Çarşamba , Nisan 24 2024

TAKSİ DURAĞININ ÇİÇEĞİ “ŞOFÖR FATMA”

Fethiye’de yaşayan yüksek lisans öğrencisi Fatma Aysu (24), yaz aylarında taksi şoförlüğü yaparak hem eğitim masraflarını kazanıyor hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor.

İki yıl önce üniversiteden mezun olan Aysu birçok iş başvurusunda bulundu. Başvurularından sonuç alamayan Aysu, çocukluk hayali olan baba mesleği taksi şoförlüğüne yöneldi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye İşletme Fakültesi’nde yüksek lisans yapan Aysu, babasının çalıştığı durakta taksi şoförlüğü yapmaya başladı.

Sabah erken saatlerde kalkan Aysu, taksisini temizleyerek durağına gidiyor. Günde yaklaşık 10 saat direksiyon sallayan Aysu, hem yüksek lisansı giderlerini kazanıyor, hem de aile ekonomisine katkı sunuyor.

Aysu, araba kullanmanın çocukluk hayali olduğunu ve bunu severek yaptığını söyledi.

Trafikte zor anlar da yaşamasına rağmen severek yaptığı için bunların üstesinden geldiğini anlatan Aysu, “Bunu sadece iş olarak görmüyorum. Farklı insanlar tanıyıp onlarla iletişim kuruyorum. Buralı olsam da görmediğim yerler var ve oralara gitme fırsatı buluyorum. Bu nedenle bu işi çok seviyorum” dedi.

Aysu, taksi şoförlerinin genellikle erkek olması nedeniyle arabaya binen çoğu kişi ilk olarak şaşırdığını ifade etti.

Müşterilerinin kendisiyle seyahat etmekten keyif aldıklarını belirten Aysu, “Yolculukta benim kullanmamın kendileri için daha rahat ve güvenli olduğunu söylüyorlar. En çok hiç bilmediğim hareket noktalarında zorlanıyorum. Zorlandığım zamanlarda da müşteriler anlayış gösteriyor. Özellikle beni tanıyan ve çocuklarını götürmemi isteyen anneler var. Cep telefonumdan bana ulaşabiliyorlar.” Diye konuştu

Aysu, taksicilikten eğitimi için gereken parayı kazandığını ve ailesinin ekonomisine katkı sağladığını ifade etti.

“Hem çalışıp para kazanıyorum hem de okuyorum” diyen Aysu şöyle konuştu:

“2 yıl önce mezun oldum birçok yere iş başvurusu yaptım. Maalesef geri dönüş olmadı ama ben de pes etmedim. Taksicilik babamın mesleği olduğu için güvenli bir şekilde çalışmayı tercih ettim. Babamın araba kullanışını çok seviyorum Bu da beni araba kullanmaya daha çok sevindirdi. Araba kullanmayı da babam öğretti. Araba kullanmak çocukluğumun hayaliydi. Araba kullanmayı bir hobi gibi görüyorum ve bunu yaparken çok mutlu hissediyorum.”

Aysu’nun Babası Süleyman Aysu ise taksicilik yapmayı kızının kendisi istediğini, onun çalışmaktan mutlu olduğunu ifade etti.

Taksicilikte güvenin çok önemli olduğuna işaret eden Aysu, kimsenin müşterilere kızının davrandığı gibi davranamayacağını dile getirdi.

Aysu ile aynı durakta taksicilik yapan Erdoğan Saygılı, Fatma’yı direksiyonda gören kadın müşterilerin ilk olarak şaşırdıklarını sonrasında çok memnun oldukları kaydetti.

Fatma’nın durakta çalışmaya başlamasından sonra bayan müşterilerin daha da güvenerek geldiğini anlatan Saygılı,

“Durakta çalışan başka kadın şoförümüz yok. O da durağımıza renk kattı. Çok memnunuz. Durağımızda çalışmaya başladıktan sonra biz de konuşmalarımızda ve şakalarımızda daha ölçülü oluyoruz. Bu da iyi oldu. Vatandaşlar ‘Durağınızda bayan taksicide mi var?’ diyerek şaşkınlıklarını dile getiriyorlar. Durumdan herkes mutlu.” ifadelerini kullandı.

About egegazetesi

Check Also

Karaca’dan ADD Kermesine Ziyaret

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından eğitim-öğretime katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen …