Salı , Eylül 10 2024

Yamaç Paraşütü Pilotluğu Meslek Oldu

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mesleki Yeterlilik Kurumu’na yaptığı başvuru sonucunda yürürlüğe giren Ulusal Meslek Standardı ile ‘Tandem Yamaç Paraşütü Pilotluğu’ resmen bir meslek olarak kabul edildi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın atmış olduğu bu adımla, spor kapsamında değerlendirilen tandem yamaç paraşütü pilotluğu; meslek tanımının yapıldığı ve mesleğin disipline edildiği, uluslararası sınıflandırma sistemlerindeki yerinin ve başarım ölçütlerinin belirlendiği bir mesleki yapı halini aldı.

1990’lı yıllarda Babadağ’da spor ve hobi amaçlı yapılan atlayışlar günümüzde, pilotlar eşliğinde ticari olarak yapılan atlayış sayısı yılda 100 binlere ulaştı. Bu yükselen talep sonucu, ticari faaliyet yapan pilotların yaptığı işin niteliğinin tanımlanması; tandem yamaç paraşütü pilotluğunun meslek olarak tanınması ve hukuki statü kazanması önemli bir hal aldı.

2014 yılında başladı, 2017 yılında sonuçlandı

Bu amaçla, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasınca, 17 Aralık 2014 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olan Mesleki Yeterlilik Kurumu’na meslek standardı hazırlama başvurusunda bulunuldu ve FTSO ve MYK arasında 18 Mayıs 2015’de ‘Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü’ imzalandı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Füsun Şahin, Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Kullukçu, ölçme ve değerlendirme uzmanı danışman Eyyüp Onat ve Oda personeli Özge Ertürk Hakanoğlu’nun yürüttüğü çalışmalarda teorik bölümler Fethiye Ölüdeniz tandem yamaç paraşütü pilotu A sınıfı öğretmen pilot Faruk Bozkurt ile tandem yamaç paraşütü pilotu Celal Yıldız’ın mesleki ve teknik katkıları ile oluşturuldu.

İlgili kurumların görüşleri alınarak oluşturuldu

Çalışmalar kapsamında 10-11 Aralık 2015’de Ulusal Meslek Standardı Hazırlama Çalıştayı gerçekleştirildi ve ardından Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu Taslak Meslek Standardı oluşturuldu. Yapılan değerlendirme toplantılarının ardından 06 Haziran 2016 tarihinde söz konusu standart, kurum ve kuruluşların görüşüne açıldı. Görüş bildiren kurum ve kuruluşların değerlendirmelerinin yapıldığı Çalıştay gerçekleştirildi ve son düzenlemelerin ardından MYK Spor ve Rekreasyon Sektör Komitesi toplantıları yapıldı.

Seyahat Acentaları Birliği TÜRSAB Genel Merkez Danışmanı Ali Rendan başkanlığında düzenlenen toplantılara, başkan vekili Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Spor Eğitimi Daire Başkanlığı Daire Başkanı Dr. İsmail Gedikli ile üyeler; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden Uzman Önder Atalay, Milli Eğitim Bakanlığı Ankara TVF Spor Lisesi’nden Öğretmen Hasan Gökten, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nden Uzman Kamil Gökhan Nebioğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Yusuf Kalmaz, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu OLEYİS Sendikası İç Anadolu 2. Bölge Şube Baş Yardımcısı H. Burak Kolsal ile Mesleki Yeterlilik Kurumu Meslek Standartları Daire Başkanı Yaprak Akçay Zileli ve Uzman Yardımcısı Ayşe Gülçin Ertekin katıldı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mesleki Yeterlilik Kurumu’na yaptığı başvuru ile çalışmalarına başlanan sürecin sonunda MYK Yönetim Kurulu’nun 10 Ekim 2017 tarihli ve 2017/84 sayılı kararı ile onaylanan taslak meslek standardı, 29/11/2017 tarihli ve 30255 (Mükerrer) sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yürürlüğe giren Ulusal Meslek Standardı ile ‘Tandem Yamaç Paraşütü Pilotluğu’ resmen bir meslek olarak kabul edildi. Meslek standardının belirlenmesi ile birlikte yamaç paraşütü pilotluğu yasal bir zemin kazandı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye’de Bir İlki Gerçekleştirdi

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın atmış olduğu bu adımla, spor kapsamında değerlendirilen tandem yamaç paraşütü pilotluğu; meslek tanımının yapıldığı ve mesleğin disipline edildiği, uluslararası sınıflandırma sistemlerindeki yerinin ve başarım ölçütlerinin belirlendiği bir mesleki yapı halini aldı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu Ulusal Meslek Standardı’nın kabul edilmesi ile Fethiye ekonomisine önemli ölçüde katkıda sağlayan tandem yamaç paraşütü pilotluğunun yasal zemine oturmasını sağladıklarını belirtti. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak mesleğin ölçme ve değerlendirmelerinin yapılacağı yeterlilik başvurularında da bulunacaklarını belirterek Arıcan, belge ve değerlendirme süreci ile kazaların en aza ineceğini ifade etti. Yamaç paraşütü pilotluğunu meslek olarak yapan ile spor olarak yapan ayrımının sağlanacağını kaydeden Arıcan, Babadağ’ın yamaç paraşütü faaliyetlerinin icra edileceği bir eğitim ve belgelendirme merkezi haline geleceğini söyledi. Akif Arıcan; ‘Türkiye’de alanında tek olan bu çalışma Fethiye’ye, bölgemize, tüm Türkiye’ye ve bu mesleği icra eden tüm tandem yamaç paraşütü pilotlarına hayırlı olsun’ dedi.

Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu Ulusal Meslek Standardı aynı zamanda MYK Spor ve Rekreasyon Sektörü tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren ilk ve tek meslek standardı olma özelliği taşıyor.

About egegazetesi

Check Also

MİTİNG HAVASINDA HALK BULUŞMALARI

Seydikemer Belediye Başkanı Önder Akdenizli tarafından mahallelerde başlatılan halk buluşmalarına vatandaşların yoğun ilgisi devam ediyor. …