Pazar , Mayıs 19 2024

46 TORBA ÇÖP TOPLANDI…

Fethiye’de  “Clean Up Med-Akdeniz’i Temiz Tutalım” Etkinliği kapsamında kıyı temizliği yapıldı. Fethiye Kıyı ve Deniz Merkezi organizesinde gerçekleşen kıyı  temizliği etkinliği 60 kişilik gönüllü grubuyla gerçekleşti. 3. Etap Sahil Bandı- Balıkçı Barınağı ve Reis Kafe önünde gerçekleşen kıyı temizliği etkinliğinde 46 torba çöp toplandı.  93 kg. cam atık, 106 kg. plastik atık, 42 kg. metal atık ve 19 kg. kağıt ile ambalaj atıklardan oluşan çöpler geri dönüşüme kazandırıldı…

“Clean Up Med-Akdeniz’i Temiz Tutalım”  kıyı temizliği etkinliği ile ilgili gazetemiz muhabirine bilgi veren Turmepa Fethiye şubesi eğitmeni Ersin Özer “etkinliğimize  katılan ve destek veren IMEAK Deniz Ticaret Odası, Deniz temiz Derneği/ TURMEPA Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, Fethiye Belediyesi Çevre Koruma Ve Kontrol Müdürlüğü Ve Mahmut Bayraktar, Fethiye Belediyesi Temizlik İşleri, Kaydem Plastik, Ölüdeniz Turkuaz Otel, Tonoz Beach Hotel, Truva Hotel, Belcekız Hotel, Greenland Hotel   personellerine, The Travel  Foundation Mehmet Şemsettin Toprak, Tantur Yenal Yelken, Mick Scarsbrook ve arkadaşlarına, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Mustafa Kemal Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri  ile Turmepa Fethiye Gönüllülerimize, destek ve katılımlarımdan dolayı  çok teşekkür ederiz” dedi…

Açıklamasına devam eden Ersin Özer “Clean up the Med Kampanyası, Legambiente (İtalyan Çevre Koruma Örgütü) tarafından, tüm Akdeniz ülkelerindeki çevre STK’larının desteğiyle her sene düzenlenen uluslararası bir etkinliktir. Kampanya, tüm ülkelerde aynı isimle, aynı tarihte (mayıs ayında), aynı amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilir. Kampanya dâhilinde gönüllülerin katılımı ile kıyı ve deniz dibi temizliği yapılır. Kampanyanın Amacı; Akdeniz’deki deniz kirliliğini gündeme taşıyarak bu probleme dikkat çekmek, kirliliğe neden olan faktörlerin azaltılması veya engellenmesi için kamuoyu oluşturmak, deniz kirliliği hakkında farkındalık yaratmaktır. Kampanyanın Ortaya Çıkışı ise Clean up The Med (Akdeniz’i Temiz tutalım) projesi, 1995 yılından beri İtalyan Çevre Koruma Örgütü Legambiente öncülüğünde, tüm Akdeniz ülkelerindeki çevre STK’larının desteğiyle her yıl düzenlenmektedir.  Neden Akdeniz? Diye soracak olursanız;  21 ülkenin kıyılarını paylaştığı ve dünya için ekolojik bir miras olarak görülen Akdeniz, dünya denizlerinin %1’ini oluşturuyor ve kıyılarındaki ülkelerde dünya nüfusunun yüzde 7’si yaşıyor. Akdeniz çevresinde toplam 425 milyon kişi ikamet ediyor, kıyı şeridinde oturanların sayısı ise yaklaşık 150 milyon. Aynı zamanda suda yaşayan canlı türlerinin %7,5’ini barındıran Akdeniz’de, dünyanın başka bölgelerinden çok daha fazla sayıda kıyı ve deniz bitkisi türü yok olmuş durumda. 1980’de Akdeniz’de 1000 Akdeniz Foku yaşarken, bugün yalnızca 70–80 tanesi hayatta. Kızıldeniz’den Akdeniz’e, Süveyş Kanalı ve Cebelitarık Boğazı aracılığıyla yıllar içinde 300 yabancı deniz organizması ulaştı. Bilim adamları, bunun, bu yüzyılın en büyük çevre sorunlarından birini oluşturacağına inanıyor. Akdeniz kıyılarında 21 ülke, 584 şehir, 750 turistik liman, 286 ticari liman, 13 gaz işletmesi, 180 termal güç istasyonu ve rafineri vardır. Kıyı uzunluğu doğu batı arası 46.270 km’dir. Akdeniz en çok, turizm ve deniz ulaşımının yükü altında ezilmektedir. Yılda yaklaşık 200 milyon turist, Akdeniz kıyılarına akın etmekte ve bu bölgedeki nüfus ikiye katlanmaktadır. Havzanın çevresindeki ülkelerde hızla gelişen turizm, bölgenin en büyük gelir kaynağı durumundadır ve bölgenin GSMH’sına ortalama %22 oranında katkıda bulunmaktadır. Bununla birlikte, her yıl Akdeniz’i ziyaret eden 100 milyon kişinin ürettiği çöplerin %80’i arıtılmadan denize atılmaktadır. Akdeniz’deki deniz kabuklularının %93’ü Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği maksimum değerden daha fazla dışkı bakterisi içermektedir” dedi.

About egegazetesi

Check Also

“Çok Güzel Bir Proje Yapacağız”

Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Değirmenbaşı Konaklamasız Orman Parkı’nın işletme ihalesi gerçekleştirildi ve …