Cuma , Nisan 19 2024

Fethiye’de Nevruz Ateşi Yakıldı

Baharın müjdecisi ve Ergenekon’dan çıkış Nevruz, Fethiye’de coşkulu bir şekilde kutlandı. Kutlamalar çerçevesinde yakılan ateşin üzerinden atlayan vatandaşlar, örs üzerinde demir döverek Nevruz Bayramı’nı kutladı.

Fethiye Belediyesi öncülüğünde gerçekleşen Nevruz kutlamaları Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi önünde Belediye Mehteran Takımının gösterisi ile başladı. Daha sonra Baharın müjdecisi ve Ergenekon’dan çıkış Nevruz’un Türk tarihi açısından önemi anlatıldı. Kutlamalarda kadınlardan oluşan Kargı Halk Oyuncuları ekibi yöresel oyunları sergiledi. Halk oyunları gösterisinde Nevruz’u kutlamaya gelen vatandaşlar da zaman zaman yerlerinde oynadılar. Gösterilerin ardından Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ve vatandaşlar Beşkaza Meydanında yakılan ateşin üzerinden atladı. Daha sonra Başkan Saatcı, ellerine çekiç alan öğrencilerle demir döverek tarihi bir gelenek yaşatıldı.

Saatcı, “Nevruz bizim çocukluğumuzda kutlanmıyordu. 1980’li yıllardan sonra kutlamaya başladık. Burada önceden 21 Mart’ta başlayan Türk kurultayı da yaptık. Bir rivayete göre 3 bin yıllık geçmişi var. Bir rivayete göre 2 bin, bir rivayete göre de 15 bin yıl önce avcı toplumdan tarım toplumuna geçişi simgeliyor. Ama Türklerde, İranlılarda, Perslerde ve bütün Orta Asya Türklerinde kutlanan bir bayram. Baharın müjdecisi. Gece-gündüz eşitliği, yaza geçiş… Bu anlamda kutlanıyor olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum” dedi.

“Bizim çocukluğumuzdan beri hayalimiz; sınırlar olarak olmasa bile kültürel anlamda, gönül anlamında Türk birliğinin oluşturulması. Çünkü Türkler birlik olduğu zaman neler yapılabileceğini, adaletle dünyaya hükmedebileceğini, hakimiyetlerinde adaleti ön planda tuttuklarını her daim göstermişlerdir” diyen Başkan Saatcı, “Dünden bu yana Afrin ile ilgili çok olumlu gelişmelerde var. Bu anlamda devletimizin göstermiş olduğu kararlılığa, başta Sayın cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere saygılarımızı sunuyor ve teşekkür ediyoruz. Son zamanlarda Uluslar arası ilişkilerde Ankara’ya devlet aklının hakim olduğunu çok net görüyoruz. Siyasi parti aklının değil, devlet aklının hakim olduğunu görüyoruz. Bunu da ülkenin temel meselelerinde devlet akının hakim olmasından dolayı çok büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Devletimizin temel problemlerini de parti aklıyla değil de binlerce yıllık geleneği olan, tecrübesi olan devlet aklıyla hareket edilmesini ülkede huzuru ve bağı, ekonomik kalkınmayı, iç barışı, dışarıda da; tek vücut olduğumuz takdirde neler yapabileceğimizi göstereceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …