Cumartesi , Nisan 20 2024

Kayaköy yolu çalışmaları devam ediyor.

Kayaköy ve Karakeçililer halkı, tarihi Kayaköy’e giden yolun genişletilmesi için 506 kızılçamın kesilmesini eleştiren çevrecilere tepki gösterdi.

Kayaköy yolunda toplanan mahalle sakinleri ‘Yol istiyoruz’, ‘yolumuza engel olma’ diye seslendiler.

Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz Cesur, Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Derneği başkanı Okyay Tirli ve üyeleri, 2016 Aralık ayında kesilen ağaçların bulunduğu yola “Kesmek kolay olandı”, “Oksijeninizi sağlamak mıydı suçum”, “Ben size ne yaptım”, “Biz çok gençtik niye kıydınız bize”, “Ağaçtan değerli ne dikeceksiniz şimdi”, “Ben 25 yaşındaydım”  yazılı yapay ağaç dikerek tepki göstermişlerdi.

Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz Cesur, Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Derneği başkanı ve üyelerinin bu tepkisine, Kayaköy ve Karakeçililer Mahalle sakinlerinden cevap gecikmedi. Mahalle sakinleri bu yolun yapılması için yıllarca beklediklerini belirterek, artık kimsenin engel olmamasını istedi.

2009 yılından bu yana Kayaköy yolunun genişlemesi için müracaat ettiklerini ifade eden Kayaköy Muhtarı Metin Ekiz; “2009 yılından beri bu yolun genişlemesi için müracaatlar var. Bizde 2 yıl önce Kayaköy halkıyla mevcut olan yolun genişlemesi, tadilatı olması için Büyükşehir Belediyesi’ne talepte bulunduk. Büyükşehir Belediyesi, bu talebi ilgili birimlerden iznini alarak Kayaköy yolunda çalışmalara başladı. Şuan ihale aşamasında ve biz bu yolun bir an önce açılmasını istiyoruz” dedi.

Ağaçların kesilmesine tepki göstererek yapay ağaç diken kişilere de cevap veren Ekiz; “Bu yol kamu yolu. Elbette birkaç ağaç kesilecek yol genişleyecek. Biz kesilen ağaçların yerine ağaç dikmesini de biliriz. Dün ağaç kesildi diyen kişiler gelsin bana ben ağaç dikilecek yerleri göstereyim. Hangi birim olursa olsun ben mahalleme hizmet yapılmasını istiyorum, gerisi beni ilgilendirmez” ifadelerini kullandı.

18 yıldan beri muhtarlık yaptığını belirten Karakeçililer Muhtarı Ercan Gökçe; “Bu yolları Devletin aracını kullanmadan ben traktörlerle yaptırdım. 15 sene eli, kürekte kendim çalıştım. Belediye Başkanımız bir araç verip yollara çakıl taşı bile attırmadı. Şimdi bu yolun yapılmasına da engel olmasınlar. Bu yollarda çok kazalar oldu. Madem ağaçların kesilmesine çok üzülüyor başkanımız o zaman tünel açsın. Başkanımız seçimden önce oy istemek amacıyla geliyordu. Şimdi hiç gelmiyor. Köylünün ihtiyacını bir sorsa ya başkan olarak!” diye konuştu.

Ömer Kıryaman; “Köyümüzün yıllardan beri bozuk olan yollarının daha düzgün yapılması için yol istiyoruz. Yolsun hiçbir yer olmaz. Orman Müdürlüğü burada kesilen ağaçların yerine de ağaç diker. Burada bahsedildiği gibi çok çam zayiatı yok. Ancak yolum kenarındaki ağaçlar kesilmiştir. Bunun çevreyi bozacak bir durumu yok” dedi.

Mehmet Yağlı; “Bizler yıllardır patika yollardan Fethiye’ye gelip gidiyoruz. Yolumuzun genişleyip güzelleşmesini istiyoruz. Yıl çalışmaları sadece Kayaköy’de olmuyor, her yerde oluyor. Bu sadece Kayaköy’e mi yasak? Yolu genişletmek için yolun kenarındaki bazı ağaçlar kesildi. Bu kesilen ağaçların yerine yeni ağaçlar dikilir. Biz dikmesini de biliriz. Bu millet yol, su istiyor. Bizde insanız” diye konuştu.

Mehmet Nuri Yılmaz; “Burada 80 bin dönüm orman var. Biz bu ormanı koruyoruz. Yangın çıktığı zaman hepimiz koşarak gideriz. Burada 506 ağaç kesilmiş ama milyonlarca da ağaç var. Yollarımızın geniş olmasını istiyoruz. Arabalar gelip geçerken rahat geçsin. Bu yolda çok kaza oldu. Yol yapılmasın diyenler ne istiyorlar Kaya’dan?” diye konuştu.

Fikri Karagöz; “Kayaköy yolu hem burada yaşayan vatandaşlar hem de buraya gelen ziyaretçiler için yetersiz. Kışın burada belediye arabaları gelip geçerken zorlanıyor. Kayaköy’de bir havaalanı yok ama havaalanından fazla ziyaretçi alıyor” dedi.

CHP Fethiye İlçe Başkanı Ali Özgür Kullukçu da konuya ilişkin gazetecilere açıklama yaptı. Kayaköy yolundaki ağaç kesimlerinin Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiğinin altını çizen Kullukçu şunları söyledi:

“Kayaköy ve Karakeçililer Mahallemizde, Fethiye’yle bağlantı yolunun yaptırılması yönünde çok büyük bir talep söz konusu. Biz bu talebi sonuçsuz bırakamazdık. Bu noktada Muğla Büyükşehir Belediyemiz ormana zara vermeme adına Orman İşletme Müdürlüğü ile gerekli yazışmaları yaptı. Ve 5-6 metre genişliğindeki Kayaköy yolunun 3 metre daha genişletilmesi için bir proje sundu. Orman İşletme bu projeyi kabul edip kendi personeliyle yapılacak genişletme çalışmaları öncesinde ormanda ağaç kesimi gerçekleştirdi. Bu tamamıyla yetki sahibi olan Orman İşletme Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştiriliyor. Bu Muğla Büyükşehir Belediyemize ilişkin bir husus değil! Büyükşehir’inde vatandaşlardan gelen bu istediği geri çevirmesi gibi bir söz konusu olamaz. Bağlantı yolu bu yoldur ve bu noktada gereken her türlü çalışma hukuk çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Ağaca ve ormana karşı son derece duyarlı olma noktasında Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz Cesur’un da görüşlerini dinledim. Bu duyarlılığı tüm Fethiye olarak umarım başka mecrada da gerçekleştiririz. Yani hukuka ve kanuna aykırı bir şekilde yapılan tüm ağaç kesimlerin bizde karşısındayız.”

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …