Cuma , Mart 29 2024

Seydikemer’de İyi Tarım Uygulamaları

Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri ‘’İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü’’  amacıyla mahallelerde açıkta ve örtü altında üretim yapan çiftçilerin iş ve işlemleri için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 2019 üretim yılı içerisinde İyi Tarım Uygulamaları  Sertifikalarını alan üreticilere Bakanlığımızın ‘İyi Tarım Uygulamaları Desteklemesi’ başvurularını 27 Mart 2020 tarihine kadar başvurmaları gerektikleri hatırlatıldı.

İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsayan süreci ifade etmektedir.

Çağımızın gerektirdiği tempolu yaşamla birlikte, artan gelir düzeyi ve eğitim seviyesi, güvenli gıda tüketiminin de önemini arttırmıştır. Tüketiciler direk tükettikleri tarımsal ürünler başta olmak üzere, satın aldıkları tüm gıda ürünlerinin güvenliğinden emin olmak ister hale gelmiştir. Bu bilinçle, gerek doğrudan tarımsal ürünlerin, gerekse işlenmiş gıdaların güvenle üretildiğinin garantisini tüketicilere sunabilmek için ilçe Müdürlüğü olarak hız kesmeden çalışmalara devam edilmektedir.

İyi Tarım Uygulamaları (İTU), gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir. Tarımsal üretim sistemini sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı, verimli, insan sağlığını ve varlığını koruyan, hayvan sağlığı ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için İYİ TARIM uygulamalarının çiftçilerimiz tarafından uygulanabilir hale getirilmesi önem arz etmektedir. ITU ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da korunmuş olacaktır. Ülkemizde sağlanacak olan İyi Tarım Uygulamalarındaki gelişmeler sayesinde meyve-sebze üretimi ve ihracatımız ivme kazanarak, iç ve dış pazara güvenli ürün sunulmuş olacaktır.

İyi Tarım Uygulamaları yalnızca iyi tarım ürünlerini tüketen bireylerin sağlığını değil, iyi tarım ürünleri üretiminde çalışan personelin de hijyen kurallarına uygun üretim yapmasını sağlayarak, böylece personelin de sağlığını dikkate almaktadır. Bakanlığımız İyi Tarımı Uygulamalarını  teşvik etmek amacıyla İyi Tarım uygulamaları  yapan üreticilere  Bitkisel Üretim Desteklerinden İyi Tarım Uygulamaları desteği verilmektedir. Ayrıca Türkiye’de Avrupa Birliği ülkelerinden farklı olarak İyi Tarım Uygulamalarını teşvik etmek amacıyla iyi tarım üretimi yapan üreticilere çok düşük faiz oranlı tarım kredileri kullandırılmak yoluyla destek de sağlanmaktadır.

İyi Tarım Uygulamalarına başlayacak üreticilerimiz karar verdikten sonra yapılacak  ilk iş, Bakanlığımızca  İyi Tarım Uygulamaları konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurarak üretim sürecinin kayıt altına alınmasını sağlamaktır. 2019 üretim yılı için İyi Tarım Sertifikası olan üreticilerimizin Destekleme Talep Formunda İstenen belgeler (Başvuru dilekçesi, sertifika, sertifika eki (Ek:6)  tamamlanarak üreticilerimizin ÇKS’ye kayıtlı olduğu İl/İlçe Müdürlüklerine 27 Mart 2020 tarihine kadar teslim etmeleri önemle duyurulur.

About egegazetesi

Check Also

AKDENİZLİ: “HAZİRAN ATAMALARINDA HAKİM VE SAVCILARIMIZ DA GELECEK”

Seydikemer Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Seydikemer Belediye Başkan Adayı B. Önder Akdenizli, seçim çalışmaları …