı

Fethiye’deki yeşil alanları çoğaltmaya, farklı mahallelere yeni parklar ve yeşil alanlar kazandırmaya devam eden Fethiye …