Salı , Nisan 16 2024

Büyük Defileye Hazırlanıyor

10-11-12 Nisan 2020 tarihlerinde düzenlenecek olan 12. Kuzugöbeği Mantar ve Dastar Festivali’nde,  Fethiye Belediyesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliğiyle ve ünlü modacı Yıldırım Mayruk’un katkılarıyla bir defile gerçekleştirilecek. Defilede Yeşilüzümlü’ye özgü olan dastar kumaşı kullanılarak, İstanbul Aydın Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü öğrencilerinin tasarladığı kostümler sergilenecek.

İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlileri Gülgün Tekin ve Ayten Gedik, geçtiğimiz hafta sonu Yeşilüzümlü’de gerçekleştirilen Bağ Bozumu Festivali’ne katıldılar. Festival boyunca Fethiye Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Halime Ok eşliğinde Yeşilüzümlü’de incelemelerde bulunan Tekin ve Gedik, dastar kumaşının üretildiği Dastarhane’yi ve köyde yapımı bitme aşamasına gelen sosyal tesisi gezip, bilgi alışverişinde bulundular. Yapılan görüşmeler sonrasında öğrencilerin dastar kumaşıyla yapacakları 32 adet özel tasarım kostümün, 2020 Nisan ayında gerçekleştirilecek Kuzugöbeği Mantar ve Dastar Festivali kapsamında düzenlenecek olan defilede sunulmasına karar verildi.

Fethiye Belediyesi’nin yöredeki dokuma ürünü olan dastarın kalitesini arttırıp daha iyi pazarlara ulaşmasını sağlamak yöre halkının unutulmaya yüz tutmuş dokuma ürününü yeniden geliştirmek amacıyla gerçekleştirdiği dastarhanede yöre kadınlarına eğitim veriliyor.

Yöreye özgü dokumaların yapılmaya başlandığı dastarhane’nin mimari yapısı da bölgeye uygun bir şekilde tasarlandı.2 katlı tasarlanan yapının zemin katında dastar dokuma tezgahları, ikinci katında ise idari bölümler yer aldı. Dastarıyla ünlü Üzümlü beldesinin tanıtımına ve gelişimine katkıda bulunacak özel bir yapı haline gelen dastarhanede, kurslar daha önce başlamıştı. Bölge halkı dastarhanede ücretsiz kurslar alarak, kaybolmaya yüz tutmuş dastarın tekrar hayata geçirilmesi hedefleniyor. Gelecek yıllarda kalitenin artmasıyla dastar birçok ünlü firmaya pazarlanacak.

About egegazetesi

Check Also

BAŞKAN AKDENİZLİ’Yİ DUYGULANDIRAN HEDİYE

Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Seydikemer İlçe Nüfus Müdürü Yılmaz …