Perşembe , Nisan 25 2024

FETHİYE’DE 12 AY TURİZM İÇİN STRATEJİK PLAN ŞART

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği “Fethiye’de Turizmin 12 Aya Yayılması ve Alternatif Turizm Faaliyetleri” konulu panelde Fethiye’nin potansiyeli ve fırsatları irdelendi. Panelde turizmle ilgili en kısa sürede stratejik plan hazırlanması ve kurumlar arası işbirliği yapılması vurgulandı. Panelde konuşan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye’nin alternatif turizm konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek, “Geleceği de planlayarak, yönümüzü alternatif turizm faaliyetlerine çevirmeli; enerjimizi bu faaliyetlerin çeşitlendirilmesi için harcamalıyız. Bu konuda kamu ve özel sektörün işbirliği çok önemli.” dedi. 

Bölgenin turizm potansiyelinin değerlendirilerek, çeşitlendirilmesi ve turizm süresinin uzaması amacıyla Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın 23 Kasım 2018 Cuma günü düzenlediği “Fethiye’de Turizmin 12 Aya Yayılması ve Alternatif Turizm Faaliyetleri” konulu panel DSİ Sosyal Tesisleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Meclis Başkanı Hüseyin Koray Özcan, ve MUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Şahin, çok sayıda FTSO üyesi ve Fethiyeli katıldı. Fethiye’de alternatif turizm faaliyetleriyle turizmin 12 aya yayılması hedefinin her yönüyle ele alındığı ve panelistlerin zengin içerikli anlatımları ile verimli geçen panele Fethiyeliler yoğun ilgi gösterdi.

“Fethiye Farkını Ortaya Koymalı”

Panelin açılış konuşmasını yapan FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke, FTSO olarak temel amaçlarının bölgedeki faaliyet gösteren tüm sektörlerin gelişmesini sağlamak, ekonomik çeşitliliği arttırmak olduğunu söyledi. Büyükteke, “Hepimiz ayrı ayrı sektörlerde faaliyet göstersek de biliyoruz ki bölgemizin ana sektörü turizm ve turizmde yaşanan en küçük olumlu veya olumsuz hareketlilikten hepimiz etkileniyoruz. Meclis toplantılarında başta turizm sektörü olmak üzere, bölge ekonomimize ilişkin konuları, farklı sektörlerden gelen üyelerimizle değerlendirme fırsatı buluyoruz. Odamız meclisinde ele aldığımız, üzerinde konuştuğumuz konuların başında da turizm geliyor. Hepimizin üzerinde mutabık olduğu konu turizmde destinasyon olarak aktivite çeşitliliğine gitmemiz yönünde oluyor.” diye konuştu.

Yurt içinde ve yurt dışında yapılacak tanıtımların bölge ekonomisi için çok önemli olduğuna vurgu yapan Büyükteke, “Bu tanıtım faaliyetlerinde Fethiye’nin alternatif turizm faaliyetlerini ön plana çıkarmamız şüphesiz ki diğer destinasyonlardan Fethiye’yi farklı kılacaktır.” dedi.

“Fethiye Marka Destinasyon“

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı da açış konuşmasında Fethiye’nin gerek zengin tarih ve kültür mirası ve eşsiz doğası, gerekse de turizm tesisleri ile dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu kaydederek alternatif turizm etkinlikleri açısından da ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.  Çıralı şöyle devam etti:

“Deniz, kum ve güneş turizmi ile tanınan Fethiye aslında çok ciddi spor, tarih, sağlık, kültür turizmi potansiyeline de sahip. Her bölgesi farklı turizm alternatiflerine sahip olan Fethiyemiz, Babadağ’ı, Ölüdeniz’i, Kaya Köy’ü, Göcek’i, Saklıkent’i, Çalış’ı ile marka bir destinasyon.”

“Fırsatı İyi Değerlendirmeliyiz”

Günümüzde insanların “tatil”den beklentileri hızla farklılaştığını hatırlatan Osman Çıralı, buna bağlı olarak dünyadaki turizm anlayışının da değiştiğini belirterek şunları söyledi:

“Bundan 15 yıl önce “tatil deyince insanların aklına sadece denize girip, güneşlenmek geliyorken, artık “tatil” kavramından beklenti başka bir noktaya ulaştı. Biz de, Fethiye olarak, bu süreci iyi değerlendirerek, fırsata dönüştürmeliyiz. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Babadağ Projemizle, yamaç paraşütü sporuna öncelik vererek bu konuda önemli bir adım attık. Ama bu yeterli değil. Turizmin 12 aya yayılması için planlamamızı iyi yapmamız, bölgemizdeki mevcut potansiyeli, kaynakları en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Babadağ, ülke ve bölge turizmimiz açısından her geçen gün daha da önemli noktaya geliyor. Babadağ’dan yapılan yamaç paraşütü atlayış sayısı bizim devraldığımız 2011 yılında 57 bin 946 iken 22 Kasım tarihi itibarıyla atlayış sayısı ise 160 bini geçti.  Yılsonuna kadar bu sayının 170 bini bulmasını bekliyoruz. Babadağ’ın marka değeri her geçen gün artıyor.

Bölgemizde turizmin 12 aya yayılması, sadece özel sektörle ya da sadece kamunun girişimleriyle olması mümkün değil. Bu konuda kamu ve özel sektörün işbirliği çok önemli. FTSO olarak sekretaryasını yürüttüğümüz Fethiye Turizm Konseyi ile ilçemizdeki tüm paydaşlar olarak bu işbirliğini yakaladığımız muhakkak. Turizm Konseyinin çalışmalarına verdikleri destekten ötürü Kaymakamımıza ve Belediye Başkanımıza teşekkür ederiz. Bu işbirliğinin daimi olması için Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız”

Panelde Stratejik Planlamanın önemi vurgulandı

Oturum başkanlığını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Marangoz’un yaptığı panelde Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Kültür ve Turizm Uzmanı Gürsel Gündoğdu “Türkiye’nin Turizm Stratejisi ve Alternatif Turizm”, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Öter “Turizmin 12 Aya Yayılmasında Engeller ve Fırsatlar”, Marmaris Turizm Meslek Yüksek Okulu Müdür Vekili Doç. Dr. Cafer Topaloğlu “Fethiye’nin Alternatif Turizm Potansiyeli” konulu sunumlarını yaptı. Panelde Kırsal Kalkınma ve Kırsal Turizm Gönüllüsü Mustafa Bektaş ve Rehber Naci Dinçer ise uygulamadan örnekler verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Kültür ve Turizm Uzmanı Gürsel Gündoğdu, paneldeki konuşmasında bakanlığın 2023 Turizm Planını katılımcılarla paylaştı.

“Turizmde Küçük Tesisler Krizden Daha Az Etkileniyor”

Kırsal Kalkınma ve Kırsal Turizm gönüllüsü Mustafa Bektaş, gönüllü olarak çalışmalarına destek verdiği Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği’nin Nallıhan’da hayata geçirdiği uygulamaları anlattı. Ekoturizmin kırsal kalkınma ve tarımla mümkün olduğunun altını çizen Bektaş, “Dünyada ekonomik krizler hiç bitmeyecek. Bu nedenle turizmde küçük tesisler yapmak gerekiyor. Çünkü büyük tesisler krizlerden çabuk etkilenip 3 ayda yıkılıyor ama küçük tesisler krizlerde 18 ay ayakta kalabiliyor” dedi. Bölgesel çalışmalarda STK, idare, kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Bektaş, sözlerine şöyle devam etti:

“İlk önce tüm tarafları bir araya getirdik. Belediye başkanımız, kaymakamımız, sivil toplum kuruluşları, siyasi partilerin ilçe başkanlarıyla birlikte 1 yıl boyunca sadece kahvaltı yapıp sohbet ettik. Bu şekilde ilk önce kaynaşmayı, birlikteliği sağladık. Sonra Nallıhan’ın turizm planını oluşturup rapor haline getirdik. Nallıhan’ı ilk önce Nallıhanlılara anlattık. Okullarda eğitim verdik. Şu an bir öğrenci size Nallıhan’ı gezdirebilir. Esnafa ve turizme açılacak köylerde köylülere eğitim verdik. El sanatlarını geliştirdik. Şu an 786 kadın iğne oyası işinde çalışıyor. Onlara bir kooperatif kurduk. Dokumalar yaptık. Şu an 24 ülkeye satış yapıyoruz.”

Kitlesel turizmi hedeflemediklerini belirten Bektaş, sivil toplum örgütleri ile çalıştıklarını, kitlesel tanıtım yerine Nallıhan’ı gezmiş kişiler aracılığı ile tanıtım yaptıklarını kaydetti. Mustafa Bektaş, pek çok ilde, tanıtım amacıyla fotoğraf sergisi açtıklarını ifade etti.

12 Ay Turizmin Önündeki Engeller

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Öter de konuşmasında 12 ay turizm yapmanın önündeki engellere değindi.  Prof. Dr. Öter, “Turizm kendini öldürebilen bir sektör. Şehirleri bir tek sektöre bağlamamak lazım. Fethiye’de gelişmeye müsait pek çok sektör var. Fethiye’yi yüzde 80 turizm sektörüne endekslediğinizde en ufak bir sorundan şehirdeki tüm sektörler etkilenecekti” şeklinde konuştu. Dünyada pek çok insanın yılda 1 ay tatil yapabildiğini kaydeden Öter, bu bir ayın da parasal, hastalık ve okul gibi nedenlerle her zaman seyahatlerle değerlendirilemediğini, bu nedenle turizm sezonunun yaz aylarına sıkıştığını kaydetti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Marmaris Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Doç. Dr. Cafer Topaloğlu da Fethiye’de yapılabilecek alternatif turizm faaliyetlerine değindi. Topaloğlu, Fethiye’nin 45 alternatif turizm etkinliğe ev sahipliği yapma potansiyelinin olduğunu söyledi.

Fethiye’nin en eski kokartlı ulusal rehberi olan Naci Dinçer ise Fethiye’den örnekler aktararak, Fethiye çevresinde 45 antik kent olduğunu kaydetti. Dinçer, Fethiye’de alternatif turizmin gelişmesi konusunda en iyi örneğin FTSO’nun Babadağ Projesi ile çok daha hızlı gelişen yamaç paraşütü sporunun olduğunu ifade etti. Naci Dinçer, Fethiye turizmi için master plan hazırlanması önerisinde bulundu.

Panel sonunda yapılan değerlendirmelerde Fethiye’de turizmle ilgili en kısa sürede bir stratejik plan hazırlanması ve yerel paydaşlar arası konuyla ilgili işbirliği yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …