Cuma , Nisan 19 2024

“Kaçak Yapılara Yıkım Gözüktü”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının denetimlerinde Muğla’daki imar barışına aykırı yapılar tespit edildi. Bu kaçak yapılan yıkımın yapılabilmesi için adımlar atılmaya başlandı. Kaçak olarak tespit edilen bina, işletmelerin, otellerin, villaların elektriğin kesilmesi için Aydem’e, sularının kesilmesi içinde  Muski genel merkezine ve şubelerine yazılarının yazıldığını öğrendik. İlk etapta 130 kaçak yapının suyunun kesildiğini bilgisine ulaşıldı.  

YAKLAŞIK 1700 KAÇAK YAPI

Bodrum, Marmaris, Milas, Ortaca, Dalaman  ve Fethiye başta olmak üzere tüm ilçelerde belirlenen yaklaşık 1584 ve 1700 arasındaki kaçak yapının belirli aralıklarla yıkımına geçilmek üzere ciddi adımlar atılmaya başlandığı öğrenildi. Fethiye mücavir alanları içerisinde YAPI KAYIT BELGESİ İptal edilen 130 kaçak yapının elektrik ve sularının kesildiği bilgisine ulaşıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilçelerdeki şubeleri tarafından çalışmaların sürdürüldüğü, tespiti yapılmış kaçak yapıların yapı kayıt belgeleri bakanlıkça iptal edilmiş su ve elektriklerin kesilmesi içinde AYDEM ve MUSKİ’ye yazılarının gönderiliyor olduğu yıl sonu olmadan tüm kesim işlerinin tamamlanacağı ve ardından da yıkım için gerekli çalışmaların başlanacağı bilgisine ulaşıldı.

KAÇAK YAPILARIN ELEKTRİK VE SUYU KESİLİYOR

Yetkililerden edinilen bilgilere göre; Bu kapsamda Bodrum, Marmaris, Milas, Ortaca, Fethiye ve Dalaman ilçesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Belediye Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, kaçak binaların tespit çalışmalarının bittiği. Bu tespitlerin akabinde yıkım yapılması için daha önce tebliği edilen veya edilmeyen kaçak yapıların bulunduğu bölgelerdeki Aydem ve Muski birimlerine resmi yazı ile yazılarının yazıldığı elektriklerinin ve sularının kesilme işlemine başladığı öğrenildi.

Şuana kadar Fethiye mücavir alanı içesinde bakanlıkça yapı kayıt belgelerin iptal edilmesinden sonra Muski’ye ve Aydem’e  Fethiye Merkezde 12, Fethiye belde ve köylerinde 43, Faralya bölgesinde 40, Karaağaç 3, Kızılbel 3, Ölüdeniz 16, Kaya 13 ve  Keçiler 3,olmak üzere elektrik ve su kesim işlemlerinin yapıldığı bilgisine ulaşıldı.

EN ÇOK KAÇAK YAPI VİLLARDAN OLUŞUYOR

Fethiye Mücavir alanları içesinde en çok kaçak yapılaşmanın ilk başta Kaya köyü ve mahallerinde tespit edilirken, şimdi de Faralya ve çevresindeki yerleşim yerlerinde olduğu vurgulanıyor. Buradaki yapılan yapıların çok lüks villalardan  oluştuğu, bu yapılarında günü birlik kiraya verilen işlemelerden olduğu, gecelik 1000 ila 5 bin tl arasında kira verilen işletmelerin başını çektiği vurgulanıyor. Kesilen ceza kazandıklarının yanında hafif kaldığı için kaçak yapı yapmaya devam edildiği gözleniyor. Bu kişiler maddi manevi eşraflı olduğu içinde hukuki boyuttun da işletilemediği konuşuluyor. Bazı kişilerinde ahşap yapı gibi gösterdiği ama normalde olduğu kayıtlara geçmediği söyleniyor. Zengin zenginleşmeye devam ediyor, garibanın evleri yıkılıyor. Önce bu adaletsizliğin giderilmesi gerektiği belirtiliyor.

Bazı işletmelerin veya kaçak yapı sahiplerinin ise pandemiden olayı kesilen su ve elektriklerini geçici süreliğine izin aldıkları ve kullanmaya devam ettikleri bilgisine de ulaşıldı.

Bölgedeki bazı yapıların kaçak olduğu, CİMER’E, JANDARMAYA, POLİS’E ZABIT’A ekiplerine şikayet yolu ile ulaştığı, en çokta şikayetlerin bire bir yapılmasından dolayı tespitlerin yapıldığı öğrenildi.  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü incelenmek üzere yaptığı çalışma sonrasında ilgili birimlere Yapı Kayıt Belgelerinin iptal edildiği bilgisini ulaştırmasıyla işleyişin başladığı öğrenildi. Haber MESUT BÖLÜK

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …