Bölgemizde Adabelenliler olarak bilinen Aydın Ortaklar İlköğretmen Okulu mezunu çok sayıda öğretmen Kale Park’ta düzenlenen gecede bir araya geldiler. Fethiye’de yaşayan çok sayıdaki Ortaklar İlköğretmen Okulu mezunu öğretmenler, öğrencilik yıllarını bir kez daha anmanın mutluluğunu yaşadılar. Okullarında olduğu gibi yine sahneye çıktılar, şarkılar türküler söylediler, gecenin geç saatlerine kadar eğlendiler.
Çağdaş bir toplum, aydınlık bir gelecek için başarılı ama maddi olanakları yetersiz öğrencilere destek olmak adına Derneğin burs havuzuna katkıda bulundular.
Fethiye ve çevresinde birçoğumuzun öğretmeni de olan Ortaklar öğretmen okullarından mezun olanların yoğun olarak katıldığı yemek hakkında Ortaklar Öğretmen Okullular (Adabelenliler) Derneği Fethiye temsilcisi Abdullah Taşcıoğlu ile konuştuk.
Sayın Taşcıoğlu’na Adabelen sözcüğünü sorarak başladık.
Adabelen, Aydın İli Germencik İlçesine bağlı Ortaklar bucağına 2,2 km. uzaklıkta Ortaklar Köy Enstitüsünün kurulduğu tepenin bölgedeki adıdır, diye başlayan Sayın Taşcıoğlu, 1944 yılı Ağustos ayından bu yana Ortaklar’da Köy Enstitülü, öğretmen okullu, öğretmen liseli tüm öğrenciler okullarına olan aidiyet duygularını en güzel çiçeklerin açtığı, zeytin, incir başta olmak üzere her çeşit meyve ağaçlarıyla donatılmış, pamuk tarlaları, sebze bahçeleri, spor alanları ile 74 yıllık hatıralarla dolu bu tepenin adıyla ifade ederler. Okullarını “Adabelen” kendilerini de “Adabelenli” olarak tanımladıklarını ifade etti.
1954 yılında İlköğretmen Okulu’na sonra Anadolu Öğretmen Lisesine daha sonrada Fen Lisesine dönüştürülen aydınlanma ışığının o hazin öyküsünü anlatan Taşçıoğlu, Siz kimsiniz? sorumuzu şöyle yanıtladı.
Biz; “sen”,”ben”, “o”, “siz” ve “onlarız” diyerek,
-Kendileri okuyamadıklarından bizi okutmak için yemeyip yediren, giymeyip giydiren ana-babaların çocuklarıyız.
-Üretirken eğitilen öğrencileriz,
-Sebze bahçesinde domates, biber, patlıcan yetiştireniz.
-Pamuk tarlalarından pamuk, oluşturduğumuz meyve bahçelerinden meyveler toplayanlarız.
-Zeytinliklerin, incir bahçelerinin, ağaçlandırma alanlarının birer parçalarıyız.
-Kümes hayvanlarımızın bulunduğu bölgenin nöbetçisiyiz.
-İdare binalarının önündeki yeşil alanlarında açan yediveren güllerini koruyan ve geliştireniz.
-İş bölümünü ve işbirliğini bileniz.
-19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda binlerce Aydınlı vatandaşımıza Aydın Şehir Stadyumu’nda yüzlerce kişinin nasıl birlikte hareket edebildiğini sergileyeniz.
– Görev ve sorumluluk almayı bilen, rekabetin ne olduğunu öğrenen, katılımcı demokrasiyi uygulayanlarız.
-Hep bir bayram havasında, kişisel hırsla değil, eğlenerek kardeşçe yarışarak, “İyi”nindüşmanı olan “daha iyi”yi yakalamaya çalışanlarız.
-Yemekhanelerinde kendi yemeğini yapan, gömleklerinin düğmesini diken, elbiselerini ütüleyen, ayakkabılarımızı boyayan kısacası kendine yeten insanlarız.
-Tiyatro izlemeden, birer tiyatro oyuncusu olarak sahneye çıkanlarız.
-Aylarca süren hazırlıklardan sonra düzenlediğimiz sınıf gecelerinde, saz çalıp halk türküleri söyleyenleriz.
-Şiirler okuyup halk oyunları oynayanlarız.
-Zamanı nasıl ve verimli kullanacaklarını bilenleriz.,
-Ezberleyen robotlar gibi değil, üretim için adeta kurulmuş saat olan, hangi işlerini neden, nasıl ve ne zaman yapacaklarını öğrenenleriz.,
-Sorgulayan, yorumlayan, eleştiren, değerlendiren ve düşündüren bir eğitim sürecinde olgunlaşanlarız.
Amacınız nedir? sorumuzu, doğduğumuz topraklara elimizden geldiğince bir katkı sunmayı, yediğimiz ekmeği, içtiğimizi suyu ve soluduğumuz havayı hak etmeyi bir borç ve görev biliyoruz diye yanıtlayan sayın Taşcıoğlu, Birlikte olurlarsa çok şeyler başarabileceklerini, daha fazlasını da yapabileceklerini, hayal denilen şeyleri gerçekleştirebileceklerini, hayatı ve ülkemizi yeniden örgütleyebileceklerini ve geleceği bambaşka biçimde yeniden kurabileceklerine inandığını ifade etti.
Sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Sayın Taşcıoğlu, ülke olarak yaşadığımız devasa sorunlarımız bulunduğunu belirtti. 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlere kadar ertelenmeye çalışılan bu devasa sorunların çözümünün, üretmeden tüketen bir toplumla değil, bir üretim ordusunun yaratılmasına bağlı olduğunun altını çizdi. Fethiyeli Adabelenliler olarak 19 ve 20 Nisan 2019 tarihinde 3’üncüsünü düzenleyecekleri Fethiye Belgesel Günleri örneğini vererek, vatandaşlarımızı 19 ve 20 Nisan 2019 tarihlerinde Fethiye Belediyesi Kültür Merkezine beklediklerini söyledi.