Cumartesi , Nisan 20 2024

ÖZÜTOK “DEVLET DESTEKLİ UYGULAMALARA İHTİYACIMIZ VAR”

FTSO Başkan Yardımcısı Günay Özütok yaptığı açıklamada, bölge turizminin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirterek özellikle küçük ölçekli işletmelerin yaşayıp geleceğe taşınması için, THY’nin İstanbul ve Ankara’dan Dalaman Havaalanına olan sefer sayılarını artırarak bilet fiyatlarını da makul seviyelere çekmesi gibi devlet destekli uygulamalara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Bölgedeki turizm örgütlerini, işletmecilerin taleplerini ilgili bakanlıklara iletmek için bir araya gelmeye davet eden Günay Özütok, “Sorunlarımızı birlikte hareket edersek çözebiliriz. Birlikte hareket etmezsek, hep birlikte yok oluruz” diye konuştu.

Son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntıların artması, yaz aylarının da geçen yıllara göre iyi geçmeyeceğini belirten FTSO Başkan Yardımcısı Günay Özütok, şartların bu şekilde devam etmesi halinde küçük işletmelerin yok olmaya mahkum olduğunu dile getirdi. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin çıkmazdan kurtulması için devlet destekli uygulamalara ihtiyaç duyulduğunu belirten Özütok, “Toplumun belkemiğini oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaşaması için ilgili tüm kesimlerin bir araya gelerek çözüm önerilerini belirleyip, ilgili bakanlıklara ulaşıp destek almalıyız” diye konuştu.

FTSO Başkan Yardımcısı Günay Özütok açıklamasında, bölge turizminin canlanması, işletmelerin yaşayıp geleceğe taşınması için işletme ve turizm örgütlerinin bir araya gelmesine ihtiyaç duyulduğunu belirterek “Bölge turizmi sıkıntılı bir dönemden geçiyor. 2015 Yılında Rus uçağının düşürülmesi, Suriye savaşı, terör olaylarının sonuçlarını en fazla hissettiğimiz 2016 Yılı Fethiye ekonomisi açısından zor ve ağır bir yıl oldu. Özellikle küçük ölçekli işletmeler sıkıntı içerisinde. Gelişmelere baktığımızda 2017 yılının da daha iyi geçeceği yönünde her hangi bir işaret görünmüyor. Fethiye ve Seydikemer olarak geçen yıldan daha fazla turist ağırlayamayacağız, geçen yıldan daha fazla yaş sebze ve meyve ihraç edemeyeceğiz. Böyle gider şartlar değişmezse, tarım ve turizm işletmelerindeki veriler kötü bir yaz dönemini ve 2017 yılını işaret ediyor.

Avrupa ülkelerinin ülkemize karşı olumsuz tavrı nedeniyle yabancı turist sayısında ciddi düşüş yaşanıyor.  Bu şartlarda umudumuz yerli turistin tatile çıkacağı 2 aylık dönemin iyi geçmesine kaldı.

Yabancı turistler bölgemize bizim dışımızdaki nedenlerden gelmiyor.  Küçük işletmeler olarak yaşayıp işletmelerimizi geleceğe taşıyabilmemiz için devletimizin desteğine, çeşitli uygulamalarına ihtiyacımız var. Yaşanan sorunlar nedeniyle yabancı seyahat acenteleri uçakları sınırlandırdı hatta Avrupa’nın bazı önemli şehirlerden Dalaman Havaalanına direk uçuşları kaldırdı. Devlet desteğiyle Avrupa’nın önemli şehirlerden Dalaman Havaalanına direk seferler konmalı” dedi.

Bölgemizin Antalya gibi merkezlerle rekabet edebilmesi için İstanbul, Ankara’dan Dalaman Havaalanına direk uçuş sayısının artması, ulaşım fiyatlarının da ucuzlatılması gerektiğini belirten Özütok, “Bölgemizin doğal güzellikleri ülkemizin her tarafından beğeni görüyor ancak ulaşımın zorluğu, uçak sefer sayısının az ve fiyatların yüksek olması nedeniyle de tercih edilmiyor. Bölgemizin tek havayolu kapısı Dalaman Havaalanıdır. Koşullar gereği iç turizmde Antalya gibi merkezlerle rekabet ediyoruz.  İstanbul’dan Antalya’ya günde onlarca uçak seferi var ve Antalya’ya ulaşım fiyatları da Dalaman Havaalanına göre çok ucuz.  Bölgemizde İç turizmin canlanması için İstanbul ve Ankara’dan Dalaman Havaalanına olan uçak seferleri artırılmalı, önemli büyükşehirlerden de direk uçak seferi konmalı bunun yanında fiyatları da ucuzlamalı” diye konuştu.

Sorunların birlikte hareket ederek daha kolay çözüleceğini belirten Özütok, ” Yakınmak yerine hükümete taleplerimizi iletelim. Sesimizi güçlü çıkaralım. Sorunumuz çok, ancak birlikte olursak, sorunlarımızı ilgili kurumlara taşırsak çözebiliriz. Turizm örgütleri başta olmak üzere tüm işletmeciler olarak birlikte hareket etmeliyiz. Birlikte hareket edip sorunlarımıza çözüm bulamazsak her geçen yıl eriyerek yol olacağız. Bunun önüne geçmek için çaba sarf etmeliyiz. FTSO olarak inatla mücadele ettiğimiz için 25-30 senedir yapılamaz denen teleferik projesinin izinlerini aldık, Fethiye- Seydikemer Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasını sağladık. Bir araya gelmeden, mücadele etmeden sorunlarımızı çözemeyiz. FTSO olarak üyelerimizin ve tüm Fethiyeli esnaf ve işletmecilerin yanınızdayız. Gelin sorunlarımızı çözmek için birlikte çalışalım.” diye konuştu.

Açıklamasında Avrupa ve İngiliz pazarında ülkemize karşı yaşanan olumsuz yaklaşımın turizmi de olumsuz etkilediğini belirten Özütok, kendiliğinden gelişen Uzakdoğu pazarına açılmamız gerektiğini belirterek “3-4 yıldır kendiliğinden gelişen Uzakdoğu pazarı bölgemiz için ciddi bir pazar niteliğinde. Özellikle yamaç paraşütü yapmak için geliyorlar. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak yapılmasını sağladığımız 1200 pisti kış aylarında Uzakdoğulu turistleri ilçemize çekiyor. Çin, Kore gibi ülkelerin fuarlarına katılarak bölgemizin tanıtımını yapmalıyız. Uzakdoğulu turistler kış aylarında da bölgemize hareket getirirken 12 ay turizm için ciddi bir ayak oluşturabilir” dedi.

 

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …