Perşembe , Nisan 25 2024

ÇİFTÇİNİN UMUDU PUTİN’E KALDI…

ÇİFTÇİNİN UMUDU PUTİN’E KALDI…

Fethiye Ziraat Odası Başkanı  Kenan Karayiğit, Rusya’nın bazı sebze ve meyvelerde ambargoyu kaldırmasını değerlendirirken, “bölgemizde yetişen domates ve kabak gibi sebzelerde bir gelişme yok. Fethiye Antalya’dan sonra en fazla yaş sebze ihraç eden bir şehir. Umutlarımız yine suya düştü. Çiftçimizin durumu çok vahim” dedi.

Türkiye’de geçen sene düşürülen Rus savaş uçağının ardından Türkiye ve Rusya arasında yaşanan diplomatik kriz tarıma da yansımıştı. Tarımda yaşanan sıkıntı da en çok Fethiye ve Seydikemer ilçelerindeki domates üreticilerini sıkıntıya soktu. İki ülke arasında yaşanan problemlerin iyiye gitmesi sonrası Rusya bazı yaş sebze ve meyvelerde ambargoyu kaldırdı. Fakat bölgemizde en fazla yetişen domates ve kabak üzerindeki ambargonun kalkmaması sonrası Fethiye Ziraat Odası Başkanı  Kenan Karayiğit, hayal kırıklığına uğradıklarını ve Rusya lideri Putin’in bu sorunu aşacağını umduklarını söyledi. Karayiğit yaptığı açıklamada, “Bizim beklentimiz domates üzerine çiftçiler olarak cumhurbaşkanımızla Rusya devlet başkanı Putin’in umudumuza kalmıştı. Beklentimiz çok büyüktü. Çiftçimiz bu sene özellikle domates konusunda çok mağdur, geçen sene de uçak krizinden kalan bir mağduriyeti var çiftçimizin. Bu sene açılır diye çok umudumuz vardı, ama ne yazık ki açılmadığını duyduk. Açılanların brokoli vb sebzelerin vizesi kalktı. Domates ve üzümünde ambargo devam ediyor. Biz çiftçilerin beklemekten başka çaresi yok. Ama şuan ihracat olarak var, yok demek yanlış olur. Irak’a ihracatımız var. Ama kaliteli domateslerimizin Rusya’ya ihracatı iki üç yoldan geçiyor. Bunun başında Belarus gibi. İhracatçılarımızın Tırının geçmesi 8 bin dolar’ a patlıyor.8 bin dolar da çiftçimizin cebinden çıkıyor demektir.Türkiye’de ihracatta Bölgemizdeki Antalya ilinden sonra ilçe olarak biz Fethiye 2. Sıradaydık. 160-180 bin ton ihracatımız vardı. Geçen sene 2016’da uçak krizinden sonra bu rakamlar neredeyse 80-90 bine düştü. Dediğimiz gibi 60-70 bin çok ciddi bir açık. Şu an da dediğimiz kriz açılsaydı, biz bu açığı kapatırdık. 15 20 gün daha açılmazsa biz bu sene bu açığı kapatamayız. Daha da açık veririz diye düşünüyorum. Çiftçinin durumu açıklar olduğu sürece bu iyi değil. çiftçimizin geçen sene uçak krizinden sonra bankadan çektiği, bayiden kullandığı ilaç gübre ve kredilerle aktar dönder  yaptı.Geçen seneki hayal kırıklığımız bu yıla umut bağlatmıştı. Fakat ne yazık ki umduğumuz yine olmadı. Çiftçimizin durumu yine vahim. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …