Salı , Nisan 23 2024

Leto Tapınağı destek bekliyor

Seydikemer’in Kumluova Mahallesi’nde bulunan Letoon antik kentinde Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınak, yeniden ayağa kalkmak için sponsor desteği bekliyor.

Seydikemer’in Kumluova Mahallesi’nde MÖ yedinci yüzyılda kurulduğu tahmin edilen ve Likya’nın dini merkezi konumunda olan Letoon Antik kentinde Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Müze Müdürü Emel Özkan ile incelemelerde bulundu. Kaymakam Çalık, Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim üyesi ve Letoon Kazı Başkanı Doç. Dr. Sema Atik Korkmaz ve Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doktor Baki Demirtaş’tan antik kent ve kazı çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim üyesi ve Letoon Kazı Başkanı Doç Dr. Sema Atik Korkmaz, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Letoon’da ekibiyle birlikte 7 yıldır kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Anti kentte tanrıça Letoon adına yapılan Leto tapınağı hakkında bilgiler veren Korkmaz: “Dünyada Helenistik döneme tarihlenen orijinal blokların yüzde 80 üzerinde korunmuş tek tapınaktır. Alanda görülen tüm bloklar bu tapınağa aittir. Biz bunun inşa teknikleri üzerine çalışıyoruz. Leto tapınağı güneye bakar. Yunan tapınaklarında görülmeyen bir özelliktir. Sebebi de kutsal kaynağa yönlenmiş olmasıdır. İkiz çocukları Artemis ve Apollon adına yapılmış diğer tapınaklarla birlikte gökyüzü hareketleri dikkate alınarak güneye doğru planlanmış yapılardır. Diğer bir özelliği de bölgenin erken ahşap mimarisini içinde barındırıyor” diye konuştu.

Bu yılki kazı çalışmalarında 2 sütunun ögelerini tespit ettiklerini ve bu sütunları ayağa kaldırmak için finansal desteğe ihtiyaç duyduklarının altını çizen Korkmaz, “Sütun başlığı ile birlikte orijinal yüksekliğinde sponsorlar destek olursa, finansımız imkan verirse gelecek yıl sütunları yerine koymayı hedefliyoruz. İkinci etabında da muhteşem kapının blokları alanda. Kapıyı da yerine koyarak imitasyon bir yapıyla canlandırmak istiyoruz” dedi.

Bölgenin sahip olduğu tarih ve turizm değerleri açısından çok önemli bir coğrafyada olduğunu vurgulayan Kaymakam Ekrem Çalık, bölgenin insanlık tarihine ışık tutacak önemli kalıntılara sahip olduğuna işaret etti. Çalık; “Işıklar ülkesi dediğimiz Likya uygarlığının merkezi konumunda olan bir yer. Bununla beraber Fethiye ve Seydikemer’de 5 tane antik kent var. Bunlar tarihe ışık tutan mekanlar olmakla birlikte aynı zamanda turizm açısından zenginliğimizi ifade eden unsurlardan birisinin ortaya çıkarılıp hızlandırılması gerekiyor” diye konuştu.

 

About egegazetesi

Check Also

Karaca’dan ADD Kermesine Ziyaret

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından eğitim-öğretime katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen …