Pazartesi , Aralık 9 2024

Karate Sayesinde Sigarayı Bıraktı

Türkiye Büyükler ve Veteranlar Karate Şampiyonasında Fethiye’ye ilk resmi madalyayı kazandıran Emrah Levent Şener: “Karateye başlarken benim çok ciddi eklem sıkıntılarım vardı. Neredeyse yürüyemiyordum. Ameliyatı düşünürken karateye başladım. Ben kendi kapasitemi zorlayarak, sınırlarımı zorlayarak normal sağlıklı yaşantıma devam ettim. Sigara alışkanlığım vardı karate sayesinde bıraktım ve dereceyle döndüm” dedi.

Türkiye Karate Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Büyükler ve Veteranlar Karate Şampiyonasında Fethiyeli sporcu Emrah Levent Şener, 41-45 yaş veteranlar kategorisinde Türkiye 3.sü olarak bu kategoride Fethiye’ye ilk resmi madalyayı kazandırdı.

Bolu’da 18-22 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Türkiye Büyükler ve Veteranlar Karate Şampiyonasında Muğla ve Fethiye’ye bu kategoride ilk resmi madalyayı kazandırarak Fethiye’nin gururu olan Emrah Levent Şener, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Fethiye Habeş Gençlik ve Spor Kulübü Sporcusu Emrah Levent Şener, geç yaşta karateye başlamasına rağmen büyük bir başarıya imza attı. Türkiye’nin en iyi karatecilerinin bir araya geldiği Türkiye Büyükler ve Veteranlar Karate Şampiyonası’nda yaklaşık 150 sporcunun arasından sıyrılarak Türkiye 3’üncüsü olan Şener, bu başarısını antrenörü ve hocası Ömer Habeş’e borçlu olduğunu söyledi. Asıl mesleği ticaret olan ve daha 4 yıl önce karate yapmaya başlayan Şener, başarısının sırrını ‘inanmakla’ alakalı olduğunu ifade etti. İşte Fethiye’ye Türkiye Büyükler ve Veteranlar Karate Şampiyonasında ilk resmi madalyayı kazandıran Emrah Levent Şeneler ile yaptığımız röportajımız:

DERECE YAPMIŞ MİLLİ SPORCULAR ARASINDAN SIYRILIP DERECE YAPTI

Emrah Levent Şener kimdir?

Emrah Levent Şener; “Ticaretle uğraşıyorum. Habeş Gençlik ve Spor Kulübü sporcusuyum. Yaklaşık 4 yıldır karate yapıyorum. Bu branşta geç yaşta başladım ve geç yaşta başlamama rağmen başarı elde edilebileceğini göstermiş oldum. 19-22 Ocak tarihlerinde Bolu’da yapılan Türkiye Karate Şampiyonasında ki Türkiye’nin en prestijli federasyonun resmi turnuvasıdır. Orada kendi kategorimde 41-45 yaş grubunda Türkiye 3’üncüsü oldum. Böylece bu kategoride Muğla ve Fethiye’ye ilk madalya gelmiş oldu. Gençlere de örnek olmuş olduk.

Geçmiş yıllarda değişik uzak doğu sporları aikidoyla uğraştım ama bu profesyonel anlamda değildi. Bununla ilgili iyi bir yol gösterici gerekiyor. Hocamız dünya şampiyonu, Avrupa şampiyonu bir sporcu. Onun önderliğinde çalıştım. Hedef göstermeden olmuyor. Öncelikle hedef göstermesi gerekiyor. Yoksa kendi başınıza çıkıp yapılabilecek bir iş değil. Bu tip turnuvalara ömrünü vermiş insanlar katılır. Turnuvada çok tecrübeli kişiler vardı. Milli sporcular, dereceye girmiş sporcular var. Onların arasından sıyrılıp derece yapmak büyük bir başarı gerektiriyor.”

Geçmiş yıllarda aikidoda yaptığınızı söylediniz. Aikidoda dereceniz var mı?

Şener; “Aikidonun şampiyonası yok. Fethiye’de birçok kez aikidodan şampiyon çıkarttık diye haberler yapıldı. Ben bu konuda birçok yerde tepkimi dile getirdim. Ama aikidonun müsabakası yok. Müsabakası olmayan bir branşta insanlar nasıl derece elde edebilirler. Ama karate öyle değil. Karate müsabakası olan bir branş.”

“KARATEYİ ÖĞRETEN, BANA SPORCULUĞU ÖĞRETEN ÖMER HABEŞ’TİR”

Karateye nasıl ilgi duydunuz?

Şener; “Karateye olan ilgi hep vardı. Ama başlangıç olarak Dünya Avrupa Şampiyonu bir hocanın Fethiye’ye gelmesi vesilesiyle tekrar başladım. Hocam Ömer Habeş’tir. Bana yol gösteren, karateyi öğreten, bana sporculuğu öğreten O’dur. Onun vasıtasıyla hedef koydum ve bu hedefe bir adım yaklaşmış oldum. Bundan sonra inşallah daha iyi dereceler gelecek.”

“ÖNCÜ OLMAK GÜZEL BİR DUYGU”

Ne hissediyorsunuz?

Şener; “Bir öncü olmak güzel bir duygu. Arkadan gelecek olan bir sürü genç arkadaşımız var. Birisinin onlara yol göstermesi gerekiyor. Bende burada kendi misyonumda onlara yol gösterdiğimi düşünüyorum.”

“KARATEDE HATA YAPAMAYANA KADAR TEKRARLAMAK GEREKİR”

Karatede çalışma temposu nasıl?

Şener; “Karatede hata yapamayana kadar tekrarlamak gerekir. Bunun bir sayısı yok. Bir teknik çalışıyorsan o tekniği hata yapamayana kadar devam ettirmek zorundasın. Yüz defa, bin defa, 10 bin defa olabilir. Bunun bir zamanı yok. Ben haftanın 6 günü antrenman yapıyorum. Günde 1 buçuk 2 saat civarında. 1 günde aile günüm. Onu da çocuklarıma ayırıyorum.”

“HERKES KAPASİTESİ ÖLÇÜSÜNDE YAPAR”

Geç yaşta karateye başlamış olmanın zorluklarını yaşadınız mı?

Şener; “Fiziksel olarak bir takım zorluklar oluyor. Özellikle esneklikle alakalı çünkü belli bir yaştan sonra kas esnemesi daha geç oluyor. Ama doğru çalışma şekliyle bunun da üstesinden geliniyor. Herkes kapasitesi ölçüsünde yapar. Kimse 60 yaşındaki bir insanın bacaklarını 180 derece açmasını bekleyemez hiç başlamadıysa. Ama onunda kendine göre yapabileceği hareketler vardır. Ve bunlar doğru bir şekilde uygulanırsa doğru sonucu zaten verecektir.”

“DOĞRU İNSANLA DOĞRU YERE GİDERSİNİZ, YANLIŞ YOL GÖSTERENLE YANLIŞ YERE GİDERSİNİZ”

Çevrenizden aldığınız tepkiler nasıl?

Şener; “İnsanlar öncelikle şaşırıyorlar. Çünkü beklemiyorlar. Genelde şampiyonlara baktığınız zaman derece getiren sporcuların hepsi büyük şehirlerden çıkıyor ve büyükşehirlerin bu tip ferdi sporlara çok büyük destekleri var. Biz burada her şeyi kendi çabamızla, kendi bünyemizle yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla böyle bir başarının gelmesi onları şaşırtıyor. Yerel yönetimler veya bunun önde gelenleri destek olsalar buradan çok iyi sporcular çıkacağına ben eminim. Çünkü baştaki hoca doğru hoca. Doğru insanla doğru yere gidersiniz, yanlış yol gösterenle yanlış yere gidersiniz ya da bir yere kadar gidersiniz ve orada kalırsınız.

Ailem de bana bu konuda çok büyük destek oluyor. Onların zamanından çalıp ben buraya zaman ayırıyorum. Onlarda buna saygı duyuyorlar. Benim 6 ve 7 yaşında2 tane çocuğum var. Onlarda karateye başladılar. Bir yerde onlara da bir hedef gösterip iyi bir yerlere gelmelerini istiyorum. Karate olimpik bir spor. Olimpik sporlarda derece elde ettiğiniz zaman milli sporcularda ödül yönetmeliklerinde çok güzel ödüller, devletin verdiği destekler çıkıyor. Bunlardan herkesin faydalanabilmesi lazım. Bunun için derece gerekiyor.”

“SİGARA ALIŞKANLIĞIM VARDI KARATE SAYESİNDE BIRAKTIM”

Karateyi tavsiye eder misiniz?

Şener; “Tabi ki. Ben karateye başlarken benim çok ciddi eklem sıkıntılarım vardı. Menüsküs yırtığım vardı, çapraz bağlarım da sıkıntılarım vardı. Neredeyse yürüyemiyordum. Ameliyatı düşünürken karateye başladım ve dedim ya herkes kapasitesi ölçüsünde bu işi yapar. Ben kendi kapasitemi zorlayarak, sınırlarımı zorlayarak normal sağlıklı yaşantıma devam ettim. Sigara alışkanlığım vardı karate sayesinde bıraktım. Ve dereceyle döndüm. Bu inanmakla alakalı bir şey. Önce kendinize, sonra hocanıza inanın ondan sonrası zaten geliyor. Karatede hem kondisyon sağlıyorsunuz, hem kilo veriyorsunuz. Bu işin içinde saldırı yok yani savunma amaçlı yapılıyor ama işin müsabakası tabiki oluyor. Dolayısıyla fiziksel olarak her kese tavsiye ederim.”

Sporcu hayatında nelere dikkat etmeli?

Şener; “Bir kere kötü alışkanlıklardan vaz geçmeli. Kötü alışkanlıklar sadece kullanılan içki, sigara değil aynı zamanda etrafınızdaki insanlarda kötü alışkanlık olabilir. Onlarda sizi kötü etkiler. Onlardan uzaklaşmak gerekiyor. Karatenin içinde bir felsefe da olduğu için doğru yolda sizi yönlendiren bir savunma sanatı olduğu için her şekilde size faydası var. Sadece sizin beslenmeniz değil, her anlamda vücudunuzun ihtiyacı olan şeyi bir anlamda veriyor.”

Türkiye üçüncüsü oldunuz. Bu milli sporcu olmak için yeterli mi?

Şener; “Bu yıla kadar veteranlar kategorisinde milli takım kurulmamıştı. Şuanda Federasyon bazında bir takım çalışmalar yapıyor. Avrupa’da veteranlar milli takımları var. Ama biz ülke bazında veteranlar kategorisinde şuana kadar katılım göstermedik. Federasyon bu kategoriyle katılma kararı alırsa dereceye girdiğimiz için çağırmak zorundalar.”

Karate size sportif yeteneklerin yanı sıra neler kazandırdı?

Şener; “Sakin olmayı öğreniyorsunuz. Olaylara daha geniş bakış açısıyla bakıyorsunuz. Maçta da müsabakada da gelecek her türlü etkene karşı kendinizi hazırlamak zorundasınız. Hayatın içinde de aslında sürekli bir mücadele içerisindesiniz. Bunu da bir maç gözüyle görürseniz her yerden her şey gelebilir bunun için hazırlıklı olup sakin olmak lazım. Sakin olacaksınız ki sorunlara her şekilde değişik açılarda bakın ve kolay çözüme ulaştırın.”

“FERDİ SPORLARA MAALESEF DESTEK BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

Son olarak söylemek istediğiniz?

Şener; “Ferdi sporlara maalesef destek bulmakta zorlanıyoruz. Yerel yönetimlerden olsun, şehrimizin, ilçemizin önde gelenlerinden olsun destek görülürse hem çocuklarda hem de büyüklerde daha fazla derece ve şampiyonluklar gelecektir. Emeklerinden dolayı Hocam Sayın Ömer Habeş’e çok teşekkür ederim.”

About egegazetesi

Check Also

Girişimcilik Programı Fethiye’de

Fethiye’nin yenilikçi girişimcilik ekosistemine öncülük edecek Lidea Girişimcilik Programı Fethiye Hipokampüs’de düzenlenen etkileyici bir lansmanla …