Cumartesi , Nisan 20 2024

Hamdi Özbay’ın Heykelinin Açılışı Gerçekleştirildi

Fethiye’de, türkülerin babası Türk Halk Müziği Bağlama Sanatçısı merhum Hamdi Özbay’ın ölümünün birinci yıl dönümünde anıldı. Anma töreninde Fethiye Belediyesince yaptırılan Hamdi Özbay’ın heykelinin açılışı gerçekleştirildi.

Fethiye’nin yetiştirdiği ve İstanbul Radyosu Türk Halk Müziği Bağlama Sanatçısı merhum Hamdi Özbay’ın ölümünün birinci yıl dönümünde, Fethiye Güzel Sanatlar Kültür Derneğinin, Fethiye Belediyesi Sosyal İşler müdürlüğü ile birlikte anma programı gerçekleşti. Anma töreninde Fethiye Belediye Kültür Merkezi önünde Fethiye Belediyesince yaptırılan Hamdi Özbay’ın heykelinin açılışı gerçekleştirildi.

Hamdi Özbay’ı yetiştirdiği ve törenin önemli sanatçılarından Güzel Sanatlar Kültür Derneği Türk Halk Müziği korosu şefi Ali Tunç; “Hamdi Özbay’ı anlatmaya gerek yok… Memelketini seven işini en iyi yapan insanlardır. İşini en iyi yapan insanlarda bu şekilde onurlandırılır. Hamdi Özbay, Ege yöresine, Teke yöresine hizmet ettiği kadar tüm Türkiye’ye Türk Halk Müziği anlamında birçok eserler kazandırmış, çok kıymetli üstatlardan Türküler derleyip TRT’ye ve bizlere kazandırmıştır. Emekli olup Fethiye’ye geldikten sonra bizlere .ok büyük bir şans olan Hamdi Özbay, Fethiye Güzel Sanatlar Kültür Derneğine geçtikten sonra Adem Kazan, Ali Tunç, Osman Uysal, Fatih Yağlı olmak üzere ve birçok gence ışık olmuş önünü açmış çok kıymetli bir üstattı” ifadelerini kullandı.

Fethiye Güzel Sanatlar Kültür Derneği Başkanı Hasan Kalkan,“Türk halk kültürüne çok büyük katkılar koymuş sanatçımız merhum Hamdi Özbay’ın ölümsüzleştirildiğine şahit olmaktayız. Ülkemiz ve Beşkazamız yöneticileriyle birlikte onun çalışmalarını saygı ve takdirle yad etmekteyiz. Bin yıllardan beri uygar toplumlar sanatçılarını, insanlığın gelişimine katkı sağlayan bilim insanlarını, önemli siyasi insanlarını ölümsüzleştirmek için onların heykellerini yapmakla kalmamışlar aynı zamanda yaşamları sürerken yazılı eserler bırakarak da ölümsüzleştirmişlerdir. Sayın Belediye Başkanımız Behçet Saatcı, Beşkazamızın yetiştirmiş olduğu sanatçılarımızdan Ramazan Güngör ve Hamdi Özbay’ın heykellerini aynı alanda sanat sever halkımızın huzurlarına sunarak bizleri ziyadesiyle sevindirmiştir” diye konuştu.

Anma töreninde konuşmasına Afrin Operasyonuna değinerek başlayan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, “Afrin operasyonunda 4 tane şehidimiz oldu. İnşallah son olsun. Ancak dışarıda şehit sayısı çoğalacak. Öyle gözüküyor. Ama bu topraklarda yaşayan insanların bedeli bu. Böyle bir coğrafya üzerinde oturuyorsanız enerji kaynaklarının önünde bir köprüyseniz şehit de oluyor kayıp da oluyor…” dedi.

Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Hamdi Özbay ile ilk İstanbul’da öğrencilik yıllarında tanıştıklarını anlatarak, “Bize bıraktığı ilk itibar çok ciddi. Hamdi abi, biraz da çekindiğimiz bir insandı. Allah ondan sonra tekrar Fethiye’de buluşturdu. Bizim gerçekten çok saygı duyduğumuz bir ağabeyimizdi. Vefa duygusunun tezahürü olarak buradayız. İnsanları her canlı ölümü tadacaktır gerçeğinden uzaklaştıran bedensel ve ruhsal ölüm gerçekleşse bile kafalarda ve beyinlerde devam etmesi hatırlanarak ve heykelinin dikilerek oluyor. Hamdi Ağabey’i anmaya devam edeceğiz. Vefalı bir şehir olan Fethiye’ye bu yakışır” diye konuştu.

Başkan Saatcı, Fethiye’nin ismini aldığı Şehit Fethi Bey’in heykelinin de yeni yapılan rekralasyon alanına dikileceğini ifade ederek; “Şehit Fethiye Bey’in ölüm şahadet yıl dönümü olan 27 Şubat’ta hep beraber orada onu anacağız” dedi.

Türk Hava Kuvvetlerinden gelen bir haberi de Fethiyelilerle paylaşan Saatcı; “Afirn operasyonu en kısa sürede başarılı bir şekilde biter, hainler hak ettiği cezayı alırsa Türk Hava Kuvvetleri’nin Solo gösteri ekibi o gün şehrimizde olacak” dedi.

Konuşmaların ardından Fethiye Belediyesince heykeltıraş Onur Fırat Fen’e yaptırılan Hamdi Özbay ve Ramazan Güngör’ün heykel açılış kurdelesini Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye Güzel Sanatlar Kültür Derneği Başkanı Hasan Kalkan, Hamdi Özbay’ın eşi Işık Özbay yaptı.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …