Cumartesi , Nisan 20 2024

Hemşehrilerimizi Kayaköy’de Andık!

Yunanistan’ın başkenti Atina yakınlarındaki yangında Fethiye’den mübadele dönemi giden ve Yunanistan’da Nea Makri şehrini kuran vatandaşlarda büyük zarar görmüştü. Kayaköy’de Fethiye Belediyesi ve birçok Kayaköylü vatandaş Nea Makri’de hayatını kaybeden vatandaşlar için anma töreni düzenledi.

Anma programı, terkedilmiş tarihi evlerin hemen ön kısmında yapıldı. Sinevizyonda mübadele dönemini de anlatan kısa film izlenirken, duygusal anlar yaşandı. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Müzik Bölümleri, Müzik Teorileri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Müzikolog Doç. Dr. Cenk Güray ve öğrencisi Alişan Budak’ın Fethiye ve yöresi ezgilerinden müzik resitali sundu.

Mübadele göçmeni Fatih Faralyalı ve Kayaköy Muhtarı Metin Ekiz yaptıkları konuşmada, Yunanistan’daki yangında hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet dilediler. Mübadele göçmeni Faralyalı da, Yunanca, ‘acınızı paylaşıyoruz’ ifadelerini kullandı.

BAŞKAN SAATCI, “MÜBADELEDE HEP GÖZYAŞI GÖRÜYORUZ”

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise, “Kayaköy’de şu an bizim gibi bu akşam serinliğini görmüş, bu havayı teneffüs etmiş ancak mübadele denen hüzün dolu mecburi göçten sonra başka topraklara gitmiş ve o topraklarda büyük bir yangın felaketinden dolayı bazılarının canı, bazılarının malı yok olmuş insanlarımızın acısını paylaşmak için buradayız. Sorumluluk duygusu ile insanlık göreviyle buraya gelen herkese şükranlarımı sunuyorum.

Rahmetli Kunduracı Hasan Günter, ‘Giritli Hasan Efendi’ diye bilinen amcam derdi ki bana; ‘Torun; Sakızın suyu, Midillinin havası, Rodos’un manzarası. Bu üçü bir yerdeyse neylersin cenneti’ İçinde sürekli bir özlem olurdu. Mübadele toprakları zaten hep hüzün ve gözyaşını görüyoruz” dedi.

BAŞKAN SAATCI, “HEMŞEHRİLERİMİZE SEMBOLİK BİR RAKAM DESTEK GÖNDERDİK”

Başkan Saatcı, Yunanistan’ın Anadolu’yu işgal etme isteğini de hatırlatarak, ‘unutmayacağız’ dedi. Kayaköy’de toplanma sebeplerinin insani değerler ve aynı topraklarda yaşayan insanların acısını paylaşmak olduğunu ifade eden Başkan Saatcı, “Biz Balkan göçünde 5 milyon insanımızı göçte bırakmışız. Ama İngiliz emperyalizminin kışkırtmasıyla, ama başka amaçlarla 450 sene kardeş gibi yaşadığımız insanların Anadolu’muzu işgal etme isteklerini tabi ki unutmayacağız.  Ama bizim burada toplanmamızın sebebi, insani değerler ve aynı toprakları sahiplendiğimiz kardeşlerimizin acısını paylaşmaktır. Kendi aramızda arkadaşlarım ile belli bir para toplayarak, Fethiye’den giden hemşehrilerimizin yaşadığı şehrin belediyesine belli bir miktarda para gönderdik. Bu bir sembolik sahiplenme… İnsanların, doğadaki ağaçların, hayvanların yandığı, bizim de içimizin yandığı bir yangın oldu” diye konuştu.

“SINIRLAR AYRI OLABİLİR, AYNI KÜLTÜRDEN BESLENEN İNSANLARIZ”

‘Türk insanının gıdası hüzündür’ diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Saatcı, “1071’den itibaren hep böyle olmuş bu topraklarda… Yunanistan’da da hüzün içerisinde olan kardeşlerimiz için bir araya geldik. Sınırları ayırabilirsiniz, halkları ayırabilirsiniz ama kültürü yok edemezsiniz. Sınırlar ya da devletler ayrı olsa da, aynı kültürden beslenen insanlar olduğumuz için birbirimizi çok iyi anlıyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Saatcı ve tüm katılımcılar yangında vefat edenler için karanfil bıraktı. Flüt Eğitmeni Berrin Akdeniz’in Flüt dinletisiyle anma töreni son bulundu.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …