Cuma , Mart 29 2024

Fethiye Ziraat Odası’nın Cins Tahsisi Yok

Fethiye Ziraat Odasının Cins Tahsisi Yok, Kiraya Verdiği Yerinde Ruhsatı Yok

Fethiye Ziraat Odası yapıldığı günden bu güne odanın cins tahsisi yapılmamış ( Kat Mülkiyetini) almamışlar. Tapu sorgulaması yapıldığında ise niteliği Arsa olarak çıkıyor. Patlagıca gidildiği zaman 3 katlı binayı yerinde görüyoruz. Ama resmiyette bina görünmüyor. Boş arsa olarak geçiyor. Yan tarafındaki parseli sorguladığımızda ise nitelik Üç katlı kargir bina ve arsası yazıyor. Buna rağmen Fethiye Ziraat Odası yetkilileri burayı yasal hale getirmek ile uğraşmak yerine birde mevcut plana aykırı tadil ve tadilat yaparak zemin katı market zincirine kiraya veriyor.

Bu market ile sözleşme yapılıyor, 10 Ocak’ta açılışını yapan market resmi olarak çalışmaya başlıyor. Odanın yapılmasına katkı sağlayan üyeler üvey evlat muamelesi karşı karşıya girişlerini bile yangın merdiveninden yapmak zorunda kalıyorlar. “Odanın İşlemeye verdiği yerin ruhsatı yok” Fethiye Merkezde faaliyet gösterirken Patlangıç Halaç mevkiinde Fethiye Emniyet Müdürlüğü yanındaki yerine inşaata başlayan ve bittikten sonra taşınan odanın halen Tapu sorgulamasında 3 katlı bina görünmüyor. Sorgulamada taşınmazın kimlik nosu 10065330,ada 2505, parsel 2 olarak çıkıyor. 500 m2 tapu alanı olan yerde kocam 3 katlı bina görülmesine rağmen nitelik “arsa” olarak çıkıyor. Yine yan komşusu olan taşınmasa baktığımızda Patlangıç Halaç mevkii 2505 ada,3 parsel de bulunan 598m2 arsa da ise Üç katlı Kargir bina ve arsası olarak gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığı tapu kayıtlarına işlendiği görülmektedir. Ama tapuda görünmeyen 3 katlı bina ile alt kattaki işyerleri nasıl olurda kiraya veriliyor?. Bu durumdan dolayı kiraya verilen zemin kat ve 1. Kat için işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alması mümkün olmadığını yetkilerden aldığımız bilgiler doğrultusunda söylüyoruz… Yeni kiraya verilen alanlar için yasalara uygun hale getirilmeden ruhsat alma durumları da yok olduğu vurgulanıyor . Buraların gazete ilanı ile kiraya verileceğini bilen yönetim kurulu buraların kiraya verilmesinden sonra nasıl ruhsat alınacağı hiç düşünmedi mi?…. Birde Ziraat Odasının tüzüğünde işletmecilik yapabilir maddesi varmıdır?. Konu hakkında Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit’e telefonla ile ulaştım, Odanın tapu sorgulamasında arsa geçtiğini sordum, Karayiğit , “Zamanı geldiğinde o da olur.Odanın giderleri çok fazla,daha önce 5 binin üstünde üyemiz vardı.Seydikemer’e oda açılınca 900 küsurlara düştü. Onun için elde edilecek kira geliri ile en azından giderlerin bir kısmı karşılaşır şeklinde konuştu. İskanın kat mülkiyetine geçişe etkisi nedir? Kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi harç ve vergiye tabi değildir. Ancak, taşınmazın niteliğinin kagir bina olarak tapu kütüğüne geçeceğinden tashih için tapu harcı ödenir. Ayrıca bir döner sermaye bedeli tahsil edilecektir. Bina veya yapının proje ve eklerine uygun yapılmadığı zaman, iskan ruhsatı alamaz, iskan ruhsatı olmayan yerde kat mülkiyetine dönüştürülemez.

Haber ve Fotoğraf Mesut BÖLÜK

About egegazetesi

Check Also

Karaçulha Parkı ve Taziye Evi Açıldı

Fethiye’deki yeşil alanları çoğaltmaya, farklı mahallelere yeni parklar ve yeşil alanlar kazandırmaya devam eden Fethiye …