Cuma , Mart 29 2024

Kısıtlamalar Kalktı, İhracat Artacak

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Rusya’nın Türkiye’den nar, patlıcan, kabak, biber ve marul ithalatına yönelik kısıtlamayı kaldırma kararının çok güzel bir haber olduğunu söyleyerek, “Sadece bu ürünlerle kısıtlı kalmamalı. Bölgemizde en fazla yetişen domatesin de önünün açılmasını bekliyoruz. Rusya pazarının dışında alternatif pazarlara da girmeliyiz” dedi.

Rusya Federasyonu’ndan Türk yaş meyve sebze ihracatçılarına ve üreticilerine müjdeli haber geldi. Rusya Federasyonu Federal Bitki Karantina Servisinin (Roselkhoznadzor) 5 Mart 2018 tarihinden itibaren nar, patlıcan, biber, marul, balkabağı, sakız kabağı ve diğer kabakgillerin Türkiye’den ithalatına onay verdi.

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, kararı memnuniyetle karşıladıklarını kaydederek, domates ihracatı için de aynı sevindirici haberi beklediklerini kaydetti.

Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Yaş meyve sebze ürünlerimize yönelik kısıtlama kademeli olarak kaldırılmaya başlandı. Üreticiler olarak atılan son adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Bilindiği gibi tüm firmalarımız Rusya’ya domates ihraç edemiyor. Az sayıdaki firmanın domates ihracatına onay veriliyor. Domates ihracatındaki firma kısıtlamasına son verilmeli” dedi.

Rusya pazarına bağlı kalınmaması gerektiğini tekrar dile getiren Karayiğit, “Rusya’dan gelen bu sevindirici haber bizleri ve tüm çiftçilerimizi memnun etti. Kabak, patlıcan, nar, marul gibi ürünlerimiz bugün itibari ile Rusya’ya ihraç olmaya başladı.  Bu ürünlerin ihracat kapısının açılması çok güzel bir haber. Ama bunun özellikle bizim buradaki bölgemizin ağırlığı domates ve narenciye olduğu için narenciye ve domates üzerinde de tüm kapıların direk açılması ve Rusya pazarına girmesini beklemekteyiz. Bu da olursa tadından yenmez. Rusya pazarı bizim için çok önemli. Hem sevindirici, hem de Rusya pazarına bağlı kalmak da beni üzüyor. Çeşitli pazarlara yönelmemiz lazım. Yeni pazarlar bulmamız gerekiyor. Daha öncede size belirttiğim gibi Başbakanımızdan, Cumhurbaşkanımızdan ve hükümet yetkililerimizden ihracatçımıza ve üreticimize teşviklerin verilmesini beklemekteyiz. Bunlarda verilirse bizim ihracatçılarımız ve komisyoncularımızın alternatif pazarları olacağına  inanıyorum. Şimdilik bu Rusya’nın aşmış olduğu 5-6 kalemde şeyler bizim için sevindirici.  Domates ve narenciye ürünlerinde de bu pazarların direk açılmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

About egegazetesi

Check Also

Karaçulha Parkı ve Taziye Evi Açıldı

Fethiye’deki yeşil alanları çoğaltmaya, farklı mahallelere yeni parklar ve yeşil alanlar kazandırmaya devam eden Fethiye …